Saskia van Hintum traint met passie

Saskia van Hintum traint met passie

Gepubliceerd op 7 oktober 2022

De passie voor volleybal begon bij Saskia van Hintum al op 8-jarige leeftijd. Toen ze een inloopmiddag bezocht bij de lokale club in haar geboorteplaats Vught, werd haar talent direct opgemerkt.

Nevobo werkt samen met zelfstandige ondernemers op het gebied van opleidingen. Eén daarvan is dat Volleybal Trainers Academie. De Volleybal Trainers Academie is de plaats waar de passie voor het volleybal overgebracht wordt op trainers en coaches. Zij richten zich niet alleen op de volleybaltechnieken, maar ook op de manier waarop je trainingen verzorgd. We delen daarom graag het interview met Saskia van Hintum geschreven door Kirsten Thuis-Woudenberg.

De passie voor volleybal begon bij Saskia van Hintum al op 8-jarige leeftijd. Toen ze een inloopmiddag bezocht bij de lokale club in haar geboorteplaats Vught, werd haar talent direct opgemerkt. “Één van de trainsters vroeg of ik terug wilde komen”, vertelt Saskia. “Dat deed ik”. Daarna begon haar volleybalcarrière redelijk snel. “Ik doorliep alle jeugdselecties. Op 15-jarige leeftijd kreeg ik de kans om op eredivisie-niveau te spelen. Ik heb tot mijn 32ste als prof gespeeld en 17 jaar als speelster op het hoogste niveau mogen acteren.”

Ook met het geven van trainingen begon Saskia vroeg. “Op 15-jarige leeftijd speelde ik bij dames-1 en werd ik gevraagd om een team te coachen van speelsters van 12 en 13 jaar. Ik kwam al vroeg in aanraking met het delen van mijn passie en kennis voor de sport.” Tijdens haar carrière deed Saskia de trainerscursus voor internationals. “Toen ik 20 was vertelde ik in een interview dat ik het interessant zou vinden om mijn eigen ervaring als speelster door te kunnen geven als trainster. Ik denk dat ik dat van mijn vader heb meegekregen. Ik kom uit een voetbalfamilie. Mijn vader was voetbaltrainer en heeft één jaar eredivisie gespeeld.”

Ervaring en kennis delen

Toen Saskia in 2003, op haar 32ste, stopte als speelster, startte ze direct als fulltime trainer/coach. “Ik vind het belangrijk om de internationale ervaring en kennis die ik door de jaren heen heb opgedaan te delen” Tijdens haar actieve carrière trainde ze teams op alle niveaus. Variërend van mini’s tot heren 1e divisie. Op dit moment is ze actief als TalentCoach bij Beach Team Nederland. “Hier train ik dames van 19 tot 22 jaar en ben ik verantwoordelijke voor de doorstroom naar de Topteams.”

Geduld

Als trainer/coach moet je, volgens Saskia, over behoorlijk wat geduld beschikken. “Volleybal is een enorm technische sport. Het groeiproces van de individuele sporters gaat met hobbels. Dat heeft tijd nodig. Vaak zijn sporters zelf ook ongeduldig. Als ze vandaag iets nieuws aanleren, willen ze het liefst dat het morgen al lukt. Ik probeer in de interactie het groeiproces op de lange termijn voor ogen te houden. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mijn atleten iets meenemen voor later. Tijdens hun sportcarrière lopen ze tegen dingen aan waar ze in de toekomst in werk of relatie ook tegenaan kunnen lopen. Bijvoorbeeld in de communicatie. Voor topsporters is het vaak een drempel om hulp te vragen, omdat ze dingen vaak alleen willen oplossen. Ik wil ze meegeven dat ze om hulp durven te vragen en zich laten ondersteunen en adviseren.”

Blijven leren

De ontwikkelingen in de sport volgt Saskia op de voet. “Ook al doe ik al 22 jaar talentontwikkeling, leer ik nog elke dag. Ik vind het interessant om te zien hoe andere coaches dingen aanpakken. Daarom kijk ik veel bij trainingen en luister ik goed. Daarnaast lees ik veel artikelen en luister ik vaak podcasts. Ik praat veel met andere coaches. En ik neem ook dingen mee uit andere sporten, bijvoorbeeld voetbal. Grotendeels krijg ik bevestiging in wat ik doe, maar het zet me ook vaak aan het denken. Je moet blijven leren en geïnteresseerd blijven. Zelf vind ik dat heel leuk.”

