Maatregelen compensatie energieprijzen voor clubs

Maatregelen compensatie energieprijzen voor clubs

Gepubliceerd op 13 december 2022

Heeft jouw club ook te maken met hoge energielasten? In dit artikel lees je op welke compensatieregelingen jouw vereniging een beroep kan doen.

Grote kans dat ook jouw vereniging te maken heeft met stijgende energiekosten. Om de sport betaalbaar en toegankelijk te houden, zet de Nevobo zich samen met andere sportorganisaties in voor compensatie van de flink gestegen energielasten. Inmiddels staat dit onderwerp hoog op de politieke agenda en dat heeft concreet geleid tot meerdere maatregelen waarmee veel clubs geholpen worden.

In dit artikel lees je:

  • welke regelingen er zijn.
  • aan welke voorwaarden jouw vereniging moet voldoen gebruik te maken van een specifieke regeling.
  • wanneer en waar jouw club een aanvraag kan indienen voor een bepaalde compensatieregeling

Welke compensatiemaatregelen zijn er voor de sport?

Sportverenigingen kunnen aanspraak maken op de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Daarmee vergoedt de overheid 50% van de gestegen prijzen. Daarbij kondigde de overheid onlangs aanvullende maatregelen aan. Gemeenten en provincies krijgen vanaf het voorjaar van 2023 structureel extra geld om publieke en maatschappelijke voorzieningen (zoals sportverenigingen) te compenseren voor de hoge kosten. Het gaat jaarlijks in totaal om zo’n € 300 miljoen, oplopend tot een bedrag van € 400 miljoen. Daarnaast komt er een noodfonds van € 6 miljoen euro en kunnen gemeenten en provincies bijspringen waar nodig.

Onder verenigingen bestaan grote verschillen tussen type accommodaties en energiecontracten. De verschillende compensatieregelingen houden hier rekening mee. Enerzijds komen clubs in aanmerking voor een algemene compensatieregeling vanuit de landelijke overheid en anderzijds is lokaal maatwerk mogelijk.

Geen eigen accommodatie?

Heeft jouw club geen eigen accommodatie? In dat geval adviseren we om met de gemeente in gesprek te gaan. Een voorbeeld ter illustratie dat een gesprek de moeite waard is: volleybalvereniging Volevo kwam erachter dat de enorme huurverhoging die de club te wachten stond contractueel niet was toegestaan. Na een gesprek met de gemeente werd dat teruggedraaid.

Overzicht compensatiemaatregelen voor sportclubs

Hieronder vind je een overzicht van de compensatiemaatregelen voor clubs.

Maatregel Compensatie Voorwaarden Planning

Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK): TEK

De tegemoetkoming betreft 50% van de kosten boven een drempelprijs (€ 1,1/m3, € 0,35/KWh). De tegemoetkoming bedraagt maximaal € 160.000 per vereniging.

De onderneming (mkb) staat ingeschreven in het handelsregister, dit kan ook een sportclub zijn. Minimaal 7% van de omzet bestaat uit energiekosten.

Eerste kwartaal 2023. Aan te vragen met terugwerkende kracht voor periode november 2022 - december 2023. Er verschijnt t.z.t. een aanvraagbutton op deze pagina

Investering gemeente- en provinciefonds

Jaarlijks € 300 miljoen (2023-2025) en € 400 miljoen (2026-2027)

Dit verschilt per gemeente en provincie

Tweede kwartaal 2023. Het is nog niet bekend waar je de aanvraag t.z.t. kunt indienen. Meer info volgt.

Noodfonds

€6 miljoen

Het Noodfonds is alleen beschikbaar voor amateurverenigingen die niet in aanmerking komen voor de TEK. De overheid werkt nog aan de definitieve voorwaarden voor het noodfonds.

Eerste/tweede kwartaal 2023. Meer informatie over het indienen van een aanvraag volgt.

Aanvullende middelen gemeenten en provincies

Dit verschilt per gemeente en provincie

Dit verschilt per gemeente en provincie

Dit verschilt per gemeente en provincie.

Verduurzaming van de sporthal

Tot slot kan het lonen om met de gemeente of de exploitant in gesprek te gaan over verduurzaming van de sporthal. Ook maatregelen op dat vlak kunnen helpen om de huur lager te houden.

Bronnen: KNVB, NOC*NSF, Rijksoverheid

Wil je meer weten?
Neem dan contact op met onze collega’s van de afdeling

Sportontwikkeling