Model VOG-beleid volleybalclubs beschikbaar
Sociale veiligheid

Model VOG-beleid volleybalclubs beschikbaar

Gepubliceerd op 16 september 2024

Sport zou voor iedereen prettig, plezierig en veilig moeten zijn. Dat begint bij een goede basis: de 4 v’s voor veiligheid. Daarom ondersteunen sportbonden, NOC*NSF, gemeenten en andere partijen de 4 v’s voor veiligheid. Maakt jouw vereniging al werk van sociale veiligheid? Bekijk onderstaande video en het model VOG-beleid, zodat je weet wat je kunt doen. 

Als verenigingsbestuur ben je verantwoordelijk om zorg te dragen voor een sociaal veilige sportomgeving. De Bondsraad doet dan ook een dringend appél aan zowel de bondsorganisatie als clubs om vanaf 1 januari 2025 te voldoen aan de 4 v’s voor veiligheid:

  • Verenigingsbrede gedragscode
  • Vertrouwenscontactpersoon (VCP) op de club
  • Verklaring Omtrent het Gedrag voor kaderleden
  • Vakkundig geschoolde trainer-coaches

In juli maakten al 420 clubs gebruik van de gratis VOG-regeling, een stijging ten opzichte van 400 clubs in april. Deze clubs hebben ook een gedragscode en een VCP ingesteld, omdat dit voorwaarden zijn voor het aanvragen van gratis VOG's voor vrijwilligers. Het streven is dat alle clubs vanaf 2025 aan de 4 v’s voldoen.

Omdat sportclubs volgens de AVG aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen wanneer ze een VOG aanvragen, hebben Nevobo en NOC*NSF een model VOG-beleid ontwikkeld. Dit model helpt clubs bij het opstellen van een eigen beleid en bevat belangrijke randvoorwaarden, criteria en een overzicht van screeningsprofielen per functie.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan ons eerdere bericht waarin de Bondsraad een dringend appél doet om te voldoen aan de 4 v’s.