Superclub Madjoe uit Enkhuizen: Samen Sterker

Superclub Madjoe uit Enkhuizen: Samen Sterker

Gepubliceerd op 30 november 2021

Het Enkhuizense Madjoe is een van de eerste Superclubs, voor het tweede seizoen is professional Allard Jongsma in dienst. Hij vertelt over alle taken die hij vervult bij de club uit 'de Streek’.

Sinds er in december 2019 vanuit de Bondsraad is besloten om te investeren in het professionaliseren van verenigingen, zijn er vele Superclubs ontstaan op verschillende locaties waar een groot aantal clubs in de regio van profiteren. Samen versterken zij hun vereniging én het volleybal in hun regio.

Om onze verenigingen, groot én klein, te inspireren, geven we graag het woord aan verschillende Superclubs in de serie ‘Superclubs aan het woord’. Hieronder het verhaal van Superclub Madjoe uit Enkhuizen.

Allard Jongsma is leraar, opgeleid in economie en sportmanagement. Hij werkte als verenigingsondersteuner in Groningen, zette zich in voor volleybalontwikkeling bij de Nevobo. Daarnaast ontwikkelde hij zich tot volleybaltrainer met een VT-4-opleiding, startte zijn bedrijf TrainerLeert.nl, waar hij nieuwe trainers opleidt. Dé ideale professional voor een club als Madjoe uit Enkhuizen, een grote vereniging in de regio, die ook wel de Streek wordt genoemd, het stukje West-Friesland tussen Hoorn en Enkhuizen.

Door zijn brede kennis- en opleidingsniveau zet Allard zich op vele gebieden in bij Madjoe. Hij ontwikkelt nieuw aanbod en zet dat uit, hij ondersteunt het bestuur, begeleidt de trainers in de vereniging van Volleybalspeeltuin tot in de divisie en speelt een rol in de regionale samenwerking, die voor de komst van Allard ook al zeer sterk was in West-Friesland.

Madjoe is een vooruitstrevende club, die inzet op samenwerking. Het adagium ‘Samen Sterker’ wordt breed gedragen. Met de hulp van Rabo Clubsupport hebben ze dat verder uitgebreid door de inzet van nog een professional. Erben Wennemars kwam namens Rabo ClubSupport en NOC*NSF langs om hun geheimen te horen. Bekijk de video onderaan het artikel.

Maar eerst lopen we punt voor punt door de taken van Allard, die naast zijn 15-urige overeenkomst als professional voor de Superclub ook 14 uur als trainer van onder andere het eerste mannenteam werkt dat in de Topdivisie speelt.

Ontwikkelen en uitzetten van nieuw aanbod

Bij Madjoe wordt voortdurend aanbod ontwikkeld voor nieuwe doelgroepen. Allard vertelt: “We zijn bij Madjoe gestart met de Volleybalspeeltuin en iets wat wij VolleyFit noemen, voor instroom van 30-plussers en behoud van stoppende competitiespelers die wel actief willen blijven sporten. Mijn taak is om het te starten en om er ook mensen intern voor op te leiden, zodat het blijvend is voor als ik eventueel weg zou gaan. Het wordt echt uitgevoerd door mensen van Madjoe zelf.”

Allard vindt dat laatste heel belangrijk, hij moet niet altijd degene zijn die uitvoert. “Neem de Volleybalspeeltuin. Ik heb het plan gemaakt, de begroting gemaakt, de informatie verzameld. Dat iedere keer gedeeld met degene die in het bestuur verantwoordelijk is voor ledenbinding. Het bestuur moet besluiten om het wel of niet te doen, ik wil alleen maar de juiste argumenten aandragen. Ik vind het heel belangrijk dat het meteen draagvlak heeft in de vereniging. We hebben gezocht naar een trainster die belangstelling heeft voor de leeftijd 4-6. Ze had nog geen opleiding, maar werd meteen als assistent-trainster betrokken. Zij doet het nu acht weken en zegt: ‘Ik ga de opleiding doen voor het Nijntje beweegdiploma bij de KNGU’. Dat vind ik heel gaaf. Er is nu iemand die, ook als ik wegga, vanuit intrinsieke motivatie die betrokkenheid heeft. Dit gaat dan niet meer weg.”

Bestuursondersteuning

Allard is gevraagd het bestuur een soort van te coachen naar een moderne stijl van besturen. “Meer beleidsmatig”, geeft Allard aan. “Betrekken van commissies bij het uitvoeren en bedenken van activiteiten, het bestuur richt zich meer op de grote lijn.”

Allard ziet het coachen van het bestuur als vergelijkbaar met het coachen van een volleybalteam. “Je hebt de afspraken met elkaar gemaakt, maar in het heetst van de strijd ga je toch heel vaak op je voorkeur handelen. Dat is bij het bestuur niet anders. We hebben afspraken gemaakt over hoe we willen besturen. Maar als het druk wordt, heb je toch de neiging om te zeggen: ‘dat doe ik wel’. Daar speel ik dan als coach een rol.”

“Ze gebruiken mij vaak om een frisse blik op iets te geven. Van oudsher is er een grote verenigingscultuur, maar de stap maken naar leren je nog meer centraal te stellen, daar kan ik heel erg bij helpen. Voorbeeld: ‘we gaan een Super Saturday organiseren’. Dat is gaaf, gaan we doen. Maar hoe kunnen we nou die nieuwe doelgroep eraan binden? Of, hoe zetten we de sponsor centraal? Wat wil een sponsor eigenlijk en hoe komen we daarachter? Ja, het moet nog steeds heel erg leuk zijn, maar kunnen we net dat dingetje extra doen waardoor je op langere termijn er ook meer aan hebt.” Dat is de rol van Allard bij Madjoe.

