Tablets maken intrede in Eredivisie
Alle Eredivisieteams zullen binnenkort overstappen op het gebruik van tablets voor onder andere het aanvragen van wissels en time-outs. Deze maand werd het systeem geïntroduceerd en we streven ernaar dat alle clubs in januari volledig zijn overgestapt. Deze ontwikkeling markeert opnieuw een belangrijke stap in de modernisering van het volleybal.
Afgelopen weekend heeft Apollo 8 uit Borne voor het eerst de tablets ingezet tijdens het duel tegen Visser Assen/Sudosa-Desto. Voorafgaand aan deze implementatie heeft de staf een aantal Eredivisiescheidsrechters geraadpleegd en, in nauwe samenwerking met alle commissies binnen Apollo, een succesvolle testcase uitgevoerd. Roy van den Berg, teammanager van Apollo 8 dames 1, is verheugd over de tablets en beschouwt ze als een vooruitgang: "Het gebruik van tablets markeert een nieuwe fase in de professionalisering van het volleybal."
Verzoeken voor time-outs en wissels
Verzoeken voor time-outs en wissels worden beheerd via een teamtablet, waarvoor de coach de eindverantwoordelijkheid draagt. Deze taak kan door de coach zelf worden uitgevoerd of door een staflid dat op het wedstrijdformulier is vermeld. Bij het uitvoeren van de toss en aan het begin van elke set moet de line-up worden ingevoerd. Essentiële informatie, zoals de speler op positie 1 en de actuele stand, is te allen tijde direct zichtbaar op het tablet.
Het aanvragen van een time-out of wissel is eenvoudig via het tablet te regelen: met een druk op de knop activeert men automatisch een buzzer in de hal en wordt het verzoek doorgestuurd naar de teller en de tablets van de scheidsrechters. Gert Reichardt, een van de scheidsrechters die afgelopen weekend de wedstrijd in goede banen leidde, benadrukt dat teams nog moeten wennen aan deze verandering: "Doordat beslissingen in het volleybal snel worden genomen, waren de beslissingen van de coach om te wisselen of een time-out te nemen soms te snel voor de assistent om op de tablet te verwerken. Dat is een kwestie van wennen. Ook is het belangrijk voor de arbitrage om te begrijpen dat het tablet een hulpmiddel is en geen doel op zich.”
Nieuwe werkwijze voor tellers
Het werken met het E-scoresheet wordt ook anders nu de tellers werken met tablets. Aan de ene kant zal het invoeren van informatie tijdens een wedstrijd eenvoudiger zijn, aan de andere kant wordt van de teller verwacht dat ze meer controlerende taken uitvoeren, zoals het verifiëren van de basisopstelling en de juiste serveerder. Dit is dus niet langer alleen een taak van de scheidsrechters. Aan het begin van elke rally wordt de knop 'Start rally' ingedrukt om te voorkomen dat onterechte wissels en time-outs worden aangevraagd. Nadat een punt is toegekend, worden de tablets van de teams vrijgegeven voor het verzenden van een verzoek voor een reglementaire spelonderbreking. Reichardt geeft een compliment aan de tellers bij de wedstrijd van afgelopen weekend: "Voor tellers is het wennen dat teams geen wisselbordjes meer gebruiken. Als een wissel laat wordt ingevoerd, moet de teller goed opletten dat het correct wordt doorgevoerd. In de wedstrijd Apollo 8 - Sudosa-Desto is dit dankzij de tellers goed verlopen."