Leermodule Voeding & Sport voor trainers online

Leermodule Voeding & Sport voor trainers online

Gepubliceerd op 14 december 2021

Ben je trainer en wil je alles weten over voeding & sport? Dat komt goed uit! Jij kunt nu de leermodule ‘Voeding & Sport’ voor trainers gratis volgen. Meld je aan!

Sports Valley, Wageningen University & Research en de Nederlandse Tour Fiets Unie (NTFU) ontwikkelden een online leermodule Voeding & Sport. Als Nevobo werkten we hieraan mee. De leermodule is erop gericht trainers van verschillende sportbonden te leren hoe ze wetenschappelijke kennis over voeding en sport juist kunnen interpreteren, hoe ze er zelf kritisch over na kunnen denken en hoe ze het moeten toepassen in de praktijk. Vanaf nu kunnen onze trainers deze online leermodule volgen.

“Voeding en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, vertelt Rieneke Terink, wetenschappelijk onderzoeker van Sports Valley, het sportmedisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. “Dat geldt voor sporters van elk niveau, van beginnende sporters tot topsporters. Maar het kan voor sporters en hun trainers lastig zijn om te beoordelen welke beweringen over voeding en sport waar zijn. Er is, met name online, ontzettend veel informatie over voeding in relatie tot sport te vinden. Maar wat heeft bewezen effect en wat is een hype? En welke voedingsgewoonten passen het beste bij volleybal? Om trainers van de Nederlandse sportbonden te helpen ontwikkelden we deze leermodule, gebaseerd op wetenschappelijke kennis.”

Geert Lantink, coördinator opleidingen van de NTFU, vult haar aan: “We vinden het belangrijk dat de trainers leren hoe ze zelf kritisch na kunnen denken over (sport)voeding. Daardoor leren ze ook hoe ze de opgedane kennis in de praktijk toe kunnen passen op hun eigen sport waardoor ze hun sporters op dit vlak betere begeleiding kunnen bieden. De trainers leren door het kijken van video’s, het lezen van teksten en het maken van opdrachten veel over (sport)voeding. Bijvoorbeeld over hoe je kunt inschatten hoeveel energie een bepaalde sporter nodig heeft. Waarom koolhydraten, vetten en eiwitten van belang zijn en hoe ze de sportprestaties kunnen verbeteren. Hoe je de vetverbranding kunt verbeteren en hoe je de vochtbalans het beste kunt herstellen voor, tijdens en na het sporten.”

Leuke bijkomstigheid: de e-learning levert 1 licentiepunt op!

Inhoud leermodule en gratis aanmelden!

De online leermodule is nu voor trainers beschikbaar! Je kunt je heel gemakkelijk aanmelden door je in te schrijven via deze link. Vervolgens krijg je toegang tot de leermodule die standaard bestaat uit vijf modules:

  • Introductie in sportvoeding
  • Energie, temperatuur en vocht
  • Macronutriënten
  • Micronutriënten
  • Supplementen

Daarnaast zijn er verdiepende modules over de fysiologie, bijvoorbeeld over de kracht van een spier of spiervezeltype. En submodules over de jeugd, fysieke beperkingen, team-, spel-, kracht-, of duursporten.

Projectgroep Leermodule Sport & Voeding voor trainers

De inhoudelijke kennis werd aangeleverd door wetenschappelijk onderzoeker Rieneke Terink van Sports Valley en door assistant professor dr. Marco Mensink van de leerstoelgroep Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen Universiteit. De technische invulling werd gedaan door projectleider en coördinator opleidingen Geert Lantink van de Nederlandse Tour Fiets Unie (NTFU).

De andere deelnemende sportbonden zijn wij, Atletiekunie, Basketball Nederland, KNGU, KNKV, KNLTB, KNSB, Nederlands Handbal Verbond en Nederlandse Tour Fiets Unie.

Sportinnovator project

Dit project vindt plaats binnen het Sportinnovator Centrum en met behulp van een Sportinnovator Voucher (ZonMw).

Samen met JOGG voor een gezonder WK Volleybal

In september 2022 vindt het FIVB WK Volleybal Vrouwen in Nederland plaats. Samen met JOGG slaan we de handen ineen om gezonde voeding te verweven in het mondiale evenement. Lees alles over deze samenwerking.