Licentie-eisen Eredivisie seizoen 2023-2024 bekend

Licentie-eisen Eredivisie seizoen 2023-2024 bekend

Gepubliceerd op 20 oktober 2022

Lees hieronder hoe het aanvragen van een Eredivisielicentie voor het seizoen 2023-2024 in zijn werk gaat.

Al lange tijd spannen we ons met elkaar in om de Eredivisie op een hoger plan te brengen, in lijn met het Eredivisieplan 2021+.

In aanloop naar de totstandkoming van het plan, is door de Eredivisie aangegeven dat het gezamenlijk handhaven van de licentievoorwaarden een belangrijke stap is in de ontwikkeling van de Eredivisie.

Voor seizoen 2022-2023 is via de licentie-eisen met elkaar een ondergrens gesteld waarbij we met elkaar hebben uitgesproken hier niet van af te willen wijken.

De komende jaren zal de lat gaandeweg steeds hoger gelegd worden om de gewenste ontwikkeling ook daadwerkelijk op gang te brengen. De eerste stap hiertoe wordt gezet in de licentie-eisen 2023-2024.

Om hier transparant over te zijn publiceren we in dit nieuwsbericht de nieuwe licentievoorwaarden voor seizoen 2023-2024 en andere relevante informatie zodat dit voor iedereen toegankelijk is.

Geen P/D, toegang Eredivisie via horizontale instroom

Zoals benoemd in het Eredivisieplan 2021+ is er in de P/D regeling vanaf seizoen 2021-2022 geen sprake meer van promotie naar of degradatie uit de Eredivisie. Om een duurzame en sterke Eredivisie te realiseren is het van belang dat teams de tijd krijgen om te ontwikkelen, zonder het risico te lopen na een jaar weer uit de Eredivisie te verdwijnen. Dit is geborgd door de Eredivisie los te koppelen van de competitiepiramide en daarmee degradatie uit de Eredivisie af te schaffen. Er is enkel nog sprake van uitstroom als men niet voldoet aan de licentievoorwaarden, bij (financieel) wanbeleid en als een organisatie niet meer uit wil komen in de Eredivisie. Dit betekent niet dat de competitie gesloten blijft of ‘vastzit’ in het aantal teams dat kan deelnemen. Er is een minimum van 8 teams per lijn, het maximum staat open. Teams die voldoen aan de kritische voorwaarden kunnen toegang tot de Eredivisie krijgen. Echter, het kampioenschap van de Topdivisie geeft geen garantie, noch is het zijn van een vereniging daarvoor een noodzaak.

Dit betekent dat iedere organisatie een licentieaanvraag in kan dienen om uit te komen in de Eredivisie, mits aan de licentievoorwaarden wordt voldaan.

Licentieproces 2023-2024

Komende licentieronde wordt, net als afgelopen jaar, een duidelijke ondergrens gehanteerd wat betreft de indieningstermijnen, de document formats en de inhoud.

Deze ondergrens heeft zijn uitwerking gekregen in de licentievoorwaarden.

De licentievoorwaarden zijn te vinden op deze pagina. Tevens is er een aantal voorgeschreven formats dat via Teams met de aanvragers wordt gedeeld.

Voor zowel huidige Eredivisieorganisaties als organisaties die geïnteresseerd zijn om toe te treden gelden de volgende belangrijke momenten:

  • Uiterlijk 1 februari – Deadline indienen licentiestukken bij Nevobo via Teams
  • Uiterlijk 15 februari – Communicatie via www.nevobo.nl welke aanvragen vanuit welke organisaties in behandeling zijn genomen
  • Tussen 1 februari – 1 april – Boordeling licentieaanvragen
  • Uiterlijk 15 april – Besluit en terugkoppeling licentieverstrekking vanuit Nevobo aan aanvragers

De licentieaanvragen dienen via Teams ingediend te worden.

Zorg dat je uiterlijk 21 december kenbaar maakt via janine.pleizier@nevobo.nl dat je een aanvraag in wil dienen zodat er een Teams pagina met de juiste formats voor je aangemaakt kan worden.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Janine Pleizier

Janine Pleizier

Programma Manager & Bestuurssecretaris