FIVB, Den Haag en Nevobo tekenen intentieverklaring voor oprichting ‘Beach Volleyball Centre of Excellence and Innovation'

FIVB, Den Haag en Nevobo tekenen intentieverklaring voor oprichting ‘Beach Volleyball Centre of Excellence and Innovation'

Gepubliceerd op 22 augustus 2024

De intentieverklaring werd ondertekend door FIVB-voorzitter Ary da Silva Graça Filho, Nevobo-voorzitter Peter Sprenger en Hilbert Bredemeijer, sportwethouder in Den Haag.

Het beoogde Centre of Excellence and Innovation – dat wordt ondergebracht op Sportcampus Zuiderpark, de thuisbasis van Beach Team Nederland – moet dienen als centrale ontmoetings- en trainingsplek voor de beachvolleybalgemeenschap. Een plek waar hoogwaardige (trainings)faciliteiten en (beachvolleybal)expertise volop aanwezig zijn. De aankomende tijd zal worden geïnvesteerd in technologie om beachvolleybal (nog) meer wetenschappelijk te kunnen benaderen. Denk hierbij aan apperatuur om looplijnen en spronghoogte te kunnen meten.

Naast sportieve ontwikkeling zal het centrum ook een rol vervullen op sociaal-maatschappelijk vlak. Door een omgeving te creëren waar sporters en coaches elkaar op informele wijze kunnen ontmoeten. Op die manier wordt verder gebouwd aan het versterken van de beachvolleybalgemeenschap.

Door middel van de getekende verklaring spreekt wereldvolleybalbond FIVB de intentie uit om met zijn expertise bij te dragen aan de ontwikkeling van het centrum. De gemeente Den Haag zal zorgdragen voor de benodigde infrastructuur en op bestuurlijk vlak haar steentje bijdragen. Dat strookt met het gedachtegoed van Den Haag om sport in te zetten als middel voor maatschappelijke betrokkenheid. De Nevobo zich zal onder meer ontfermen over de inhoud van de programma’s.

Door hun krachten te bundelen, kennisoverdracht plaats te laten vinden en diverse (project)programma’s te initiëren spannen de drie organisaties zich in om beachvolleybal in zowel Nederland als daarbuiten naar een (nog) hoger plan te tillen.

Ary da Silva Graça Filho, FIVB-voorzitter: 'Deze intentieverklaring is een belangrijke stap in ons streven om beachvolleybal wereldwijd te laten groeien. Door samen te werken met de Nevobo en Den Haag kunnen we ervoor zorgen dat beachvolleyballers over de hele wereld de kans krijgen om hun talent te ontwikkelen en van de sport te genieten.'

Hilbert Bredemeijer, sportwethouder Den Haag: ‘Den Haag is dé topsportstad aan zee en dé beachvolleybalstad van Nederland, en vér daarbuiten. Het EK op het strand van Scheveningen deze zomer toonde dat nog eens aan. Topspelers trainen dan ook hier, de thuisplaats van Beach TeamNL. Ik ben ontzettend trots dat de gemeente met de FIVB en de Nevobo gaat samenwerken om onze kennis met anderen te delen, de sport te innoveren en het beachvolleybal naar een nog hoger niveau te tillen. In Den Haag zetten we de standaard voor de sport en ik ben blij om het Beach Volleyball Center of Excellence and Innovation te verwelkomen.'

Peter Sprenger, voorzitter Nevobo: ‘Het feit dat de FIVB graag een Center of Excellence wil vestigen in Den Haag is een mooie erkenning voor al het werk dat Nevobo en de gemeente Den Haag de afgelopen jaren hebben gedaan om beachvolleybal in Nederland naar een hoger plan te tillen. De komst van het Center of Excellence zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van beachvolleybal.