Een veilige sportomgeving
Overal komt het voor: grensoverschrijdend gedrag. In de sport en wellicht ook binnen jullie eigen club zonder dat je er weet van hebt. Samen kunnen we hier iets tegen doen. Kom nu in actie!
Uit onderzoeken in de sport weten we dat grensoverschrijdend gedrag in elke sport aanwezig is. Het kan dan gaan om zowel emotioneel als lichamelijk of seksueel ongewenst gedrag. De meeste meldingen vanuit de sport gaan over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Denk daarbij aan ongewenst foto's maken in kleedkamers, ongewenste aanrakingen of aanranding. Bij lichamelijk ongewenst gedrag kan het gaan om een vechtpartij, maar ook over het slaan met voorwerpen, of iemand opzettelijk pijn doen. Uit onderzoek blijkt dat sporters ook veel last hebben van emotioneel grensoverschrijdend gedrag. Denk daarbij aan schelden, discriminatie, pesten, maar ook intimiderend taalgebruik.
Niet alleen in de sport gebeurt dit, maar bijvoorbeeld ook op de werkvloer of in het onderwijs. Vanuit Nevobo vinden we het belangrijk dat er veel aandacht is voor dit thema. In dit artikel willen we aandacht besteden aan dit onderwerp en hoe we kunnen bijdragen aan een veiliger sportklimaat.
Kwetsbare groepen
Minderjarigen, LHBTIQ+, sporters met een beperking en topsporters zijn extra kwetsbare groepen. Soms is dat omdat zij zich niet of moeilijk kunnen verweren. Soms zijn mensen gewend om over hun eigen grenzen te gaan of hebben ze als kind geleerd om geen ‘nee’ te zeggen tegen een volwassene in hun omgeving. Bij topsporters zie je vaak dat de prestatie belangrijker lijkt te zijn dan het aankaarten van ongewenst gedrag. Niets van dit alles is echter een excuus om de grenzen van een ander over te gaan. Maak jij zelf iets dergelijks mee? Praat erover! Ook als je het ziet gebeuren bij een ander is het belangrijk om hierover te praten. Zo maken we er samen werk van.
Maak je zoiets mee? Praat erover!
90% van het seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt nooit gemeld. Slachtoffers schamen zich of denken dat het hun eigen schuld is dat ze dit overkomt. Kom je in aanraking met grensoverschrijdend gedrag? Praat erover en meld het! Dit kan bij een vertrouwenscontactpersoon bij je vereniging of Nevobo. De gegevens van die persoon zijn te vinden op de website van jouw vereniging of op deze website. Ook kun je terecht bij het Centrum Veilige Sport Nederland van NOC*NSF. Op deze website vind je ook allerlei informatie omtrent dit thema en de contactgegevens.
Samen voor een veiligere sport
De vertrouwens(contact)personen van de bonden (waaronder die van Nevobo) en medewerkers van het Centrum Veilige Sport Nederland hebben contact over meldingen en signalen en registreren dit in een dossier. Zo kunnen ze incidenten begeleiden en betrokkenen ondersteunen. We hebben een landelijk netwerk in de hulpverlening en directe lijnen met zedenpolitie.
Wil je liever anoniem chatten of anoniem melden, kijk hier voor de mogelijkheden.
Wil je liever eerst met iemand erover praten zonder direct een melding te maken? Dan kun je ook altijd bij een vertrouwenscontactpersoon terecht. Ook kun je er met je eigen omgeving over praten. Denk hierbij aan teamgenoten, vrienden, ouders, of ouders van een vriend of vriendin. Zie je iets gebeuren waarover je twijfelt? Twijfel is goed, het zet je onderbuik in gang en vraagt je om een mening te vormen over wat je ziet of hoort. Je kunt een situatie zwaarder inschatten, maar ook onderschatten. Praat er hoe dan ook over!
Kom nu in actie met deze tips!
Het is belangrijk om als vereniging aandacht te besteden aan dit thema. En niet alle bestuurders realiseren zich dit, maar naast dat dit ontzettend belangrijk is, ligt hier ook een bestuurlijke verantwoordelijkheid. Door zaken goed te regelen, wordt de kans dat er iets misgaat kleiner en de drempel om al direct melding te doen, voor slachtoffers en getuigen, kleiner. Zo creëer je een veilige cultuur. Denk daarbij aan het verplichtstellen van een VOG voor alle trainers, coaches en andere begeleiders. Ook is het van belang dat gedragsregels bekend zijn en dat er samen met de leden eigen omgangsregels worden opgesteld. Ook is het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon binnen de club van groot belang. Verder kan jullie kader zich scholen via verschillende e-learnings. De High 5! Stappenplan sportclubs geeft inzicht en helpt bij het bouwen van een veilige cultuur waar iedereen zich geborgen voelt.
Hulp nodig?
Twijfel je of en hoe je iets bespreekbaar wilt maken, je kunt altijd bij iemand terecht, bij de vertrouwenscontactpersoon van de vereniging of die van Nevobo en bij Centrum Veilige Sport Nederland. Mocht je er nog niet aan toe zijn om het erover te hebben met een van bovengenoemde of voel je je hier niet prettig bij, neem dan iemand in je omgeving in vertrouwen of maak gebruik van de anonieme chat. Zorg er altijd voor dat je er niet alleen mee blijft.
Wil jij binnen je vereniging aan de slag met dit thema en heb je hulp nodig? Neem dan contact op met Janine Pleizier.