Het profiel van een vertrouwenscontactpersoon bij een vereniging
Sociale veiligheid

Het profiel van een vertrouwenscontactpersoon bij een vereniging

Gepubliceerd op 9 oktober 2024

Een veilige en inclusieve sportomgeving begint bij aandacht voor de 4 V’s van veiligheid: (Verenigingsbrede gedragscode, Vertrouwenscontactpersoon (VCP) op de club, Verklaring Omtrent het Gedrag voor kaderleden, Vakkundig geschoolde trainer-coaches). Binnen iedere sportvereniging is het van groot belang dat er een veilige en inclusieve omgeving wordt gecreëerd.  

Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) speelt hierin een essentiële rol. Deze persoon is het eerste aanspreekpunt voor leden die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag, seksuele intimidatie, pesten of andere vormen van onveiligheid. Door het aanstellen van een VCP laat je als vereniging zien dat je actief werkt aan een veilige sportomgeving voor iedereen. In de ideale situatie stel je een mannelijke en een vrouwelijke VCP aan. 

Wat doet een vertrouwenscontactpersoon (VCP-V)? 
Het functieprofiel en de werkwijze van de vertrouwenscontactpersoon binnen de vereniging (VCP-V) zijn onlangs aangepast. De belangrijkste taken van de VCP-V zijn als volgt: 

  1. De VCP-V fungeert als laagdrempelig aanspreekpunt en biedt eerste opvang bij signalen van grensoverschrijdend gedrag. 
  2. De VCP-V speelt een actieve rol als aanjager en waarborg van de sociale veiligheid binnen de vereniging. 
  3. De VCP-V draagt bij aan de continue preventie op het gebied van sociale veiligheid, in afstemming met het bestuur. 

Belangrijk!

Belangrijk om te weten is dat de VCP-V niet betrokken is bij de opvolging van een melding; dit is de verantwoordelijkheid van het bestuur. De VCP-V biedt dus ondersteuning en verwijst door, maar is niet verantwoordelijk voor de verdere stappen of oplossingen. 

Vernieuwingen in de werkwijze van de VCP-V 
De nieuwe werkwijze van de VCP-V bevat een aantal belangrijke wijzigingen: 

  1. De VCP-V biedt eerste opvang bij signalen van grensoverschrijdend gedrag, maar garandeert nooit vooraf vertrouwelijkheid wanneer er sprake is van gevaar voor de persoon zelf of voor anderen. 
  2. De VCP-V verwijst door naar het bestuur, de sportbond of het Centrum Veilige Sport, maar neemt geen verdere actie op de melding zelf. 
  3. De VCP-V deelt geen informatie met derden, waaronder het bestuur, tenzij er sprake is van een gevaarlijke situatie (zoals in punt 1 omschreven). 
  4. De VCP-V fungeert niet als meldpunt; de melder moet zelf de melding doen bij het bestuur, de sportbond of het Centrum Veilige Sport. 

Heb je iemand gevonden? 
Heb je binnen jouw vereniging iemand gevonden die geschikt is voor de rol van vertrouwenscontactpersoon? Dan kun je het aangepaste functieprofiel, opgesteld door NOC*NSF, met diegene delen. Dit profiel biedt duidelijke richtlijnen en verwachtingen, zodat de persoon goed voorbereid is om deze belangrijke taak op zich te nemen. Je kunt het volledige profiel hieronder downloaden. 

Registratie in Sportlink en nieuwsbrief voor vertrouwenscontactpersonen 
Zodra de vertrouwenscontactpersoon is aangewezen, is het belangrijk om deze persoon in Sportlink te registreren met de juiste functie. Door deze registratie ontvangt de VCP onder andere een nieuwsbrief die twee keer per jaar verschijnt, met relevante informatie over integriteit en veiligheid. Deze nieuwsbrief biedt niet alleen waardevolle updates, maar draagt ook bij aan een netwerk waarin vertrouwenscontactpersonen elkaar kunnen vinden en ervaringen kunnen delen. Klik hier om de laatste nieuwsbrief voor vertrouwenscontactpersonen bij volleybalclubs te bekijken.