Positieve tussenrapportage onderzoek BeNeLeague

Positieve tussenrapportage onderzoek BeNeLeague

Gepubliceerd op 30 mei 2023

De oprichting van een BeneLeague met Belgische en Nederlandse topclubs is na de eerste resultaten van een haalbaarheidsonderzoek een stuk dichterbij gekomen.

De wens om een BeneLeague te beginnen, komt voort uit de uitdagingen waar zowel de Belgische als Nederlandse volleybalcompetitie voor staat. De competities hebben te maken met grote krachtsverschillen, waardoor veel wedstrijden en het competitieverloop onvoldoende spannend zijn. Dat heeft ook nadelige invloed op fans en sponsoren.

Kansen

Na een eerste fase van het onderzoek heeft het bedrijf Hypercube Business Innovation aan de hand van meetings met en onderzoek onder stakeholders, media-experts, mediapartners, journalisten en andere belanghebbenden in het volleybal, de eerste bevindingen gedeeld met de drie genoemde partijen. Daaruit blijkt dat de BeneLeague zowel sportief als financieel kansen biedt. Voor de opdrachtgevers Volley Belgium, Nevobo en de Belgische Volleybal Liga reden om de plannen voor een internationale topcompetitie tussen beide landen door te zetten.

Format

In de tweede fase wordt het format van de competitie verder uitgewerkt. De betrokkenen zijn er door de eerste resultaten van overtuigd dat een sterke opzet van de BeneLeague het topvolleybal in beide landen ten goede komt. De Eredivisie en de Belgische competitie blijven ook bestaan. Via die competities kunnen de clubs een goede uitgangspositie in de BeneLeague verdienen.

Vrouwen

Vooralsnog heeft het onderzoek uitgewezen dat eenzelfde opzet nog niet op voldoende draagkracht in het vrouwenvolleybal kan rekenen. Wel wordt nagedacht over een kleinere opzet van de BeneLeague voor de beste clubs uit de Nederlandse en Belgische vrouwencompetitie.

De tweede fase van het onderzoek levert naar verwachting eind december 2023 concrete conclusies en stappen op.