Hoe maak je zelf een goede oefening?

Hoe maak je zelf een goede oefening?

Gepubliceerd op 8 juni 2023

In dit artikel krijg je tips en tricks van volleybalopleidingen.nl waarmee je zelf aan de slag kunt. Je leest ook meer over de VT2-subsidie die vanuit het Sportakkoord beschikbaar is.

Veel trainers ervaren het verzinnen van volleybaloefeningen als lastig en tijdrovend. Tijdens onze opleidingen krijgen wij dan ook geregeld de vraag of we nog goede volleybaloefeningen kennen. Er zijn natuurlijk talloze kant-en-klare oefeningen te vinden op internet. Maar als je die alleen klakkeloos overneemt, is de kans groot dat je een training krijgt zonder samenhang en zonder duidelijk doel.

Checklist voor een goede oefening

In de VT2- en VT3-opleidingen van volleybalopleidingen.nl leren we deelnemers dan ook dat het belangrijk is om zelf na te denken over de oefeningen die je tijdens de training laat uitvoeren. Je kunt ze zelf verzinnen of bestaande oefeningen aanpassen. Er is niet één juist format voor een goede oefening, omdat iedere spelersgroep anders is. Wel kun je aan de hand van onderstaande checklist bepalen of jouw oefening voldoet aan de belangrijkste eisen.

11 algemene eisen waaraan jouw oefeningen zouden moeten voldoen

De oefeningen:

1. zijn aangepast aan het niveau van de spelers. Iedereen kan meedoen.
2. zijn uitdagend.
3. zijn gericht op de doelstelling van de training.
4. zijn (zoveel mogelijk) gamelike en bewegingsspecifiek.
5. zijn dynamisch.
6. zijn goed georganiseerd.
7. voldoen aan de volgorde zoals die in het spel voorkomt.
8. hebben een opbouw van gemakkelijk naar moeilijk en van lage intensiteit naar hoge intensiteit.
9. zijn meetbaar.
10. zijn interessant.
11. hebben een tempo dat is aangepast aan het doel van de training.

Als je al deze onderdelen kunt afvinken dan heb je waarschijnlijk een goede trainingsoefening gemaakt. Vergeet niet dat jouw spelersgroep uiteindelijk bepaalt of de oefening ook echt goed was. Vraag eens in de zoveel tijd bijvoorbeeld om feedback van je aanvoerder, of maak gebruik van het proces ‘clearing’ om erachter te komen hoe jouw spelersgroep jouw trainingen ervaart.

Aanvullende tips

1. Ga uit van basisoefeningen en maak daar variaties op. Zoek het dus niet in veel oefeningen, maar breng variaties aan in één oefening.
2. Verlies het trainingsdoel niet uit het oog: train niet om de oefening.
3. Maak bij voorkeur oefeningen met drie- en viertallen.
4. Geef oefeningen/drills een naam, dat bespaart tijd en uitleg.
5. Breng een wedstrijdelement aan in de oefeningen, met een puntentelling. Denk ook aan puntentellingen die persoonlijke ontwikkeling tot uitdrukking brengen, dus niet alleen iets met winnaars en verliezers, maar ook individuele verbeteringen.

Subsidie voor VT2-opleidingen

Volleybalopleidingen.nl verzorgt beginnerscursussen, VT2-opleidingen en VT3-opleidingen namens de Nevobo. Tijdens de opleidingen gaan we met trainers o.a. aan de slag met het bedenken van oefenstof en het toepassen in de praktijk. VT2-opleidingen worden in het seizoen 2023-2024 weer via het Sportakkoord gesubsidieerd. Neem contact met ons op als je een VT2-opleiding bij jouw vereniging wil organiseren. Vraag deze zomer vast subsidie aan, wij helpen je daar graag bij. Stuur ons een bericht via info@volleybalopleidingen.nl.