Nieuwe spelvormen jeugdvolleybal (6-12 jaar) in ontwikkeling
Jeugdvolleybal

Nieuwe spelvormen jeugdvolleybal (6-12 jaar) in ontwikkeling

Gepubliceerd op 11 juni 2024

De Nevobo zet actief in op het verhogen van de aantrekkelijkheid van jeugdvolleybal door de ontwikkeling van nieuwe spelvormen voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Deze zijn ontworpen om het spelplezier, de autonomie en de vaardigheden van jonge spelers te vergroten door middel van innovatieve wedstrijd- en toernooivormen. De nieuwe spelvormen, momenteel nog in conceptfase, zijn recent getest bij Sudosa-Desto en werden uitgelicht tijdens het Nationaal Volleybalcongres.

Succesvol testtoernooi in Assen
Een belangrijke stap in dit proces was het testtoernooi dat vorige maand plaatsvond bij volleybalvereniging Sudosa-Desto in Assen, waarbij spelvormen voor kinderen tot 12 jaar getest werden. Hoewel de spelvormen nog in de conceptfase verkeren, was de feedback van de deelnemers, coaches en ouders zeer positief. Deze feedback is cruciaal voor de verdere ontwikkeling en verfijning van de spelvormen.
 
Workshop Nationaal Volleybalcongres
Tijdens het Nationaal Volleybalcongres op 1 juni, met als thema 'groeien met jeugd', vond een workshop plaats waarin de nieuwe spelvormen centraal stonden. De sessie, onder leiding van Wytse Walinga (Jeugdsport Innovatiecentrum Windesheim) en Guus Klein Lankhorst (Projectleider Jeugdvolleybal), bood trainers en clubvertegenwoordigers een uitgelezen kans kennis te maken met zowel de onderliggende pedagogische concepten als de toepassing ervan in de praktijk. Aan de hand van video’s werd de keuze voor de 2-2 lijn verduidelijkt. De interactie met de deelnemers leverde waardevolle feedback op voor de doorontwikkeling.

Komend seizoen geen wijzigingen
Hoewel het komende seizoen nog volgens de huidige CMV-regels zal verlopen, blijft de Nevobo actief werken aan de verfijning van de nieuwe spelvormen. Er worden diverse testtoernooien en evaluatiemomenten gepland. Dit stelt clubs en spelers in staat zich geleidelijk voor te bereiden op eventuele toekomstige wijzigingen.

Testtoernooi organiseren? 
Clubs die interesse hebben in het organiseren van een testtoernooi in het komende seizoen, kunnen contact opnemen met Guus Klein Lankhorst via guus.klein.lankhorst@nevobo.nl. Dit biedt een mooie kans om direct betrokken te zijn bij de ontwikkeling van deze nieuwe spelvormen. De feedback en inbreng van experts, clubs, trainers en spelers zijn van onschatbare waarde voor dit proces. Samen zetten we de volgende stap.