Jeugdvolleybal in een nieuw jasje
Jeugdvolleybal

Jeugdvolleybal in een nieuw jasje

Gepubliceerd op 17 oktober 2024

Vanaf september 2025 staat het jeugdvolleybal in Nederland voor een grote verandering. De Nevobo, in samenwerking met het Jeugdsport Innovatiecentrum Windesheim en experts uit het werkveld, introduceert nieuwe spelvormen voor kinderen tot 12 jaar. 

De nieuwe spelvormen zijn speciaal ontwikkeld om nog beter aan te sluiten bij de ontwikkelingsniveaus en het spelplezier van jonge spelers. Met deze nieuwe aanpak willen we de volleybalervaring voor kinderen, ouders, trainers én clubs verrijken. Maar wat betekent dit precies voor jouw club? En hoe kun je je voorbereiden op deze veranderingen?

Waarom nieuwe spelvormen?
De afgelopen jaren is er een sterke wens ontstaan om jeugdvolleybal dynamischer en speelser te maken. De focus ligt nu meer op veelzijdig bewegen en spelplezier. De nieuwe spelvormen, die het huidige CMV zullen vervangen, bevorderen teamwork, balvaardigheid en plezier in het spel. De aanpassingen zijn gericht op de leeftijdsgroepen tot 12 jaar. Dit vraagt om een goede voorbereiding van trainers en verenigingen.

Wat betekent dit voor jouw club?
De nieuwe spelvormen hebben invloed op hoe wedstrijden worden georganiseerd. Voor verenigingen is het belangrijk om tijdig op de hoogte te zijn van de veranderingen, zoals:

  • Nieuwe competitie-indeling: De nieuwe spelvormen vragen om een herziening van de huidige competitiestructuur, waarbij wedstrijden in toernooivorm gespeeld worden.
  • Afschaffing van standen: De focus komt meer te liggen op ontwikkeling en spelplezier, met minder nadruk op seizoensgebonden competitiestanden.

Nieuwsgierig? Kom naar het Regiocafé!
Wil je meer weten over de nieuwe spelvormen en hoe je jouw club kunt voorbereiden? Tijdens de Regiocafés van november gaan we dieper in op deze veranderingen en wat ze betekenen voor jouw vereniging. Dit is dé kans om vragen te stellen en met andere clubs in gesprek te gaan over de toekomst van jeugdvolleybal.

Meld je nu aan voor een Regiocafé bij jou in de buurt en bereid je club voor op de veranderingen die gaan komen!

Data en locaties
De Regiocafés worden gehouden op diverse data en locaties verspreid over het hele land, van Amsterdam tot Arnhem. Alle bijeenkomsten beginnen om 18:30 en eindigen rond 21:30

12 november 2024 – Sportpark Bijlmer, Amsterdam
13 november 2024 – Sporthal Olympus, Assen
19 november 2024 – Fontys, Eindhoven
20 november 2024 – Victorium, Zwolle
26 november 2024 – Willem-Alexander Baan, Rotterdam 
27 november 2024 - Sportpark Valkenhuizen, Arnhem