Intervisie met Superclubs over goed werkgeverschap

Intervisie met Superclubs over goed werkgeverschap

Gepubliceerd op 25 april 2023

In maart en april stonden intervisies met Superclubs op het programma. Hét moment voor besturen van Superclubs, professionals en de Nevobo om kennis en ervaring uit te wisselen.

In deze editie stonden twee thema's centraal: goed werkgeverschap en regionale samenwerking. Zestien bestuurders en zestien professionals vanuit 23 clubs waren bij de intervisies op drie locaties (Zevenhuizen, Nijmegen en Zwolle) aanwezig om met elkaar in gesprek te gaan.

Het thema ‘goed werkgeverschap’ komt voort uit signalen dat er veel werk ligt voor professionals en dat past niet altijd in hun uren. Daarnaast vragen besturen zich af welke mogelijkheden er zijn om het werkgeverschap goed te regelen en willen ze meer weten over hoe je leidinggeeft aan een werknemer in een vrijwilligersorganisatie.

Goed werkgeverschap: van beslissing tot evaluatie

In het eerste deel van de intervisie nam Maartje Fleuren, adviseur arbeidsrelaties in de sport, de aanwezigen mee in de stappen die leiden naar goed werkgeverschap: van de beslissing om een professional in dienst te nemen tot de evaluatie van de samenwerking. In de afbeelding hieronder zie je uit welke fasen het proces bestaat.

Klik op de download hieronder voor een korte beschrijving per stap, aangevuld met ervaringen en tips vanuit deelnemers van de intervisies.

Gesprek over goed werkgeverschap stimuleert regionale samenwerking

In het tweede gedeelte van de intervisie splitsten de deelnemers zich op in groepjes om met elkaar in gesprek te gaan over hun ervaringen en behoeften op het vlak van goed werkgeverschap. Op die manier werd ook meteen aandacht besteed aan het tweede thema van de intervisie: regionale samenwerking. Bij de samenstelling van de groepen werd namelijk gekeken naar clubs die in dezelfde regio actief zijn. Met als doel: elkaar leren kennen, ervaringen delen én onderzoeken welke samenwerking mogelijk is.

Via de download hieronder lees je wat professionals en besturen van elkaar nodig hebben voor goed werkgeverschap (vanaf pagina 4).

In contact komen met een Superclub?

Heeft jouw club interesse in de samenwerking met een Superclub in de buurt? In dat geval denken onze accountmanagers graag met je mee over de mogelijkheden en/of brengen ze je in contact met de Superclub. Hier vind je de namen en contactgegevens van de accountmanager(s) in jouw regio.

Artikel Lerend Netwerk met gemeenten

Mocht je het artikel van vorig jaar over het Lerend Netwerk met gemeenten hebben gemist dan kun je die hier terug lezen: Professionalisering in samenwerking met gemeenten, oktober 2022.

Rabo Clubsupport ondersteunt en begeleidt

Nevobo en Rabobank werken samen aan het duurzaam versterken van volleybalverenigingen. Via Rabo Clubsupport ontvangen verenigingen ondersteuning en begeleiding bij het scherper krijgen van de clubambities. Denk aan thema’s als financiering, visievorming en de vrijwilligersorganisatie. Het traject van Nevobo voor professionalisering sluit hier naadloos op aan en geeft invulling aan de implementatie van de ambities: hoe kan een professional hieraan bijdragen? Samen met de Rabobank werken we aan het versterken van de verenigingen.