
USV Protos investeert in trainersontwikkeling
Het vinden van trainers met het juiste niveau is voor veel sportverenigingen een uitdaging. Voor studentenverenigingen, waar leden vaak kort actief zijn en budgetten beperkt, geldt dat misschien nog wel extra. Bij USV Protos worden alle teams, met uitzondering van de selectieteams, getraind door leden zelf. Veel van deze trainers staan voor het eerst voor een groep en hebben nog geen ervaring met het geven van trainingen.
Om hen hierin te ondersteunen, heeft de Utrechtse studentenvereniging een doordacht opleidingssysteem opgezet. “Elk jaar organiseren we drie trainersclinics en we vragen onze trainers om minimaal twee van deze clinics bij te wonen,” vertelt wedstrijdsecretaris Lester Prins. “Onze trainers zijn enorm gemotiveerd om te leren, maar hebben wel de juiste handvatten nodig. Daarom kunnen ze voorafgaand aan de clinics hun vragen indienen, zodat de clinicgever daar specifiek op kan ingaan.”
Waarom trainersclinics zo waardevol zijn
De clinics worden gegeven door ervaren en gerenommeerde trainers en de inhoud varieert per keer. De eerste clinic van het seizoen begint steevast met blessurepreventie en een effectieve warming-up, verzorgd door Fysiotherapie Utrecht Oost. Daarna volgt een volleybalonderdeel, waarbij theorie en praktijk elkaar afwisselen. Zo werd dit jaar gestart met een sessie over motorisch leren door VT4-opleider en leercoach Okke Jan Oosterhoff, waarin trainers werden uitgedaagd zelf oefeningen te bedenken binnen het concept ‘actie actie’: spelers worden direct na een actie opnieuw uitgedaagd om een volgende actie uit te voeren.
De tweede clinic stond in het teken van methodisch techniek aanleren, met veel voorbeeldoefeningen om technieken dynamisch te trainen. Deze sessie werd geleid door Adrie Noij, een van de meest succesvolle jeugdtrainers van Nederland. De derde clinic had een sterk praktijkgericht karakter en werd verzorgd door Hans Mater, voormalig bondscoach zitvolleybal, Topdivisie-trainer en oud-lid van Protos. Deelnemers deden zelf veel oefeningen en evalueerden achteraf waarom bepaalde oefenvormen effectief zijn.
Een belangrijk onderdeel van alle clinics is de mogelijkheid voor trainers om vooraf vragen in te sturen. Dit varieert van praktische oefenvormen tot coachingstactieken en wisselbeleid. Doordat de clinics aansluiten bij de behoeften van de trainers, blijven ze relevant en leerzaam.
Leren en ontwikkelen binnen de vereniging
Ook andere verenigingen kunnen profiteren van het organiseren van trainersclinics. Vooral clubs met een hoge doorstroom van trainers, zoals studentenverenigingen, hebben baat bij een structureel opleidingsaanbod. Clinics bieden niet alleen ondersteuning aan beginnende trainers, maar zorgen ook voor vernieuwing bij ervaren trainers die op zoek zijn naar variatie in hun oefenstof. Daarnaast helpt het trainers om verschillende visies op training geven te ontdekken, waardoor ze zichzelf blijven ontwikkelen.
Bij USV Protos zijn de clinics een vast onderdeel van de clubcultuur. Elk jaar worden er drie ingepland, waarbij de exacte data afhangen van de beschikbaarheid van clinicgevers en andere verenigingsactiviteiten. Door vooraf een inventarisatie te doen onder trainers, kunnen de clinics goed aansluiten bij hun niveau en leerbehoefte. Ook is het belangrijk om clinicgevers goed te informeren over de achtergrond van de trainers, zodat de inhoud van de sessie goed aansluit op de praktijk binnen de vereniging. Zo blijft USV Protos werken aan de ontwikkeling van trainers en het verbeteren van de kwaliteit van de trainingen.