Jeugdvolleybal in ontwikkeling
Jeugdvolleybal

Jeugdvolleybal in ontwikkeling

Gepubliceerd op 9 september 2024

De Nevobo ontwikkelt samen met volleybalexperts en het Jeugdsport Innovatiecentrum (JIC) nieuwe spelvormen voor de jeugd. Deze vormen worden momenteel getest, met als uitdaging de sport toegankelijker te maken zonder de essentie van het spel te verliezen. We zijn op zoek naar verenigingen die willen bijdragen aan het testen van deze nieuwe spelvormen en feedback willen geven.

Aan het begin van het millennium introduceerden we Circulatie Minivolleybal (later Cool Moves Volley, CMV) voor kinderen vanaf 6 jaar. Dit leidde aanvankelijk tot een aanzienlijke groei van het aantal jeugdspelers, mede dankzij een methodische leerlijn die kinderen stapsgewijs voorbereidde op regulier volleybal. Nu, bijna 25 jaar later, is het tijd om deze aanpak te herzien, met oog voor nieuwe inzichten, behoeften en trends binnen de sport. Daarnaast zien we al bijna tien jaar een gestage daling in het aantal jeugdleden onder de 12 jaar.

Vernieuwingen en visie op jeugdvolleybal

Sinds 2019 werkt Nevobo, in samenwerking met experts en op basis van diverse onderzoeken, aan de Visie op Jeugdvolleybal. Deze visie dient als leidraad om volleybal aantrekkelijk, veilig en plezierig te houden voor de jeugd. 

Om het spelplezier te verhogen, heeft Nevobo, geïnspireerd door andere sportbonden, besloten om de spelregels voor jeugdvolleybal te herzien. Uit onderzoek van het Mulier Instituut (2022) kwamen zes thema's naar voren die centraal staan bij deze herzieningen door bonden:

  1. Succeservaringen creëren
  2. Focus op presteren wegnemen
  3. Betrokkenheid van kinderen verhogen
  4. Fysieke veiligheid waarborgen
  5. Positief gedrag bevorderen
  6. Onduidelijke spelsituaties voorkomen

Een groep experts in jeugdvolleybal heeft bovendien tien uitgangspunten vastgesteld om zowel plezier als ontwikkeling op lange termijn te waarborgen. Deze uitgangspunten omvatten onder meer het belang van dynamisch bewegen, autonomie in leren, veel balcontact en het voorkomen van een te dominante rol van de service.

Jeugdsport Innovatie Centrum

We werken nauw samen met het Jeugdsport Innovatie Centrum (JIC) om nieuwe spelvormen te ontwikkelen, testen en implementeren. Deze spelvormen worden getest in de vorm van toernooien, waardoor kinderen sneller van niveau kunnen wisselen als dat nodig is.

Wytse Walinga en Jeroen Koekoek, docent-onderzoekers binnen het Lectoraat Bewegen, School en Sport en werkzaam binnen het JIC, werken samen met de Nevobo en volleybalexperts om de sport zo toegankelijker en aantrekkelijker te maken. Volgens hen is het essentieel om de kern van volleybal—de bal in het veld van de tegenstander krijgen terwijl je je eigen veld verdedigt—te behouden. Met oog voor wat volleybal in de toekomst is moeten kinderen in het hier en nu een dynamisch spel kunnen spelen. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende spelontwerpen, regels en opstellingen, waarbij de focus ligt op het verhogen van balcontacten, teamdynamiek en het plezier van de kinderen.

Voor het komende seizoen 2024-2025 staan er verschillende toernooien op de planning waarin de aangepaste spelvormen bij de clubs zullen worden getest.. Hierbij is het belangrijk dat clubs en trainers voldoende tijd krijgen om de nieuwe spelvormen te testen, en dat competitieorganisatoren zich goed kunnen voorbereiden op de organisatie. We zullen tijdig communiceren met alle betrokken partijen om dit proces soepel te laten verlopen. Door zorgvuldig naar ervaringen op clubs te luisteren werken we naar implementatie van deze nieuwe vormen. 

Hoe kan jouw vereniging bijdragen?

Nevobo zoekt verenigingen die willen bijdragen aan het testen van deze nieuwe spelvormen en feedback willen geven. Het gaat hierbij om de spelvormen voor leeftijdscategorie CMV 1 t/m 4 (6 t/m 10 jaar). Verenigingen kunnen zich aanmelden en zullen gedetailleerde instructies en feedbackformulieren ontvangen. Dit proces is cruciaal voor de succesvolle implementatie van de nieuwe spelvorm toernooien vanaf het seizoen 2025/2026.

In november zal dit onderwerp ook op de agenda staan tijdens de Regiocafés die op zes locaties worden georganiseerd. Meer informatie daarvoor volgt binnenkort.

Voor vragen of meer informatie kunnen verenigingen contact opnemen met Guus Klein Lankhorst, Projectleider Jeugdvolleybal, via guus.klein.lankhorst@nevobo.nl.