Trainersbegeleiding

Als trainer en opleider van trainers ligt daar de grote passie van Allard. “Trainersbegeleiding op alle vlakken. Dat loopt uiteen van CMV-trainers, tot aan de selectie. En het ondersteunen bij het organiseren van de Westfriese volleybalschool. Of de Enkhuizer volleybalschool, in de volle breedte.”

Allard begeleidde in het begin vooral de startende trainers. “Nu betrek ik de ervaren trainers er steeds meer bij. Dat is eigenlijk moeilijker, want startende trainers zijn heel gretig. Hele ervaren trainers moeten eerst even los zien te komen van: ‘Ja, maar ik deed het altijd zo en dat werkte’. Dan zeg ik: ‘maar we willen graag dít’. Hoe kun je dat dan werkend maken, met de ervaring die je meebrengt?”

“Voordat ik als professional hier begon was ik alleen als trainer van Heren 1 actief. Zo ben ik ook bij Madjoe terecht gekomen. Ik gaf anders training dan alle trainers die ze daarvoor hadden. Wat ik vertel, straal ik ook echt wel zelf uit. Iedereen ziet wel dat als je het anders doet, je een ander resultaat krijgt. Vooral de sleutelfiguren in de vereniging waren daar al wel nieuwsgierig naar. ‘Hoe kan het dat jij het met mannen hebt over emoties tijdens de wedstrijd? Hoe kunnen ze het daarover hebben? Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Dat zou ik ook wel willen, want ik weet: daar wordt het beter van, maar ik kan het niet.’ Die nieuwsgierigheid was er gelukkig al een beetje. Qua trainersbegeleiding was dat een leuke start.”

“Madjoe is wel een voorbeeld van een Westfriese club. Met hele sterke familiebanden daarin. Dat is wellicht wel typisch West-Fries, want ik zie het ook bij de andere clubs eromheen. Ik noem het vaak hard van buiten, zacht van binnen. Als je er eenmaal in zit, dan kan er echt heel veel. Je moet jezelf bewijzen. En dan mag je experimenteren en dikke fouten maken.”

Regionale samenwerking

De samenwerking in ‘de Streek’ is groot. Clubs als Simokos uit Stede Broec, VVW uit Wervershoof en Wham Wham uit Hoorn overleggen op regelmatige basis. “Dat deden ze al, maar daar sluit ik bij aan”, legt Allard uit. “Daar komt ook van alles ter sprake. ‘We hebben een leegloop in een team, we zijn bang dat die uit de competitie moet. Kunnen we een keer een instuiftraining organiseren voor belangstellenden?’ En dan geef ik die training soms.”

Ook hier is Allard breed inzetbaar. Van het bezoeken van de CMV-training bij buurvereniging Simokos tot het ondersteunen van Ardea uit Heerhugowaard bij het oprichten van een stichting voor het exploiteren van de beachvelden. “Ik ben goed in links leggen. Het is best heel Westfries om te denken: ‘we willen het zelf opknappen’. Terwijl ik denk: ‘Dat is al eens gedaan, wat kunnen we daarvan gebruiken?’ Dat scheelt veel tijd in de aanloop. Je moet het alsnog zelf opknappen, maar je weet al wat werkt.”

Rabo ClubSupport is een volgende stap in verdere regionale samenwerking. Team West-Friesland werd opgericht en met ondersteuning van de Rabobank kon een professional de besturen van de verenigingen uit de regio leren anders te denken. Erben Wennemars bezocht de club om te horen hoe Rabo ClubSupport erbij geholpen heeft.

Allard: “Onze voorzitter is visionair en heeft dromen over hoe een club in de samenleving kan functioneren. Dat zie je in het filmpje ook wel terug. Hij staat heel erg voor samenwerken in de regio. Hij heeft tegen mij wel uitgesproken dat ze daar continu een kracht voor nodig hebben. De financiële middelen waren er ook door de ondersteuning vanuit Superclubtraject bij de Nevobo. Daardoor was de stap voor Madjoe heel klein naar Rabo ClubSupport om te zeggen: dit willen we doorzetten. Vandaar dat ik ook mijn ervaring als verenigingsondersteuner kan gebruiken.”

Kijk hier voor meer informatie over Madjoe.

Ga aan de slag met professionaliseren!

Lijkt het jou ook interessant om aan de slag te gaan met professionaliseren, alleen of met andere verenigingen, om zo jouw vereniging en volleybal in jouw regio te versterken? Ga dan naar onze pagina Professionaliseren. Hier vind je meer informatie over wat professionaliseren en wat Superclub inhoudt, wat het voor jou en de regio kan betekenen en welke stappen je kunt nemen om de professionaliseren, ondersteund met een animatievideo en ondersteuningstools.

Vragen over professionaliseren

Heb je naar aanleiding van bovenstaande een vraag of wil je meer weten over professionaliseren? Jouw accountmanager staat voor je klaar! Selecteer jouw regio op de contactpagina voor contactgegevens.

Rabo ClubSupport ondersteunt en begeleidt

Nevobo en Rabobank werken samen aan het duurzaam versterken van de volleybalverenigingen. Via Rabo ClubSupport ontvangen verenigingen ondersteuning en begeleiding bij het scherper krijgen van de clubambities. Denk aan thema’s als financiering, visievorming en de vrijwilligersorganisatie. Het traject van Nevobo voor professionalisering sluit hier naadloos op aan en geeft invulling aan de implementatie van de ambities: hoe kan een professional hieraan bijdragen? Samen met de Rabobank werken we aan het versterken van de verenigingen.