Registreer de Vertrouwenscontactpersoon van je club in Sportlink
Veilig Sport Klimaat

Registreer de Vertrouwenscontactpersoon van je club in Sportlink

Gepubliceerd op 12 juli 2024

Een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) binnen de vereniging is cruciaal voor het opvolgen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Vergeet niet om je VCP te registreren in Sportlink om optimaal gebruik te maken van onze ondersteuning!

Als verenigingsbestuur ben je verantwoordelijk om zorg te dragen voor een sociaal veilige sportomgeving. Door te voldoen aan de 4 V's voor veiligheid - de basiseisen sociale veiligheid  - zet een club waardevolle stappen in het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en het bevorderen van sociale veiligheid. Recent heeft iedere club een promotiepakket via de post ontvangen op het algemene verenigingsadres. Met dit pakket kunnen jullie aan iedereen op de club laten zien dat jullie sociale veiligheid serieus nemen en hier werk van maken!

Belangrijke rol Vertrouwenscontactpersoon
Een van de 4 V’s is het hebben van een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) binnen de club. De VCP zorgt ervoor dat iedereen binnen de sportclub weet bij wie ze terecht kunnen met vragen, zorgen of mogelijke meldingen en draagt mogelijke vervolgstappen aan. Een vertrouwenscontactpersoon kan bijvoorbeeld helpen bij incidenten die gaan over grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, intimidatie, agressie en discriminatie. Daarnaast helpt de VCP bij de preventie van grensoverschrijdend gedrag en de implementatie van bijvoorbeeld de gedragscode.

Registratie in Sportlink
De VCP is een onmisbare schakel voor het opvolgen én voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Om VCP’s te ondersteunen, verzorgen de Nevobo en NOC*NSF regelmatig scholingen over sociale veiligheid en stuurt Nevobo tweemaal per jaar een nieuwsbrief met relevante informatie naar de VCP’s bij clubs. Het is daarom belangrijk dat je VCP geregistreerd staat in Sportlink. Dit maakt het eveneens makkelijker voor de Integriteitsmanager van Nevobo om contact op te nemen bij eventuele incidenten binnen jouw club.

Ondersteuning bij invoeren 4 v’s
Heb je hulp nodig bij het invoeren van de 4 V’s? Samen met NOC*NSF bieden we ondersteuning door de inzet van een expertpoule. Dit is een groep specialisten die clubs kunnen helpen bij specifieke hulpvragen, bijvoorbeeld via een inspiratiesessie of een verenigingstraject. Je kunt ook zelf aan de slag met de 4 V’s. Meer informatie hierover vind je op nocnsf.nl/nederlandsportveilig.

Contact en vragen
Heb je vragen over de 4 V’s of wil je hulp inschakelen van de expertpoule? Stuur een e-mail naar vog@nocnsf.nl. Uiteraard kan je ook altijd contact opnemen met Janine Pleizier, integriteitsmanager van de Nevobo, via janine.pleizier@nevobo.nl.

Lees meer:
Nevobo | Dringend appel om per januari 2025 te voldoen aan de…