
Gezond snacken wordt teamtraditie
Hoe zorg je ervoor dat er na een training of wedstrijd niet automatisch naar koeken of snoep wordt gegrepen, maar naar fruit of groente? Voor volleybaltrainer Minoe Smit begon het met een schoolopdracht en groeide uit tot een vast onderdeel van haar teambeleid: de fruitdienst.
“Twee jaar geleden deed ik onderzoek voor mijn opleiding en stelde ik mezelf de vraag: hoe kan ik bijdragen aan een gezondere sportomgeving binnen mijn team? Zo ontstond het idee van de fruitdienst,” vertelt Minoe. “Naast het maken van rijschema’s voegden we een extra taak toe: iemand is verantwoordelijk voor het meenemen van hapklare groente of fruit na de wedstrijd.”
Iedere week is een ander teamlid van meisjes B1 van volleybalvereniging Spirit uit Rosmalen of een ouder aan de beurt. Gesneden appel, druiven, aardbeien of komkommer, zolang het snel en makkelijk gedeeld kan worden, is het goed. Wat begon als iets kleins, groeide al snel uit tot iets waar het hele team naar uitkijkt. “Na een paar weken was iemand het fruit vergeten. Het hele team vroeg meteen: ‘waar is het fruit gebleven?’ Dat zegt genoeg.”
Meer dan alleen gezond
De fruitdienst is inmiddels niet meer alleen een manier om gezonder te snacken, het is ook een belangrijk moment geworden binnen het team. “In de kleedkamer wordt fruit gegeten, gekletst en omgekleed. Het is echt een verbindend moment geworden.”
Hoewel de kantine nog volop ongezonde verleidingen biedt, ziet Minoe al duidelijk gedragsverandering bij haar team. “De jeugd gaat niet automatisch meer naar de kantine voor een zak snoep. En meiden die eerder training van mij hebben gehad, nemen nu uit zichzelf fruit mee als ze bij andere teams langs de lijn staan. Zonder dat een trainer dat zegt, dat is echt gaaf om te zien.”
Inspiratie voor andere trainers
De fruitdienst is (nog) geen officieel verenigingsbeleid, maar Minoe hoopt dat dat op termijn verandert. “Ik stimuleer trainers om dit toe te passen, zeker bij de jeugd. Beginners vinden het soms lastig om in hun teambeleid te verwerken, maar iedereen is wél enthousiast als ze het horen. Het moet gewoon wat meer gaan leven.”
Volgens Minoe is het belangrijk dat gezond eten niet het doel op zich is, maar een middel om samen te komen. “Gezond eten moet niet het hoofddoel zijn. Het moet het teamverband versterken, waarbij gezond snacken een rol speelt. Alleen dan werpt het zijn vruchten af,” zegt ze met een knipoog.
Wil jij ook aan de slag met een gezonde sportomgeving?
Op donderdagavond 15 mei organiseert NOC*NSF in samenwerking met JOGG-Teamfit een online workshop waarin sportverenigingen concrete handvatten krijgen om aan de slag te gaan met een gezonde(re) sportomgeving.