
Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich fijn en welkom voelt op je volleybalvereniging?
Een sportclub is een plek waar iedereen plezier moet hebben. Maar niet iedereen voelt zich meteen op zijn gemak. Misschien is iemand nieuw, onzeker, of past diegene niet in de ‘standaard’ groep. Hier zijn 12 eenvoudige manieren om je vereniging echt open te maken voor iedereen.
1. Nieuwe leden een warm welkom geven
Voor een nieuw lid kan het spannend zijn om ergens voor het eerst te komen. Zorg voor een buddy-systeem waarbij een ervaren lid hen meeneemt en uitlegt hoe alles werkt. Een simpele begroeting kan al een groot verschil maken!
Voorbeeld: Ayşe is net verhuisd en kent nog niemand. Een teamgenoot stelt haar voor aan de rest en loopt na de training even met haar mee naar de kantine.
Maak net zoals Volleybalvereniging OKK '70 een introductiefolder voor nieuwe leden.
2. Houd rekening met geloof en eetgewoonten
Sommige mensen eten geen varkensvlees, drinken geen alcohol of vasten tijdens de Ramadan. Vraag in de groepsapp wie ergens rekening mee wil houden en pas bijvoorbeeld de tijd van teametentjes aan.
Voorbeeld: Jamal doet mee aan de Ramadan. De trainer verplaatst de training naar iets later, zodat hij eerst kan eten.
3. Zorg voor een veilige kleedkamer
Niet iedereen voelt zich prettig in een mannen- of vrouwenkleedkamer. Bied een extra ruimte aan of laat mensen zelf kiezen waar ze zich het beste voelen.
Voorbeeld: Sam is non-binair en vindt de vaste kleedkamers lastig. De club stelt voor om de scheidsrechterskleedkamer te gebruiken, zodat Sam zich comfortabel kan omkleden.
Meer tips nodig? Maak gebruik van de handreiking gender- en seksediverse personen.
4. Help als iemand weinig geld heeft
Sporten kost geld, en dat kan een drempel zijn. Kijk of je vereniging korting kan geven of hulp kan regelen via een fonds.
Voorbeeld: Lisa’s ouders kunnen de contributie niet betalen. De club verwijst hen naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur, zodat Lisa toch kan volleyballen. Voor team- en clubactiviteiten, zoals teamuitjes, sportkleding en toernooien, heeft de club een steunfonds opgericht.
5. Bespreek onbewuste vooroordelen
Soms maken mensen zonder het door te hebben opmerkingen die kwetsend kunnen zijn. Bespreek dit in het team en leg uit waarom respectvolle communicatie belangrijk is.
Voorbeeld: Tijdens de training roept iemand: “Speel niet als een mietje!” De trainer grijpt in en legt uit dat dit geen fijne opmerking is.
De trainer zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn plek voelt en dat niemand wordt uitgesloten. In het magazine 'De trainer ziet het verschil' zijn tools verzameld die daarbij kunnen helpen.
6. Maak gedragsregels helder en zichtbaar
Maak duidelijk in de sporthal, kantine en/of op de website wat de vereniging verwacht qua respect en gedrag. Dan weet iedereen waar ze aan toe zijn.
Voorbeeld: Op de clubwebsite staat: “We accepteren geen discriminerend gedrag of pestgedrag. Iedereen is welkom!”
Hulp nodig bij het opstellen van een eigen gedragscode? Maak gebruik van de gedragscode van NOC*NSF.
7. Werven via verschillende kanalen
Niet iedereen weet zomaar de weg naar een sportclub. Werk samen met scholen, buurthuizen of sociale instanties om nieuwe leden te bereiken.
Voorbeeld: De club organiseert een gratis ‘Breng-je-vriendje-mee’ – dag. Zo ontdekken kinderen volleybal die anders misschien niet lid waren geworden.
8. Stel een vertrouwenscontactpersoon aan
Soms durft iemand een probleem niet meteen aan te kaarten bij de trainer. Een vast aanspreekpunt helpt mensen zich veiliger te voelen.
Voorbeeld: Na een nare opmerking in het team twijfelt Dani of die er iets van moet zeggen. De vertrouwenscontactpersoon luistert en helpt Dani bij het gesprek met het team.
Lees hoe Trivos sociale veiligheid en inclusie hoog op de agenda zet.
9. Laat zien dat iedereen welkom is
Kleine gebaren kunnen een groot verschil maken. Hang een regenboogvlag op, doe mee aan inclusiecampagnes of zet verschillende mensen in de spotlights op social media.
Voorbeeld: De club deelt op Instagram een foto van verschillende leden met de tekst: “Iedereen hoort erbij – samen maken we de club sterker!” Tijdens Coming Out Day passen ze hun logo aan naar een versie met regenboogkleuren.
Lees hoe Avior een bericht op de website heeft gezet op Coming Out Day.
10. Communiceer over wedstrijdkleding
Tijdens wedstrijden zijn wedstrijdshirts verplicht. Maar verder mag je dragen waar je je het prettigst in voelt.
Voorbeeld: Amy vindt haar team supergezellig, toch voelt ze zich niet fijn bij de korte broekjes die door de rest van het team gedragen worden. Haar trainer Ellen vertelt haar dat ze ook best een broek tot de knie mag dragen. Daarna gaat Amy met nog meer plezier met haar team op pad.
Maak dit ook duidelijk via je verenigingskanalen zodat alle sporters zich fijn voelen tijdens de wedstrijden.
11. Zorg voor een verantwoorde aanpak bij alcoholgebruik
Alcohol schenken aan jongeren onder 18 mag niet. Ook het voorkomen van rijden onder invloed verdient extra aandacht. Maar dat naleven is soms nog best ingewikkeld als je bardienst hebt.
Voorbeeld: Patrick heeft bardienst en hij heeft een groepje jongens aan de bar die bier bestellen. Hij weet eigenlijk niet of de jongens wel oud genoeg zijn, maar vind het ook lastig om hiernaar te vragen. Mateo helpt hem door de jongens met een knipoog om hun ID te vragen.
Het is verstandig om iedereen die wel eens achter de bar staat en iedere persoon die daar verantwoordelijkheid in heeft (zoals bestuur en barcommissie) de e-learning Verantwoord alcohol schenken in de sport te laten volgen.
12. Blijf leren en verbeteren
Inclusief zijn is nooit ‘klaar’. Organiseer eens een training over diversiteit of vraag leden wat beter kan.
Voorbeeld: De trainers volgen een korte workshop over omgaan met diversiteit. Ze leren hoe ze iedereen zich welkom kunnen laten voelen.
Benieuwd naar de mogelijke workshops die je via Nevobo, gratis, op je club kunt volgen? Klik hier.