Een leven lang sportplezier met BMO

Een leven lang sportplezier met BMO

Gepubliceerd op 2 februari 2022

Jeugd gevarieerd laten sporten en bewegen draagt bij aan het ontwikkelen van een brede basis. Onze tools, zoals het handboek Sportspeeltuin, helpt bij de integratie van BMO in jullie aanbod.

Kinderen zijn motorisch steeds minder vaardig. Dit heeft een negatief effect op de gezondheid, sportdeelname en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Door breed motorische ontwikkeling (BMO) te integreren in het aanbod, zoals de Sportspeeltuin of nijntje Beweegdiploma, voor jullie jeugd kun je hier verandering in brengen. Kom in actie en zorg voor een leven lang sportplezier!

Wat houdt breed motorische ontwikkeling in?

Basisvaardigheden bij kinderen komen niet zomaar aanwaaien. Kinderen moeten worden uitgedaagd om voldoende en gevarieerd te sporten en bewegen om zo een brede basis te ontwikkelen. Die brede basis helpt jullie jeugd namelijk om met plezier de sport te leren.

Definitie BMO: Het verwerven van fundamentele bouwstenen, die een motorisch vermogen geven om later verschillende context specifieke motorische (sport)vaardigheden uit te kunnen voeren.  

Drie hoofdvaardigheden aan de basis voor ontwikkeling
Uit onderzoek blijkt dat drie hoofdvaardigheden belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een kind, namelijk verplaatsen (1), zoals lopen, rennen en springen, objectvaardigheden (2), zoals gooien, vangen, schoppen en slaan van een bal, en balanceren (3). Om BMO binnen de sport toepasbaar te maken, hebben we een elftal basisvaardigheden gemaakt, gebaseerd op deze drie hoofdvaardigheden. Samen vormt dit elftal vaardigheden de basis om allerlei sporten te kunnen beoefenen. Dit basiselftal aan vaardigheden vind je verderop in het document terug bij ‘Checklist voor trainers’. Deze vaardigheden zijn ook opgenomen in ons eigen programma de Sportspeeltuin, gewaardeerd met de maximale score van drie sterren voor breed motorisch aanbod door Kenniscentrum Sport & Bewegen en mag zich daarmee officieel Partner in Veelzijdig Bewegen noemen!

Nut van BMO
BMO heeft verschillende voordelen voor de gezondheid, sportdeelname en de persoonlijke ontwikkeling van een kind. Vaardige kinderen vinden bewegen vaak leuker, bewegen meer en krijgen meer waardering van ouders, begeleiders en vrienden. Hierdoor voelen kinderen zich zekerder en leren ze makkelijker nieuwe vaardigheden aan waardoor ze nog vaardiger worden. 

Er is ook een positief effect op sociale vaardigheden. Dit geldt met name voor team- en duosporten. Kinderen, die bijvoorbeeld goed met een bal kunnen dribbelen, gaan sneller samenspelen en dagen elkaar eerder uit. Daarnaast doen vaardige kinderen vaker én eerder mee aan verschillende sport- en spelactiviteiten. Dit zorgt er onder andere voor dat zij teleurstellingen eerder verwerken, maar ook succes leren vieren.

Kinderen met een breed motorische basis blijven vaak ook langer actief. Door de brede basis kunnen ze makkelijker switchen van de ene naar de andere sport en vinden ze eerder een sport die ze leuk vinden en echt bij hen past. Ook is de kans op uitval door blessures minder groot omdat vaardige kinderen sneller kunnen reageren en anticiperen op onvoorspelbare situaties. Een brede motorische basis zorgt er dus voor dat kinderen met meer plezier gaan en blijven sporten en bewegen.

Beschikbare tools voor jullie vereniging!

Er zijn vele beschikbare tools voor jullie vereniging, zoals een handige samenvatting en infographic over de nut en noodzaak van BMO, een inspiratiegids BMO voor alle clubbestuurders, trainers en coaches, programma's die jullie vereniging direct kan inzetten, waaronder de Sportspeeltuin, en daarbij volgen er later in Q2 meerdere handige tools voor jullie vereniging!