Nascholing Vertrouwenscontactpersonen op het Nationaal Volleybalcongres!
Nationaal Volleybalcongres

Nascholing Vertrouwenscontactpersonen op het Nationaal Volleybalcongres!

Gepubliceerd op 12 mei 2024

De rol van vertrouwenscontactpersoon (VCP) is onmisbaar voor een veilige sportomgeving. Om deze functie binnen sportverenigingen te ondersteunen, bieden we tijdens het Nationaal Volleybalcongres op zaterdag 1 juni te Papendal een nascholing voor vertrouwenscontactpersonen aan. Deze sessie staat open voor alle huidige en aspirant VCP's, bestuurders, en iedereen die geïnteresseerd is in een veilig sportklimaat. 

In een sportomgeving waar mensen een belangrijk deel van hun vrije tijd doorbrengen, is een veilige en comfortabele sportomgeving cruciaal. Veel verenigingen hebben daarom een vertrouwenscontactpersoon aangesteld om situaties met betrekking tot seksuele intimidatie en ongewenst gedrag binnen de sport aan te pakken. 

Workshop door Maaike Pekelharing

De nascholing op het Nationaal Volleybalcongres wordt verzorgd door Maaike Pekelharing, een ervaren pedagoog die zich inzet voor een veilige sportomgeving. Ze geeft trainingen over grensoverschrijdend gedrag, onder meer voor NOC*NSF, en fungeert als vertrouwenscontactpersoon voor zowel de KNVB als de KNSB. Daarnaast is ze extern adviseur op het gebied van sociale veiligheid in de sport voor de gemeente Amsterdam. Maaike licht toe: “Tijdens de sessie nemen we kort de rol van VCP weer even door en bespreken we de ontwikkelingen die er recentelijk hebben plaatsgevonden, zowel bij NOC*NSF als voor de rol van VCP. Uiteraard zullen we ook een aantal casussen behandelen.”

Ook komen de vier v’s voor veiligheid aan bod, een campagne die de Nevobo samen met NOC*NSF voert om de sociale veiligheid op sportclubs te verbeteren. De vier v’s zijn:

  • Verenigingsbrede gedragscode
  • Vertrouwenscontactpersoon op de club
  • Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers
  • Vakkundig geschoolde trainer-coaches

Maaike: “Veel gemeenten eisen dit al van hun sportclubs. De VCP is naast het eerste aanspreekpunt voor grensoverschrijdend gedrag ook betrokken bij preventiebeleid. Het is  daarom belangrijk om goed geïnformeerd te worden over de 4 V’s en wat er van verenigingen wordt verwacht.”

Nascholing open voor alle geïnteresseerden

Deelname is open voor iedereen en vereist geen eerdere scholing. Maaike: “Neem vooral deel als je zelf al VCP bent en wel een opfriscursus kunt gebruiken. Maar ook bestuurders die goed beslagen ten ijs willen komen. Zo zorg je ervoor dat je goed bent voorbereid wanneer grensoverschrijdend gedrag wordt gemeld en zijn de rollen van het bestuur én de VCP helder. Bij het behandelen van casussen zullen we ook stilstaan bij een ieders rol.”

Wil je de nascholing bijwonen? Schrijf je in voor het Nationaal Volleybalcongres op zaterdag 1 juni te Papendal. Klik op onderstaande button voor het volledige dagprogramma en om je tickets te bestellen. Je kunt nog tot vrijdag 17 mei om 12.00 uur tickets bestellen.