Mastercompetitie aanvulling op verenigingsaanbod

Mastercompetitie aanvulling op verenigingsaanbod

Gepubliceerd op 3 april 2020

Met de Mastercompetitie biedt jouw vereniging volleyballers de kans om te blijven volleyballen ondanks hun veranderende prioriteiten. Dennis Bosveld, trainer masterteam Volevo, vertelt je graag meer!

Dit artikel, 'Mastercompetitie aanvulling op verenigingsaanbod', biedt jouw vereniging de inspiratie om eens goed te kijken naar het huidige verenigingsaanbod en wellicht uit te breiden.

Volevo in de Mastercompetitie

Bij volleybalvereniging Volevo uit Voorburg kent het team dat de dames Mastercompetitie speelt een mooie plek binnen de gelederen. Met enkele oud-speelsters van het eerste en tweede doen zij nu voor het tweede seizoen mee. “Het is voor een vereniging echt een aanvulling”, zegt trainer/coach Dennis Bosveld van Volevo DM1.

De vereniging Volevo, een samenvoeging van GSC Volleybal Leidschendam en VV Haaglanden uit Voorburg, is sinds twee jaar actief in de Mastercompetitie. Het begon allemaal toen het tweede team van Haaglanden, de voorloper van Volevo, op bezoek was bij VSTS en daar een wedstrijd werd gespeeld waarvan ze het niveau niet direct konden thuisbrengen.

“Een van onze oud-speelsters van het eerste herkende een paar speelsters en vroeg na afloop welk niveau dit nu was. ‘De Mastercompetitie’, was het antwoord”, vertelt Dennis. Zijn speelster vond dit interessant en vroeg nog wat verdere informatie. En ook benaderde ze Dennis met de vraag of hij hen dan training wilde geven. Dennis, die eigenlijk net besloten had dat hij het welletjes vond na vijf jaar Dames 2 te hebben gecoacht, vond het wel een goed idee. Hij zei: “Als jou het lukt een team bij elkaar te krijgen, doe ik het.” Die avond kreeg hij een appje dat ze dertien speelsters gevonden had en zo was de start van het masterteam bij Volevo een feit.

Veranderende prioriteiten

Dennis traint bij Volevo de Masters een keer per week waarbij de gemiddelde leeftijd van de speelsters 38 jaar is. De grootst gemene deler is dat zij allemaal nog enorm van het spelletje genieten en fanatiek zijn, maar dat de tijd ontbreekt en wellicht ook de toewijding om bij een team in de divisie of promotieklasse mee te draaien.

““Inmiddels hebben ze allemaal een maatschappelijke carrière, een gezin, de prioriteiten liggen anders. Ze willen niet recreatief volleyballen. En om nou twee keer per week te trainen en iedere zaterdag bezig te gaan, daar hebben ze ook geen zin meer in en geen tijd meer voor. Wat dat betreft sluit de opzet van de Mastercompetitie naadloos aan.””

Hoog niveau

Het afgelopen seizoen speelde Volevo voor het eerst in de Mastercompetitie Hoog in regio West. In hun eerste jaar in Laag eindigden ze als tweede en vroegen of promotie mogelijk was. Dat werd gehonoreerd en van de negen tot nu toe gespeelde wedstrijden werden er vijf vijfsetters gespeeld. “Het niveau van de teams ligt heel dicht bij elkaar. Daardoor zijn die wedstrijden erg leuk. Het aantrekkelijke van de Master voor dames is dat het echt wel op minimaal promotieklasseniveau ligt. Doordat de leeftijd hoger ligt, moet iedereen wel even op adem komen na twee heftige rally’s achter elkaar. Er worden ballen gespeeld waarvan je denkt: ‘Zo, dat ziet er goed uit’. Je ziet dat over het algemeen de rally’s langer zijn. Door het spelinzicht worden er meer ballen verdedigd en daar waar er voorheen meer power aanwezig was, waardoor je sneller een bal op de grond had, zie je dat die power wat minder is. Dat verhoogt ook wel weer de spelvreugde.”

Een echte aanvulling!

Angst dat de teams die reguliere competitie spelen leeglopen ten bate van de Mastercompetitie heeft Dennis niet. “Het zal wel een keer voorkomen, maar het is juist het behoud van je speelsters op het moment dat ze denken dat het leuk geweest is en ze niet in Dames 6 of 8 willen spelen. Het is voor een vereniging echt wel een aanvulling. En je ziet, wij hadden vorig jaar dertien speelsters, dit jaar twaalf. Dat zijn best leuke contributiebijdrages.”

Speelsters nemen taken op zich ten gunste van de vereniging

Binnen de vereniging vervullen de speelsters ook nog andere taken. “Bij ons zijn veel van het team betrokken bij de volleybalspeeltuin, omdat hun kinderen daar allemaal op zitten. De volleybalspeeltuin is voor kinderen van 2 tot 6 jaar, vooruitlopend op de mini’s. Daardoor heb je ook weer betrokkenheid binnen je vereniging. Het voordeel is ook dat er veel ervaring is die de vereniging kan benutten. Door af en toe een keer een speelster mee te vragen voor het eerste of tweede, omdat daar blessures zijn.”

De opzet zoals hij nu is in de Mastercompetitie Hoog in West is voor Dennis goed genoeg. Maar hij hoopt dat er meer verenigingen en teams zich aanmelden. “We zitten nu met z’n achten in competitie, dus veertien wedstrijden. Dat is wel de ondergrens. Je ziet dat er toch wel soms behoorlijke tussenposes tussen de wedstrijden zitten. Als je hier in de regio Den Haag kijkt, je hebt Kalinko, Rijswijk, VollinGo, echt grote verenigingen die ook wel op divisieniveau damesteams hebben. Ik denk dat er een stuk onbekendheid is.”

Wat Dennis betreft sluiten ook die verenigingen zich aan bij de Mastercompetitie. Wie weet dat door een groei bij de vrouwen er ook mannen zijn die denken: dat willen wij ook. Bij Volevo werkt het in ieder geval goed en zijn ze niet van plan te stoppen met de Mastercompetitie.

“Hij besluit: “Voor verenigingen is het een heel goede aanvulling op je bestaande aanbod van recreatie en competitieve teams. Plus, je behoudt leden voor de vereniging.””

De Mastercompetitie opnemen in je aanbod

Lijkt het jou interessant om net als Volevo de Mastercompetitie op te nemen in jouw verenigingsaanbod? Ga ervoor, want hiermee biedt jij volleyballers de mogelijkheid om langer te blijven volleyballen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vele volleyballers vanwege tijdsgebrek en veranderende prioriteiten minder frequent en voornamelijk doordeweeks willen spelen met gelijkgestemden op een niveau dat bij hen aansluit. Wil jij de mogelijkheden onderzoeken? Wij denken graag met je mee.