Nevobo ondersteunt manifest ‘Bewegen als Medicijn’

Nevobo ondersteunt manifest ‘Bewegen als Medicijn’

Gepubliceerd op 26 september 2024

De Nevobo ondersteunt het manifest ‘Bewegen als Medicijn’. Het manifest is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. Onderdeel van het manifest is een petitie waarmee beleidsmakers in gemeenten en in Den Haag moeten worden overtuigd om juist te investeren in bewegen (als medicijn) en niet te bezuinigen. 

Stijgende cijfers
Recente cijfers laten zien dat onze samenleving steeds minder beweegt. Dit neemt alleen maar toe en dat is niet goed voor onze gezondheid. De helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht. Dit gaat gepaard met ziekten. Een voorbeeld hiervan is diabetes type 2. Ruim 1 op de 14 Nederlanders heeft diabetes. Volgens het Erasmus Medisch Centrum zal in 2040 naar schatting 1 op de 3 huidige 40- plussers in Nederland diabetes hebben. Dat kost onze samenleving jaarlijks miljarden euro’s en daarmee wordt een enorme druk gelegd op de gezondheidszorg. Om die reden is bewegen cruciaal voor een gezonder Nederland. Want voorkomen is beter dan genezen.

Nederland in beweging
De grote uitdaging is dus om heel Nederland in beweging te krijgen, maar vooral ook  in beweging te houden. Een uitdaging die we samen moeten aangaan: maatschappelijke organisaties, bedrijven, gemeenten en de overheid. Bijvoorbeeld door beter en slimmer samen te werken, door te leren van andere succesvolle initiatieven en vooral door (samen) aan de slag te gaan. Kortom, maak bewegen belangrijk in beleid, stimuleer werkgevers om hun medewerkers meer te laten bewegen en werk aan bewustwording en gedragsverandering om mensen meer te laten bewegen volgens de beweegrichtlijnen.

Teken de petitie!
De Bas van de Goor Foundation, al jarenlang maatschappelijk partner van de Nevobo, grijpt het 10-jarig bestaan van de Nationale Diabetes Challenge – een wandelevenement waarbij deelnemers met diabetes of een verhoogd risico daarop worden begeleid door een beweegprofessional –  aan om het belang van bewegen extra onder de aandacht te brengen. Dat doen ze met het manifest ‘Bewegen als Medicijn’ waarbij ze zoveel mogelijk handtekeningen willen verzamelen om gemeenten en Den Haag te overtuigen om te investeren in bewegen. In november zal de petitie in Den Haag worden aangeboden aan de verantwoordelijke beleidsbepalers.

Kom ook in beweging en teken hier de petitie!

Over de Bas van de Goor Foundation
De Bas van de Goor Foundation brengt mensen met (een verhoogd risico op) diabetes in beweging naar een betere kwaliteit van leven. De Foundation heeft 10 jaar geleden de Nationale Diabetes Challenge (NDC) ontwikkeld om de drempel naar meer bewegen te verlagen. In de afgelopen jaren heeft de Foundation hiermee ruim 50.000 mensen in beweging gebracht en met resultaat.