Nevobo ondertekent ‘Sporten met een handicap vanzelfsprekend in 2030’
Begin deze week heeft de Nevobo – in de persoon van algemeen directeur Joëlle Staps – de strategie bij te dragen aan het vanzelfsprekend maken van sporten voor mensen met een handicap ondertekend. Dat gebeurde tijdens de landelijke Uniek Sporten Dag.
Op de KNVB Campus in Zeist hebben 56 organisaties uit de (gehandicapten)sport zich verbonden aan de strategie ‘Sporten voor mensen met een handicap vanzelfsprekend in 2030!’. Deze strategie is afgelopen jaar met de betrokken organisaties opgesteld en uitgewerkt. Tijdens de Uniek Sporten Dag hebben de partijen toegezegd mee te werken aan een of meerdere thema’s (zie hieronder) die een voorwaarde zijn voor een sport die voor mensen met een handicap vrij en toegankelijk is.
Concreet betekent dit dat de Nevobo een van de partijen is die zichzelf verplicht om een bijdrage te leveren aan de doelen van een of meer thema’s van de strategie. Streven is om het sportlandschap voor mensen met een handicap structureel te verbeteren. Dit vraagt om de inzet van zoveel mogelijk partners in de sport, door bijvoorbeeld in te zetten op passend aanbod en de keuzevrijheid om in iedere levensfase een sport te kiezen die bij je past. Het is belangrijk om de daarbij horende randvoorwaarden als hulpmiddelen, toegankelijke accommodaties, vervoer en financiën in iedere gemeente onder de loep te nemen. En tegelijk ook het fundament (classificatie, talentontwikkeling en innovatie) van topsport voor mensen met een handicap te verbeteren.
De Nevobo en andere ondertekenaars - waaronder diverse sportbonden en de Rijksoverheid - gaan de uitdaging aan dit komende vijf jaar te realiseren. De grote opgave daarbij is de vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Zowel lokaal, regionaal als landelijk. Voor jeugd én volwassenen.
Volleybal toegankelijk maken voor iedereen
Het ondertekenen van de strategie is in lijn met een van de kernwaarden van de Nevobo. Namelijk volleybal toegankelijk maken voor iedereen die dat wil. Dat doen we onder meer door het aanbod van zitvolleybal en G-volleybal te vergroten. G-volleybal richt zich speciaal op mensen met een verstandelijke beperking, terwijl zitvolleybal is ontwikkeld voor zowel mensen met een lichamelijke beperking als voor diegenen die - om welke reden dan ook - niet meer staand kunnen sporten.
Om het G-volleybal en zitvolleybal te laten groeien, richten we ons op het vergroten van de bekendheid van beide disciplines. Zo organiseren we clinics door het land en bieden we ondersteuning aan verenigingen die willen starten met zitvolleybal of G-volleybal. Op deze manier creëren we mogelijkheden voor iedereen om actief deel te nemen aan onze sport.
Daarnaast werken we samen met andere sportbonden en NOC*NSF om het totale sportaanbod voor mensen met een beperking te verbeteren. Want hoe meer mensen met een beperking er sporten, hoe beter het is voor de samenleving als geheel. Wij geloven dat sport voor iedereen is en dat iedereen moet kunnen genieten van het plezier dat volleybal met zich meebrengt.
Thema’s van de strategie
- Jeugdsport: Sport voor jeugd (5-18 jaar) met een handicap is in 2030 vanzelfsprekend. Kinderen en jongeren met een handicap die willen sporten, kunnen sporten in 2030.
- Volwassensport: Sport voor mensen vanaf 18 tot 80 jaar met een handicap is in 2030 vanzelfsprekend. Dit houdt in dat volwassenen met een handicap die willen sporten, kunnen sporten in 2030.
- Talentvolle sporters: In 2030 is het vanzelfsprekend dat talentvolle sporters met een handicap (12-35 jaar) optimaal worden ondersteund in hun sportieve ontwikkeling binnen paralympische sportdisciplines.
- Innovatie: In 2030 is het vanzelfsprekend dat we innovaties voor mensen met een beperking realiseren vanuit, een per Paralympische cyclus landelijk vastgesteld, prestatie bevorderende thematiek.
- Classificaties: In 2030 is het classificatieproces voor sporters met een handicap volledig gestroomlijnd, waardoor zij gemakkelijk in de juiste sport en klasse terechtkomen.
- Randvoorwaarden: Sporten voor mensen met een handicap is in 2030 toegankelijk. Iedereen met een handicap die wil sporten kan sporten. Hiervoor worden de randvoorwaarden om te kunnen sporten op het gebied van sporthulpmiddelen, vervoer, accommodaties en financiën geoptimaliseerd.
- Versterken van het netwerk: Alle partijen werken samen om de missie ‘Sporten voor mensen met een handicap is vanzelfsprekend in 2030’ te realiseren.
- Internationaal: In 2030 is Nederland een toonaangevende speler in de internationale sport voor mensen met een handicap.