Steeds meer animo voor No Jump-volleybal!
Op een rustige zaterdagmiddag in Deventer vond een bijzondere volleybalwedstrijd plaats. De teams van Avior en Aetos namen het tegen elkaar op in een zogenoemde No Jump-wedstrijd, een wedstrijd waarbij de spelers niet mogen springen. Hoewel de wedstrijd spannend was en de sfeer fanatiek, was winnen niet het hoogste doel. Het draaide voornamelijk om veel plezier hebben in het spel.
Wat is No Jump-volleybal?
No Jump-volleybal is ontstaan vanuit een behoefte om oudere spelers of spelers met fysieke beperkingen langer actief te laten blijven in de sport. "We leerden No Jump kennen via een andere vereniging in Tilburg," legt Hans Welling, bestuurslid van volleybalvereniging Aetos in Arnhem, uit. "We wilden kijken of er bij onze leden behoefte aan was en al snel bleek dat er genoeg animo was om een wedstrijd te organiseren."
Het idee van No Jump is vergelijkbaar met andere initiatieven waarbij de nadruk ligt op het toegankelijk houden van sporten naarmate mensen ouder worden of mensen die tegen fysieke beperkingen aanlopen. "No Jump past absoluut in de trend dat ouderen langer blijven sporten. Denk aan vergelijkbare initiatieven bij voetbal, hockey en zelfs handbal en basketbal," zegt Welling.
Voor wie is No Jump?
Hoewel de doelgroep voornamelijk oudere spelers betreft, trekt No Jump ook mensen aan die al eerder gestopt waren met volleyballen. "Ons oorspronkelijke doel was om leden te behouden die door springbeperkingen hun lidmaatschap wilden beëindigen," vertelt Welling. "Er zijn zelfs spelers die jaren geleden al gestopt waren en nu door No Jump weer zijn begonnen met volleyballen."
De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt tussen de 55 en 65 jaar, maar het niveau blijft verrassend hoog. De intensiteit van de trainingen en wedstrijden is zelfs hoger dan bij sommige andere sporten voor ouderen, zoals walking football. "De wedstrijden zijn fanatiek en er wordt gestreden om ieder punt,” aldus Welling.
Specifieke spelregels
Naast het niet mogen springen, zijn er een paar andere spelregelwijzigingen die No Jump-volleybal uniek maken. De teams bestaan uit zowel mannen als vrouwen en de nethoogte ligt iets lager, op ongeveer 2m20. "Het spel is wel degelijk intensief," zegt Welling. "De servicedruk ligt bijvoorbeeld hoger door de lagere nethoogte en ondanks dat er niet gesprongen wordt, duiken de spelers nog steeds naar de bal."
De toekomst van No Jump
De eerste wedstrijd tussen Avior en Aetos was een succes en er staan al meer wedstrijden op de planning, waaronder een revanche in Arnhem. Aetos is ook bezig om andere verenigingen enthousiast te maken voor No Jump-volleybal. "We hebben No Jump-volleybal al aangeboden aan andere verenigingen, maar dat gaat nog langzaam. Toch hebben we goede hoop dat het concept zal aanslaan," vertelt Welling optimistisch. "We streven ernaar om, vergelijkbaar met zitvolleybal, een paar keer per jaar een toernooi te organiseren."
Een uniek karakter
Wat No Jump-volleybal echt bijzonder maakt, is het sociale aspect. "De spelers vinden het heerlijk dat ze zich geen zorgen meer hoeven te maken over hun knieën of enkels na een training," vertelt Welling. "Iedereen komt vooral voor de gezelligheid, maar tijdens de wedstrijden is de focus er wel degelijk op het spel en de competitie."
No Jump-volleybal biedt niet alleen oud-spelers een kans om actief te blijven, maar zorgt er ook voor dat kaderleden betrokken blijven bij de vereniging. "In onze No Jump-groep spelen bijvoorbeeld de voorzitter, de secretaris en ik zelf ook mee," zegt Welling. "Het is een geweldige manier om actief te blijven, zowel fysiek als binnen de vereniging."
Contact
Wil je meer weten over No Jump-volleybal en de mogelijkheden om als vereniging ook een No Jump-team op te starten? Neem dan contact op met de accountmanager in jouw regio of neem contact op met Hans Welling: penningmeester@aetos.nl Je kunt ook contact opnemen met Hans als je een keer een wedstrijd wil spelen tegen het No Jump-team van Aetos!