Unified Volleybal zorgt óók voor verbinding binnen de club

Unified Volleybal zorgt óók voor verbinding binnen de club

Gepubliceerd op 25 november 2024

Onwetendheid remt de ontwikkeling van G-volleybal nog een beetje af. Maar de spelvorm Unified Volleybal, waarbij sporters met een verstandelijke beperking samenspelen met sporters zonder die beperking, is een schot in de roos. Dat zaadje moet bij meer clubs worden geplant, zegt Robin de Haan, projectleider G-volleybal en zitvolleybal bij de Nevobo.

“Het is jammer genoeg een feit dat veel mensen niet weten dat G-volleybal bestaat”, zegt Robin de Haan. “Daarin willen we verandering brengen. Unified Volleybal is echt drempelverlagend, voor zowel de sporter met een verstandelijke beperking als een club, om aan G-volleybal te gaan doen.”
Unified Volleybal staat voor volleybal dat wordt gespeeld door sporters met en zonder verstandelijke beperking, samen in één team. Mannen en vrouwen en jongens en meisjes kunnen bij elkaar worden opgesteld. Bij wedstrijden moet minstens de helft van het aantal veldspelers uit sporters met een beperking bestaan. Het is ook voor begeleiders en familie een leuke manier om samen te sporten met hun gezinslid of de persoon die wordt begeleid.

Verliefd
Zitvolleybal is al veel meer ‘ingeburgerd’. De Haan wil nu dus ook het G-volleybal een prominentere plek geven in het volleyballandschap. Daarbij wordt hij gesteund door toegewijde volleyballiefhebbers als Stefan Beishuizen, die bij volleybalvereniging PDK Huizen kan bogen op een bloeiende G-afdeling. Hij en zijn zusjes namen het stokje over van hun vader, die bijna tien jaar geleden bij de club het G-volleybal introduceerde. Het feit dat naast de sporthal een woongroep met verstandelijk beperkte bewoners gevestigd was, hielp ook om er een succes van te maken. “Toen onze vader wegviel, wilden wij zijn werk niet verloren laten gaan en voortzetten. Inmiddels durf ik ook wel te zeggen dat ik verliefd ben op G-volleybal.”

Buurtsportcoach
Het voorbeeld van Huizen verdient meer navolging, zegt Robin de Haan. “Je ziet dat wanneer een paar mensen, zoals Stefan en Peter Dikhoff bij Huizen, de schouders eronder zetten, er al veel kan ontstaan.” 
In Sliedrecht lijkt dat nu ook te gebeuren. De Haan: “Clubs kunnen in hun eigen omgeving ongetwijfeld dergelijke woongroepen of instanties vinden om mee samen te werken. Niet zelden kan een buurtsportcoach daar een rol in spelen. Sport is ook voor mensen met een verstandelijke beperking belangrijk. Niet iedereen met een verstandelijke beperking kiest zelf volleybal, maar als je ze de kans biedt, merk je hoe leuk ze het vinden.”

Promotie
Volgens De Haan verlaagt juist Unified Volleybal de drempel voor het faciliteren van sporters met een verstandelijke beperking binnen een volleybalclub. “Veel mensen en clubs denken nog dat je minimaal tien, elf sporters met een verstandelijke beperking nodig hebt om binnen de club een start te maken met G-volleybal, maar dankzij Unified Volleybal is dat niet zo. Ik merk dat de kennis daarover in de volleybalgemeenschap misschien wel nog het grootste probleem is. Daar ligt voor ons als bond een belangrijke taak.” 
Bij het EK beachvolleybal afgelopen zomer in Nederland deed de Nevobo dan ook aan promotie. Zo vormden de G-volleyballers van Zovoc uit Zoetermeer op de finaledag op het centercourt een erehaag waarbij de Europese topspelers met high-fives werden begroet. 
De Haan: “Dat is niet onopgemerkt gebleven. Daar hebben we leuke reacties op gehad. Je merkt dus dat er aandacht aan geven helpt. Bovendien merken we dat bij de club waar het al wordt gedaan, ook een grotere verbondenheid ontstaat.”

Draagkracht
Van een club wordt natuurlijk wel iets gevraagd. “Je hebt mensen nodig die deze doelgroep kennen en begrijpen”, zegt De Haan. “Daarom is samenwerking met instanties die weten wat de zorg voor deze mensen inhoudt, een goed idee. Daarnaast is het wel belangrijk dat een bestuur zich hiervoor inzet. Maar wanneer er binnen een club draagkracht is, zijn wij als bond natuurlijk bereid om de helpende hand toe te steken.”
Beishuizen: “We kunnen bijvoorbeeld een clinic geven en tegelijkertijd besturen bijpraten over hoe dit een succesvolle start te geven.”
Het aantal clubs dat al serieus aan de slag is gegaan met Unified Volleybal is nu op twee handen te tellen. Van een landelijke dekking is nog geen sprake. Toch ontstaan parallel aan de uitbreiding van het aantal clubs met G-volleybal, al meer initiatieven voor competitief Unified Volleybal. Dat zijn vooral eendagstoernooien.

Gooien en vangen
Beishuizen merkt dat nog vaak wordt gedacht dat aan een bepaald niveau moet worden voldaan om in competitieverband te kunnen spelen. “Dan krijg ik te horen dat hun spelers nog op het niveau van gooien en vangen zitten, maar we hebben naast een competitieve poule waarin wordt doorgespeeld ook al toernooien met een recreatieve poule waarin gooien en vangen de vorm is.”
Het ‘hoogste’ niveau Unified Volleybal slaat ook internationaal aan. Beishuizen was al twee keer met een Nederlandse afvaardiging in het buitenland om inspiratie op te doen in landen waar Unified Volleybal verder is ontwikkeld.
Zo draait in Italië zelfs een landelijke competitie. Dat is Nederland nog een utopie, maar voor dit seizoen zijn al wel vier toernooien gepland in Terneuzen (17 november), Amersfoort (19 januari 2025), Sliedrecht (18 mei 2025) en Huizen (21 september 2025).

World Games
In december gaat Beishuizen weer met een ‘Nederlands’ team op reis. Nederland is uitgenodigd voor het Special Olympics Europe Unified Volleyball Tournament in Slowakije. Die uitnodiging zien Beishuizen en De Haan als loon naar werken voor de inspanningen die nu al in Nederland worden geleverd. “Op internationaal niveau zijn de World Games de Olympische Spelen voor verstandelijk beperkte sporters. In 2027 zijn die in Chili. Beishuizen: “Dat is onze stip aan de horizon.”