G-volleyballers geven goed voorbeeld in Servië

G-volleyballers geven goed voorbeeld in Servië

Gepubliceerd op 24 april 2023

Namens de Nevobo bezocht een Nederlandse delegatie onlangs een G-volleybal meeting in Servië, waar vertegenwoordigers van meerdere landen bijeenkwamen voor kennisdeling en trainingen in de praktijk.

De animo voor G-volleybal neemt toe. Niet alleen in ons land, ook internationaal. Shane van der Horst en PDK Huizen-trainer Stefan Beishuizen namen met twee G-volleyballers onlangs deel aan aan een internationale meeting in Servië, waar vertegenwoordigers van meerdere landen samenkwamen om onder meer kennis en oefenstof uit te wisselen.

De deelname van de Nevobo werd mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse tak van Special Olympics in het kader van Unified Spikes EU Project. Special Olympics is de sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Het Unified Spikes EU project heeft onder meer als doel om G-volleybal te stimuleren en een laagdrempelige toegang te creëren.

PDK Huizen

In Servië deden zes landen mee aan de ‘kruisbestuivingsweek’: Servië, Nederland, Oostenrijk, Slowakije, Italië en Polen. Een opdracht die elk land vooraf had meegekregen, was het voorbereiden en uitvoeren van twee G-volleybaltrainingen. Van der Horst was met twee G-volleyballers van vereniging PDK Huizen en hun coach Stefan Beishuizen naar Servië afgereisd.

“Na het WK voor vrouwen vorig jaar in ons land, waar het G-volleybal ook middels side-events onder de aandacht werd gebracht, is de interesse toegenomen”, zegt Van der Horst. “Steeds meer clubs weten ons te vinden omdat ze G-volleybal onderdeel willen laten uitmaken van hun vereniging.”

Inspirators

PDK Huizen is een van de clubs die al behoorlijk wat ervaring heeft met G-volleybal en Beishuizen is volgens Van der Horst een van de inspirators bij de club. “Omdat een club niet zo snel een heel team bij elkaar heeft, is er ook gekeken hoe we op een andere, laagdrempelige manier G-volleybal bij een club kunnen introduceren. Dat kan bijvoorbeeld door mensen met een verstandelijke beperking samen te laten sporten met familieleden of begeleiders uit hun woongroep.”

Verbeteren

In Servië wisselden Van der Horst en Beishuizen ervaringen uit met collega’s uit bovengenoemde landen. Daarnaast werden door alle deelnemers trainingen gegeven. Van der Horst: “Daarbij leerden we van elkaar hoe je het beste deze groep kunt trainen, welke materialen daarbij kunt gebruiken om de technische vaardigheden te verbeteren en was er ook aandacht voor het fysieke aspect.” Inmiddels is die kennis ook al gebundeld in een Coaching Guide, die ongetwijfeld ook gaat helpen om stappen te maken met G-volleybal.

Voormalige topvolleyballer en olympisch kampioen (2000) Vladimir Grbic is in Servië al jarenlang een ambassadeur voor Special Olympics. Ook hij was er in deze week bij. “Het was mooi om te zien hoe begaan hij is met het G-volleybal”, aldus Van der Horst, die ook onder de indruk was van de bijdrage van de Italiaanse afvaardiging. “In Italië zijn ze al een stuk verder in de ontwikkeling van G-volleybal en hebben ze zelfs een heuse landelijke competitie.”

Stip aan de horizon

Zo ver zijn we in Nederland nog niet. Aan het enthousiasme van Beishuizen en de spelers van PDK Huizen, die in oranje outfits ook prima voor de dag kwamen in Servië, ligt dat in elk geval niet. “Een eigen competitie is voor ons de stip aan de horizon en dat geldt ook voor deelname met een volleybalteam aan de World Games van Special Olympics”, aldus Van der Horst. “Maar belangrijker voor nu is dat we op een goede manier gehoor en invulling kunnen geven aan de behoefte bij clubs en in dat opzicht maken we zeker goede stappen.”

Voor wie meer wil weten over het stimuleren van G-volleybal bij clubs, is meer informatie beschikbaar in dit artikel:

https://www.nevobo.nl/besturen-organiseren/aanbod/g-volleybal/