Meebewegen

De ontwikkeling van een trainer is, volgens Saskia, erg belangrijk. “Het spelletje stopt eigenlijk nooit. Regels worden aangepast, waardoor de dynamiek in het spel is veranderd. Het wordt meer fysiek. Veel dingen ontwikkelen zich, er zijn nieuwe innovaties. Wat wij vroeger deden met krachtraining is nu bijvoorbeeld heel anders. Voorheen trainde iedereen hetzelfde, nu is dat veel variabeler. Door onderzoeken is ontdekt dat we allemaal onze voorkeuren hebben. Iedereen beweegt anders.” Het is, volgens Saskia, belangrijk om mee te bewegen met de atleten. “De maatschappij en mentaliteit zijn veranderd. Als ik nu hetzelfde zou doen als tien jaar geleden, dan zou ik zelf zijn afgehaakt omdat ik mijn atleten niet meer kan bereiken. Voorheen vond ik bijvoorbeeld dat iedereen zijn mobiele telefoon tijdens de training moest wegleggen. Nu laat ik mijn atleten er gebruik van maken door bijvoorbeeld zelf een oefening te filmen en er naderhand zelf feedback op te geven.”

Je hoeft, volgens Saskia, niet op hoog niveau te hebben gespeeld om een goede trainer te kunnen zijn. “Het is wel een voordeel dat ik in mijn trainingen zelf veel uit de praktijk mee kan nemen. Maar er zijn genoeg trainer/coaches die de skills vanuit de opleiding hebben geleerd en zich ook het stukje coaching eigen hebben gemaakt. Als je interesse hebt in de sport en de passie en de kennis hebt om atleten te laten ontwikkelen en door te laten groeien kun je er ook komen.”

Giovanni Guedetti

De passievolle trainster heeft meerdere inspiratiebronnen. “Ik zou mezelf beperkt hebben als ik alleen naar volleybaltrainers gekeken en geluisterd zou hebben. Het stukje coaching is bij alle sporten de rode lijn in het stukje ontwikkeling van atleten. Ik heb een brede interesse in sport. Ik kijk naar veel andere sporten en luister naar coaches. Als ik een volleybalwedstrijd zit te kijken, zet ik bij een time-out het geluid harder om te kunnen horen wat de coaches zeggen. Als ik iemand zou moeten noemen dan is dat de Italiaanse volleybalcoach Giovanni Guedetti. Ik ben er heel trots op dat ik met hem heb mogen samenwerken bij het Nederlandse damesteam. Het is een inspirerende man die laat zien dat hij een van de beste van de wereld is.”

Tips

Voor beginnende trainers heeft Saskia vijf tips.

  1. ‘Deel je passie en enthousiasme met je atleten’; “Heb plezier in de dingen die je doet en straal dat plezier uit.
  2. ‘Heb lef’; “Durf je atleten uit hun comfortzone te halen. Doe oefeningen waarvan je weet dat ze lastig zijn, maar laat ze de uitdaging aangaan.”
  3. ‘Blijf leren’; “Sta open om nieuwe dingen te leren. Zoek op internet naar oefeningen die andere coaches hebben gedaan en luister naar podcasts.”
  4. ‘Zie de sporter niet alleen als atleet’; “Verdiep je in de persoon achter de atleet en vraag ook hoe het thuis, of op school gaat.”
  5. ‘Durf te vragen’; “Stel je vragen aan collega’s binnen en buiten de vereniging, maar stel ook vragen aan je sporters. Vraag ideeën voor een spelletje of laat je team zelf eens een training bedenken.”

Wil jij ook leren van Saskia? Saskia geeft meerdere clinics door het land waar je als trainer bij aan kan sluiten, te weten:

  • 30 oktober in Den Dungen
  • 27 november in Rotterdam
  • 22 januari in Almere
  • 19 februari in Nijmegen

Wil je meedoen? Schrijf je dan in op de site van de volleybaltrainersacademie.nl

Wil je meer weten?
Neem dan contact op met onze collega’s van de afdeling

Volleybalacademie