Pubers trainen is een vak apart

Pubers trainen is een vak apart

Gepubliceerd op 9 juni 2023

Speciaal voor trainers: geef je op voor de Pubercurus van de Volleybaltrainersacademie.

Jongeren in de puberleeftijd zijn druk bezig met het ontwikkelingen van hun eigen identiteit. De hormonen gieren door het lijf, ze spiegelen zich constant aan anderen, maar willen ook bijzonder zijn. Ze zoeken hun (en jouw) grenzen op en zijn altijd op zoek naar het nut en de zin van de oefeningen die jij ze als trainer voorschotelt. Dat is niet alleen een uitdaging voor jou als trainer, maar ook voor de jongeren zelf! Want niet alleen in de sport, maar ook op school en daarbuiten wordt er veel van hen gevraagd.

Positieve invloed

Wat op school vaak niet mogelijk is, kan in de sport wel. Als trainer kun je samen met je pubers hun doelen vaststellen. Laat ze reflecteren op hun eigen inzet en doorzettingsvermogen, laat ze ervaren wat ze wel en wat ze (nog) niet kunnen. Als jij dat op een sociaal veilige manier doet, zorgt dat voor zelfvertrouwen en helpt dat de puber bij het volwassen worden. Als trainer heb je veel meer invloed dan je denkt. Verlang niet altijd het heilige vuur, maar creëer een plezierige sportomgeving waarin pubers zich gezien en gehoord voelen en waarin het niet erg is als er fouten gemaakt worden. Jij als trainer bent in staat pubers beter te betrekken in hun eigen ontwikkeling als je daar met jouw training op inspeelt.

Door in te spelen op de betrokkenheid van pubers bij de training, stimuleer je het leerproces en worden jongeren zich bewust van wat ze geleerd en bereikt hebben.

Pubercursus

Hoe je pubers het best kan betrekken leer je als trainer in een (bij)scholing van twee bijeenkomsten. Daarin krijg je de kennis, inzichten en vaardigheden aangereikt om tijdens trainingen betrokkenheid bij jongeren te vergroten. Belangrijke onderdelen van de (bij)scholing zijn:

  • betrokkenheid creëren
  • doorzettingsvermogen vergroten
  • de waarde van plezier inzetten in je training
  • de waarde van positieve aandacht
  • hoe je gezamenlijk doelen kunt stellen, waarbij jouw trainingsdoelen nog steeds de rode draad in de training zijn
  • impliciet leren

En het allermooiste? Het training geven wordt een stuk leuker!

Schrijf je in voor de cursus

De bijscholing neemt twee avonden van ieder 2,5 uur in beslag. De cursus wordt aangeboden door de volleybaltrainersacademie en wordt bekostigd door het sportakkoord (exclusief zaalhuur). Er zijn minimaal acht deelnemers nodig voor de subsidie van het sportakkoord. Voor meer informatie en/of inschrijven kun je terecht op deze website of neem contact op via: info@volleybaltrainersacademie.nl.