Gun jouw trainer/coach ook een coach

Gun jouw trainer/coach ook een coach

Gepubliceerd op 24 januari 2022

De rol van een trainer/coach kan soms eenzaam zijn, acterend op een eiland. Met clubkadercoaching of Coaching on the job kan je trainers ondersteunen en zorgen dat zij steviger in hun schoenen staan.

Dit heeft direct gevolgen voor de leden van het team. Die leren meer tijdens de training én vinden de training leuker. Dat is voor de meeste sporters dé reden om te blijven sporten!

Een clubkadercoach komt naar de vereniging om de trainer tijdens een training, of de coach tijdens een wedstrijd te ondersteunen. Net waar de hulpvraag ligt voor de trainer/coaches die bij jouw vereniging zorgen dat je spelers en speelsters het beste uit zichzelf kunnen halen.

Maar ook de trainer/coach moet het beste uit zichzelf kunnen halen. Lukt dat ook? De trainer/coach kan zich soms aan zijn lot overgelaten voelen, omdat deze vaak alleen voor een groep staat. Het lukt niet altijd om te sparren met andere trainers of coaches. Of om gewoon eens te evalueren over hoe het er op een training of in een wedstrijd aan toegaat. Daarvoor zijn er clubkadercoaches, die komen observeren en samen met de trainer/coach zoeken naar de optimale omgeving om als trainer/coach in te gedijen.

Een van de opleiders van de clubkadercoaches is Ine Klösters. Zij begeleidt al jaren trainers en coaches op de VT2, VT3 en coaching on the job trajecten. We spraken haar over hoe zij verenigingen en trainer/coaches bijstaat.

Wat doet de clubkadercoach precies?

“Clubkadercoaches zijn trainers die verenigingen, en dan voornamelijk trainers en coaches, begeleiden. Coach de coach eigenlijk. Het is degene die ervoor zorgt dat een trainer op het moment dat hij het eigenlijk niet meer weet geholpen kan worden of juist naar een hoger niveau getild kan worden. Het gaat niet om het beoordelen van de training, maar het zijn mensen die echt achter de trainer staan”, legt Ine uit.

“Als je naar de gemiddelde trainer kijkt, zijn er maar met weinig mensen waar ze feedback aan kunnen vragen op de momenten dat ze voor de groep staan. Je staat bij jouw groep, bij jouw veld en misschien zie je nog wel een andere trainer waar je even mee zou willen sparren, maar die is ook druk. Ondertussen komen jouw sporters binnen, al dan niet met ouders. Je bent continu op jezelf en als je na jouw training nog even wil sparren, dan is die andere trainer alweer weg, of je moet zelf door naar je eigen training.”

“Je hebt niet de mogelijkheid om even af te stemmen of iemand tegen dezelfde dingen aanloopt. ‘Hoe krijg ik ze gemotiveerd, hoe kan ik het dusdanig uitleggen dat ze het snappen?’ Dan is het superfijn als er iemand is die je kan vragen: ‘wil jij eens een keer bij mij op de bank komen zitten? Wil je eens komen kijken om te zien wat ik nou precies doe? Wanneer ik wel of geen connectie heb met het team. Waarom gebeurt er wat er gebeurt’. Dat is de clubkadercoach. Die helpt de trainer. Die versterkt de ruggengraat van de trainer.’

Kun je een voorbeeld geven van wat je doet?

“Ik geef even een voorbeeld van een voetbalsituatie. De trainer was pylonnetjes aan het neerzetten in het donker, zijn team stond een meter of 5 van hem af. Hij stond met zijn rug naar ze toe en met zijn gezicht naar de grond gericht. Zo was hij de oefening aan het uitleggen. Kinderen waren van alles aan het doen, maar waren niet aan het luisteren. Dat was dus ook wat we teruggaven aan die trainer. ‘Hoe heb jij die oefening neergezet?’ Hij zei: ‘ik vond dat zo’n vreselijke oefening, want ze snapten het maar niet. Ik heb het drie keer moeten uitleggen’.”

“Als clubkadercoach ga je dan vragen stellen:

Ik: ‘Hoe stond je? Wat deed je? Waar was je gezicht naartoe gericht?’
Hij: ‘Naar de grond.’
Ik: ‘Oké, wat denk je dat de kinderen hiervan gehoord hebben?’
Hij: ‘Nou, niet zoveel.’
Ik: ‘Hoe komt het dan dat jouw sporters niet luisteren op dat moment?’
Hij: ‘Tja.’
Ik: ‘Hoe kun je dit slimmer doen?’

“Dat is de taak van de clubkadercoach, het is niet het vertellen hoe het moet, maar samen de oplossing bedenken die het beste past bij de trainer en het team: hoe doe je dit slimmer, hoe zou je het anders kunnen doen? Het gaat om bewustwording en samen zoeken naar de oplossing. Hierdoor wordt ook de zelfredzaamheid van de trainer/coach vele malen groter, omdat hij blijft nadenken over zijn proces.”

Hoe kun je als vereniging of trainer/coach clubkadercoaching aanvragen?

“Binnen het Lokaal Sportakkoord zijn Coaching on the job en clubkadercoaching mogelijk als service, daarvoor kun je een aanvraag doen bij je adviseur lokale sport. Vraag je accountmanager als je de route niet helder hebt."

Coaching on the job is een verenigingstraject waarbij ze de vereniging helpen om trainersbegeleiding te introduceren, trainersbegeleiders op te leiden, trainers te helpen met een specifieke vraag (bijvoorbeeld: 'de hele vereniging vindt de overgang van jeugdvolleybal naar senioren moeilijk, hoe gaan we dat goed doen met z'n allen?', of 'Hoe gaan we de technische lijn in de vereniging goed neerzetten?') door een expert in te zetten en de begeleiding te borging in de vereniging.

De clubkadercoach kan je inzetten van een coach op een specifiek thema. Bijvoorbeeld: 'Hoe ga ik om met pubers?'