Professionaliseren doe je samen

Professionaliseren doe je samen

Gepubliceerd op 3 november 2022

Heb je ambitie om een de slag te gaan met het professionaliseren van jouw vereniging, maar denk je dat je het alleen niet (financieel) voor elkaar kunt krijgen? Denk dan aan samenwerken in een cluster

Op dit moment zijn er in Nederland 33 professionals aan de slag om 185 volleybalverenigingen te versterken. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van technisch beleid of het organisatorisch verbeteren van de vereniging, maar het draagt ook bij aan volleybal in de regio. Zo’n professional gaat binnen de club het vrijwillig kader ondersteunen, begeleiden en opleiden.

Professionaliseren in een cluster

Misschien is jouw vereniging ook wel toe aan deze ‘next step’, maar twijfel je aan de haalbaarheid of loop je tegen praktische bezwaren aan. Ga dan vooral ook het gesprek aan met clubs in je regio. Misschien zien zij wel vergelijkbare kansen en word je samen sterker door dit traject gezamenlijk op te pakken.

Het samenwerken in een cluster gebeurt nu ook al met succes in verschillende gemeentes. In Rotterdam werken vijf verenigingen samen in de ‘Rotterdamse Supersamenwerking’, een traject wat al veel mooie hele praktische maar ook toekomstgerichte oplossingen heeft gegeven zoals de organisatie van een openingstoernooi met alle clubs, een gezamenlijk beachvolleybaltoernooi en trainers- en scheidsrechtersopleidingen. In Berkelland staan de verenigingen op dit moment bijna aan de start van hun Superclubtraject. Vanaf begin 2023 wordt ook daar begonnen in goede samenwerking met de gemeente en hulp van het lokale Sportakkoord. Volleybalverenigingen Orion en Wivoc hebben de handen in een geslagen om gezamenlijk een professional aan te stellen.

Procesbegeleiding

Het op elkaar afstemmen van de ambities en hoe zich dat vertaalt in een concreet plan met waar de professional mee aan de slag gaat, vraagt om vertrouwen en tijd besteden aan de details van het plan om elkaar als clubs goed te leren kennen. Zo zorg je ervoor dat de clubs die meedoen ook achter het plan staan. Daarom biedt Nevobo naast de reguliere ondersteuning ook procesbegeleiding aan. Zeker in het geval van een complexe samenwerking kan dat echt een uitkomst zijn om de neuzen goed dezelfde kant op te krijgen. De procesbegeleider brengt de clubs samen, begeleidt het contact, bijeenkomsten en helpt de clubs in het tot stand komen van het professionaliseringsplan.

Starten jullie ook?

Kortom het professionaliseren van jouw vereniging vraagt om (financiële) commitment, inzet en samenwerking, maar het biedt veel kansen voor een duurzame versterking van jouw club. Verbeteren jullie met het professionaliseren van jullie club ook het regionale én landelijke volleyballandschap? Word ook een Superclub cluster!

Heb je nog inhoudelijke vragen over het starten met het professionaliseren van jouw vereniging? Neem dan contact op met: projectleider Dorien Tenhaeff via dorien.tenhaeff@nevobo.nl of 06-51994728.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Dorien Tenhaeff

Dorien Tenhaeff

Projectleider