Nevobo lanceert leiderschapsproject voor jongeren 
We Lead Volleyball Together

Nevobo lanceert leiderschapsproject voor jongeren 

Gepubliceerd op 12 september 2024

Nevobo neemt belangrijke stappen om jongeren meer inspraak te geven in de sportontwikkeling. In reactie op deze groeiende behoefte introduceert de bond twee nieuwe initiatieven: het project We Lead Volleyball Together (WLVT) en de oprichting van een Jongeren Adviesraad. Beide initiatieven zijn voortgekomen uit een recent onderzoek naar de betrokkenheid van jongeren in leiderschapsrollen binnen de volleybalwereld. 

Onderzoek naar jongerenparticipatie in leiderschapsrollen 
Tussen februari en mei 2024 heeft Nevobo een onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in het aantal jongeren dat vertegenwoordigd is in leiderschapsrollen zoals trainers, coaches, bestuursleden en scheidsrechters. Het onderzoek combineerde kwantitatieve enquêtes onder 400 respondenten met kwalitatieve interviews met jonge volleyballers, coaches en jongeren met andere besluitvormende functies binnen de sport. 
 
Belangrijkste bevindingen 
De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek hebben we hieronder uiteengezet.  

Als barrières voor betrokkenheid kwamen de volgende punten naar voren:  

  • Onbekend met mogelijkheden: Veel jongeren zijn zich niet bewust van de beschikbare mogelijkheden voor leiderschapsrollen binnen de volleybalgemeenschap.  
  • Beperkte toegang: Zowel geografische (locatie) als sociaaleconomische (tijd en kosten) factoren kunnen de toegang tot leiderschapsprogramma's beperken.  
  • Gebrek aan zelfvertrouwen en angst voor falen: Jongeren denken vaak dat ze niet de nodige vaardigheden of ervaring bezitten om leiderschapsrollen te vervullen, wat hen tegenhoudt om dit te doen.  

 Belangrijke elementen om op te nemen in de ontwikkelingsprogramma's zijn:  

  • Praktische toepassingen: Het opnemen van hands-on activiteiten en realistische scenario's verbetert de leerervaring en bereidt jongeren voor op echte uitdagingen.  
  • Stressmanagement: Technieken leren om met stress om te gaan en onder druk te presteren is essentieel voor jonge leiders.  
  • Leiderschaps- en samenwerkingsvaardigheden: Het ontwikkelen van sterke leiderschapscapaciteiten en teamworkvaardigheden zijn belangrijke onderdelen van effectieve jeugdontwikkelingsprogramma's.  

Aanbevelingen  
Om jeugdleiderschap in volleybal te stimuleren, worden de volgende strategieën aanbevolen.  

Het versterken van de ontwikkelingsprogramma’s door middel van:  

  • Het implementeren van een flexibele planning en het aanbieden van programma's op verschillende locaties of online;  
  • Het integreren van praktische toepassingen, leiderschapsoefeningen en stressbeheersingstechnieken;  
  • Het aanbieden van mentorschap en aandragen van rolmodellen om jonge leiders te begeleiden en te inspireren.  
  • Het oprichten van een Jongerenraad: richt een Jongerenraad op om jongeren een stem te geven in besluitvormingsprocessen. Zorg ervoor dat de raad inclusief is en diverse achtergronden en perspectieven vertegenwoordigt.  


We Lead Volleyball Together (WLVT) 
Nevobo heeft samen met de volleybalbonden van Denemarken, Noorwgen, IJsland en de Haagse Hogeschool het project We Lead Volleyball Together (WLVT) opgezet. Dit initiatief richt zich op het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden bij jongeren, met een speciale focus op het opleiden en begeleiden van jonge leiders door lokale mentoren en nationale rolmodellen. Het project bestaat uit trainingen, mentorprogramma's, netwerkactiviteiten en de oprichting van een internationaal netwerk van jonge leiders. 
 
Met WLVT wil Nevobo de betrokkenheid van jongeren in besluitvormingsprocessen vergroten en de zichtbaarheid van vrouwelijk leiderschap binnen de sport verbeteren. Het wervingsproces voor deelname aan WLVT is nu geopend. Klik op onderstaande button voor meer informatie over het project.

Aanmelden WLVT 
Wil je de ontwikkeling van jongeren in leiderschapsrollen ondersteunen? Sluit je dan aan bij het WLVT-project! Voor vragen of om deel te nemen aan het project, kun je contact opnemen met projectleider Dorien Tenhaeff via dorien.tenhaeff@nevobo.nl

Jongerenraad 
Naast WLVT werkt Nevobo aan de oprichting van een jongerenraad, die jongeren een directe stem zal geven in strategische beslissingen binnen de volleybalgemeenschap. Meer informatie over deze raad wordt later bekendgemaakt.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Dorien Tenhaeff

Dorien Tenhaeff

Projectleider