Samen Sterker: de sport vaart mee met de Canal Parade 2024
Sociale veiligheid

Samen Sterker: de sport vaart mee met de Canal Parade 2024

Gepubliceerd op 3 augustus 2024

De grachten vullen zich vandaag weer met organisaties, verenigingen, stichtingen en personen die zich hardmaken voor de acceptatie van LHBTIQ+ in Nederland. Ook dit jaar vaart de gezamenlijke sport, waaronder 16 sportbonden en NOC*NSF, weer mee. Onder het thema ‘Together’ komt de sport tijdens Amsterdam Pride samen om te laten zien dat sport van iedereen is.  

LHBTIQ+-personen in de sportwereld

Hoewel er vooruitgang is geboekt, blijft volledige acceptatie van LHBTIQ+-personen in de sportwereld nog steeds een uitdaging. Te vaak voelen mensen zich nog niet veilig om open te zijn over hun seksuele geaardheid binnen hun club. Daarom is de deelname aan de Canal Parade meer dan symbolisch. Het is een krachtig signaal dat de sportwereld een plek wil zijn waar iedereen zichzelf kan zijn en de kans krijgt om mee te doen.

Verhalen uit de sport

Niet alleen tijdens de Canal Parade biedt de sport een podium aan mensen die zich inzetten voor inclusie en gelijkheid. Ook voorafgaand hebben verschillende personen uit de sport hun verhaal gedeeld. Zo vertellen Anne Veenendaal, Rudolf Kloppenberg, Renske van Beek, Martin Falkenberg en Beau de Leeuw hun ervaringen die laten zien hoe belangrijk het is om voor elkaar op te komen en je samen in te zetten voor een inclusieve sportomgeving.

De kracht van samenwerking

Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door de Alliantie Gelijkspelen 5.0, een samenwerking van de KNHB, KNVB, NOC*NSF en de John Blankenstein Foundation. Samen werken zij aan een sportwereld waar iedereen, ongeacht hun achtergrond, zich thuis kan voelen.