Vier vacatures bij de Bondsraad van de Nevobo
Vacatures

Vier vacatures bij de Bondsraad van de Nevobo

Gepubliceerd op 25 september 2024

Wil jij met een groep van 20 mensen een actieve, maatschappelijke rol spelen als Bondsraadslid? Er zijn vier vacatures voor Bondsraadleden uit de regio's Noord (2 vacatures), Oost (1 vacature) en Zuid (1 vacature) die per december a.s. zouden willen toetreden.

De Nevobo is een ledenorganisatie van, voor en door bijna 105.000 leden. De Bondsraad is het hoogste besluitvormende orgaan binnen de Nevobo. Leden en verenigingen worden vertegenwoordigd door vijf Bondsraadleden vanuit elk van de vier regio’s.

Oproep
Besturen van verenigingen uit de regio's Noord, Oost en Zuid worden opgeroepen om kandidaten voor deze vacatures voor te dragen. Wellicht is er binnen of namens het bestuur van jouw vereniging iemand die de komende vier jaar als Bondsraadslid jouw regio wil vertegenwoordigen. In dat geval vragen wij de betreffende vereniging om hem of haar aan te melden. Heeft iemand binnen jouw vereniging interesse? Neem dan voor de sluitingsdatum van 10 oktober contact op met Janine Pleizier via janine.pleizier@nevobo.nl.

Wat betekent het lidmaatschap van de Bondsraad?
De Bondsraad is het hoogste besluitvormende orgaan binnen de Nevobo en kent de volgende taken en bevoegdheden:

  • Het benoemen van de leden van het Bondsbestuur;
  • Het vaststellen van beleidsnota’s, jaarplannen en begrotingen (najaarsvergadering), evenals jaarverslagen, balansen en jaarrekeningen (voorjaarsvergadering);
  • Het houden van toezicht op het functioneren van het Bondsbestuur, evenals het in voorkomende gevallen schorsen of ontslaan van bestuursleden;
  • Het amenderen van voorstellen of het indienen van moties of initiatiefvoorstellen.

Van Bondsraadsleden wordt een proactieve houding verwacht richting de achterban, zodat zij op de hoogte zijn van wat er speelt binnen de volleybalwereld. Door zich bekend te maken bij de verenigingen worden Bondsraadsleden gevoed met informatie en ideeën die kunnen bijdragen aan de persoonlijke afwegingen bij besluitvorming binnen de Bondsraad.

Een Bondsraadslid heeft de volgende kennis en ervaring:

  • Kennis van de sport in het algemeen en (één van) de volleybaldisciplines in het bijzonder;
  • Bestuurlijke ervaring, gericht op de vaststelling en bewaking van de hoofdlijnen van beleid;
  • Vrijwillige inzet als kaderlid binnen het volleybal;
  • Een netwerk binnen de regio, zowel bij volleybalverenigingen als daarbuiten.

Een Bondsraadslid beschikt over de volgende vaardigheden en competenties:

  • Strategisch inzicht m.b.t. de koersbepaling binnen de organisatie en toezicht op de uitvoering;
  • Affiniteit met de bestuurlijke dynamiek tussen Bondsraad, Bondsbestuur en directie;
  • Communicatief vermogen m.b.t. het actief contact onderhouden met de achterban;
  • Integere en transparante houding m.b.t. het voorkomen van onveilige situaties en belangenverstrengeling.

Het lidmaatschap van de Bondsraad is onbezoldigd en vraagt gemiddeld acht uur per maand. Deze tijd gaat op aan het doornemen van stukken, het bezoeken van Bondsraadvergaderingen (2x per jaar), en één of meerdere Regiosymposia (voorheen Regioraden) of regionale Volleybalcafés (voorheen clusterbijeenkomsten). Dit is belangrijk om de wensen en behoeften van leden te kennen, zodat Bondsraadsleden hun stem kunnen laten horen en hun standpunt kunnen bepalen in de Bondsraad. Het Bondsraadslid vertegenwoordigt niet een enkele vereniging, maar dient het algemene belang van het volleybal (zonder last, maar bij voorkeur met ruggenspraak). Voorafgaand aan de Bondsraadvergaderingen vindt normaliter vooroverleg tussen de Bondsraadsleden plaats.

Procedure na sluiting kandidaatstelling op 10 oktober
Na het verstrijken van de aanmeldtermijn op 10 oktober verloopt de procedure als volgt:

  1. Bij meer dan één kandidaat voor een vacature wordt een stemming georganiseerd, digitaal of tijdens het regiosymposium in de betreffende regio. Na de stemming volgt de benoeming van de kandidaat met de meeste stemmen als Bondsraadslid voor een periode van vier jaar.
  2. Als slechts één kandidaat voor een vacature zich heeft gemeld, worden de verenigingen in de betreffende regio over de kandidaatstelling geïnformeerd en wordt de mogelijkheid geboden om alsnog tegenkandidaten voor te dragen.
  3. In dat geval wordt alsnog een stemming georganiseerd (zie punt 1). Indien er geen nieuwe kandidaten worden voorgedragen, wordt de enige kandidaat voor een eerste termijn van vier jaar benoemd als Bondsraadslid.
Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Janine Pleizier

Janine Pleizier

Programma Manager & Bestuurssecretaris