Sporten als medicijn tegen parkinson
Afgelopen weekend stond Nijmegen drie dagen lang in het teken van parkinson. Aanleiding daarvoor was de NWO-Stevinpremie die afgelopen jaar aan oud-volleyballer en hoogleraar Bas Bloem is toegekend. Tijdens het weekend werden er verschillende activiteiten georganiseerd voor mensen die leven met de ziekte, waaronder een clinic zitvolleybal. Daarnaast werd tijdens een oefenwedstrijd tussen Eredivisieteams VoCASA en PDK Huizen aandacht aan de ziekte besteed.
Initiatiefnemer Bas Bloem, voormalig Jong Oranje volleyballer, is hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan het Radboudumc in Nijmegen en staat wereldwijd bekend als de voornaamste expert op het gebied van parkinson. Bloem zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om de ziekte van Parkinson te vertragen en te voorkomen, en de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden voor patiënten. Sport speelt hierin een cruciale rol. ‘Wat we weten is dat mensen die veel gesport hebben in hun leven een lager risico op Parkinson hebben. We weten ook dat het werkt als een medicijn als je de ziekte hebt’, aldus Bloem in een interview met Omroep Gelderland.
Gedurende dit driedaagse evenement werden tal van activiteiten georganiseerd voor mensen met parkinson, hun dierbaren en iedereen met interesse in het onderwerp. In het Sportcentrum van de Radboud Universiteit vond een zitvolleybalclinic plaats, waarbij de nadruk lag op coördinatie, beweging en vooral plezier. De Nijmeegse volleybalvereniging VoCASA bracht de ziekte onder de aandacht tijdens hun oefenwedstrijd tegen PDK Huizen. De wedstrijd werd ingeleid met een toespraak van Bloem, waarin hij twee volleyballers met parkinson introduceerde. Frans Larooi speelde de eerste rallies van de wedstrijd mee met het eerste herenteam van Huizen. Mykola Saklakov, een Oekraïense volleybaltrainer die als vluchteling in Nederland verblijft, verzorgde de eerste opslag voor VoCASA.
Bekijk hieronder de samenvatting die VoCASA na afloop op hun website publiceerde:
Foto: Costi Szilard