PD-regeling seizoen 2024-2025 gepubliceerd
Wedstrijdzaken

PD-regeling seizoen 2024-2025 gepubliceerd

Gepubliceerd op 1 oktober 2024

De promotie- en degradatieregeling voor het seizoen 2024-2025 is definitief vastgesteld. Deze is aangepast aan de nieuwe piramide, waarin de Superdivisie en de nieuwe poule-omvang zijn opgenomen.

Wat opvalt in deze aangepaste PD-regeling, is de degradatieregeling voor de 1e klasse en lager bij de dames. Voor dit niveau is ‘vrije inschrijving’ van toepassing. Hierdoor zien we dat vooral bij de dames het aantal teams en daarmee het aantal poules fors is toegenomen. Als gevolg daarvan kunnen ook dit seizoen de kampioenen van de 1e klasse niet rechtstreeks promoveren naar de promotieklasse. Zij strijden samen met de nummers 8 van de promotieklasse om in totaal 15 plekken.

Om het aantal teams in de 1e klasse enigszins te verminderen, is ervoor gekozen om de plekken 8, 9 en 10 van de 1e klasse en lager weer te laten degraderen. We merken dat de afgegeven adviezen voor de ‘vrije inschrijving’ onvoldoende worden opgevolgd en dat er daardoor te veel teams te hoog worden ingeschreven. In het verlengde hiervan zal in het najaar de vrije inschrijving ter discussie worden gesteld.

Daarnaast is de speelgerechtigdheid van hoog spelende jeugdleden bij PD-wedstrijden ingeperkt. We horen van veel teams dat zij het onrechtvaardig vinden dat hoog spelende jeugdleden onbeperkt, dus ook bij PD-wedstrijden, mogen invallen bij seniorenteams. Dit past weliswaar binnen de invallersbepalingen, maar wordt als zeer oneerlijk ervaren. Om die reden is nu bij “II.4 Speelgerechtigdheid” in de PD-regeling een paragraaf opgenomen waarin de regel van het NGJK wordt gehanteerd. Deze regel houdt in dat een speler minimaal 60% van de wedstrijden in het betreffende team of lager moet zijn uitgekomen om speelgerechtigd te zijn voor de PD-wedstrijden.

De volledige uitwerking is terug te lezen in de PD-regeling.