Professionalisering in samenwerking met gemeenten

Professionalisering in samenwerking met gemeenten

Gepubliceerd op 19 oktober 2022

Tijdens het WK Volleybal organiseerde de Nevobo een bijeenkomst voor gemeenten en sportserviceorganisaties. Centrale onderwerp: hoe professionaliseren we gezamenlijk het volleybal?

Binnen deze organisatie wordt op dit moment een professionaliseringsslag gemaakt via de Superclubs. Gemeenten zijn een belangrijke partner in het realiseren van de doelen in het professionaliseringstraject wat de Nevobo heeft ingezet.

Achttien personen van twaalf gemeenten waren aanwezig met een mix van sportcoach, programmacoördinatoren en sportbeleidsmedewerkers. Van Groningen en Hardenberg tot Doetinchem en Dordrecht. Zij kregen een update over de stand van zaken met betrekking tot het professionaliseringstraject wat de Nevobo sinds december 2019 heeft ingezet en een vooruitblik over het toekomstbeeld waar we naartoe werken. Samen is gekeken naar welke kansen en uitdagingen dit traject met zich mee brengt en op welke vlakken in dit traject Nevobo en gemeenten meer met elkaar op kunnen trekken om onze volleybalverenigingen vanuit de basis te versterken.

Samenwerking met gemeenten

Van de 29 gemeenten waar nu een professional werkzaam is via een Superclub, dragen 18 gemeenten bij aan de professionaliseringsslag bij volleybalverenigingen. Dit kan zijn doordat zij budget of uren beschikbaar stellen vanuit de gemeentelijke regelingen die beschikbaar zijn of het organiseren van het werkgeverschap van de beroepskracht. Een aantal andere gemeenten willen ook mee investeren, maar zijn nog niet in staat of het lukt niet om de middelen hiervoor beschikbaar te krijgen bij hun achterban.

Samenwerken op ambities

Door de aanstelling van een beroepskracht binnen de volleybalvereniging worden ambities vanuit de vereniging gerealiseerd die bijdragen aan ambities van de gemeente en bond om meer mensen in beweging en aan het sporten te krijgen. Een krachtige combinatie die streeft naar een borging op lange termijn. De gemeente Dordrecht is betrokken bij Superclub Next Volley door het uitvoeren van een pilot.

“De professional bij de vereniging wordt onder andere ingezet op clinics in het onderwijs. Dat draagt bij aan onze gemeentelijke doelstelling om kinderen meer te laten bewegen”

- Els Hoeijenbos-Versteeg, Gemeente Dordrecht

Samenwerken op ondersteuningsgebied

Op een aantal plekken gaat gekeken worden hoe we als gemeenten en sportbond samen de vereniging kunnen ondersteunen in het proces van professionalisering. Door bijvoorbeeld ondersteuning, evaluaties en communicatie gezamenlijk op te pakken.

Zo is in de gemeente Lansingerland na de bijeenkomst al direct een link gelegd tussen bond, gemeente, sportservice-organisatie en vereniging. Met het idee dat het een voordeel voor iedereen is om op deze manier actief betrokken te worden en dit ten goede komt aan de uitrol en effecten. Het is daarom goed dat er in tussen partijen afstemming plaatsvindt, maar ook op (eventuele) lastige momenten er kan worden meegedacht.

Samenwerken op financieel gebied

De intentie is om een duurzame samenwerking aan te gaan met de nodige financiële middelen die zorgen dat de professional consequent werk kan leveren voor de Superclub en verenigingen in de omgeving. Een thema wat besproken werd is de duurzame financiering. Van de 35 Superclubs die zijn gestart, komt de co-financiering voor 23% uit gemeenten via regelingen als de Buurtsportcoach en uitvoeringsbudgetten van het Lokaal Sportakkoord.

In sommige gemeenten is dit onderwerp proactief geagendeerd en begroot voor de komende periode. Die commitment kan (nog) niet in iedere gemeente gegeven worden. De aanwezigen zien een rol voor henzelf weggelegd om te zorgen dat dit onderwerp op de agenda blijft. Uitdaging voor gemeenten is hoe de extra financieringsmiddelen op professionalisering in te zetten, maar ook welke veranderingen de nieuwe SPUK-regeling met zich mee gaat brengen.

Samenwerken op dienstverband

Zoals in zoveel branches is er krapte op de arbeidsmarkt. Het werven van de geschikte professional is daarom een uitdaging voor verenigingen die er een zoeken. Zo is er besproken dat er kansen liggen bij de MBO-studenten die nog te vaak als stagiaire wordt ingezet in plaats van als volwaardige professional. Ook vanuit de overheid wordt er ingespeeld op het arbeidsperspectief in de sport door middel van de Human Capital Agenda.

De aanwezigen constateren dat er veel zzp’ers actief zijn als professional waardoor een groep potentiële professionals niet start vanwege de risico’s die het zijn als ZZP’er met zich meebrengt. Een dienstbetrekking bij een sportbedrijf kan de functie voor veel mensen aantrekkelijker maken.

“Sport-ID Doetinchem faciliteert, naast het financieel bijdragen aan de uren van de Superclub professionals, het in dienst nemen van de professional die bij Superclubs Orion en Wivoc aan de slag is”

- Marc de Haan, Sport-ID Doetinchem.

Verschillende soorten samenwerkingen

Er is niet een eenduidige werkwijze. Er ontstaan dan ook diverse vormen van samenwerken tussen club, gemeente en Nevobo. In Doetinchem wordt de samenwerking ook tussen de professionals gezocht. Niet alleen met het uitwisselen van ideeën, maar er kan ook gekeken worden naar differentiatie tussen taken. Zo is de ene professional misschien sterker in het organisatorische deel, het verenigingsmanagement, maar de andere heeft juist veel meer kennis van het verbeteren van de kwaliteit van trainers. Ook werd gekeken welke mogelijkheden er zijn in de samenwerking met andere sporten, vanuit gemeentelijk als sportbond perspectief.

De impact van samenwerken

Samenwerken is niet vanzelfsprekend. Het vraagt tijd, geduld en vertrouwen om een constructieve relatie op te bouwen en overeenstemming te vinden op welke vlakken de professionaliseringsslag kan bijdragen aan de ambities van diverse organisaties en de resultaten en impact die daaruit zichtbaar worden over een langere periode.

“Ondanks dat doelstellingen als aanwas van nieuwe leden of verbeterde ledentevredenheid heel goed meetbaar zijn, moet je het wel even de tijd geven”

- Harry Popken, gemeente Arnhem.

Samenwerking opstarten

De samenwerking opzoeken met gemeenten begint met een open gesprek voeren. Te starten met kennismaking en wat de ambities zijn van de Nevobo en gemeenten om te zien of daar overeenkomst in te vinden zijn. Dit doen we graag samen met onze volleybalverenigingen om direct de driehoek van deze organisaties neer te zetten. Mocht jouw gemeente geïnteresseerd zijn in een open gesprek of meer willen weten over onderwerpen in dit artikel, dan kan er contact worden opgenomen met Projectleider Professionalisering Dorien Tenhaeff.

Informatie over dit onderwerp

Meer weten over de voordelen van het professionaliseren van volleybal in jouw gemeente? Bekijk ook onderstaande:

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Dorien Tenhaeff

Dorien Tenhaeff

Projectleider