Diversiteit in kaderfuncties nog altijd beperkt
Vrouwen, mensen met een migratieachtergrond en mensen met een beperking zijn beperkt vertegenwoordigd in hogere kaderfuncties in de sport.
Vooral bondsbestuurders en hoofd-/bondstrainers zijn voornamelijk mannen zonder migratieachtergrond en zonder beperking. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.
Een meerderheid van de (olympische) sportbonden heeft inmiddels wel beleidsaandacht voor sociale diversiteit in kaderfuncties, vooral naar leeftijd en geslacht in bondsbesturen. Op verenigingsniveau staat diversiteit in kaderfuncties nog nauwelijks op de agenda en beschouwt de meerderheid dit streven als een luxeprobleem.
Vrouwen sterkst vertegenwoordigd in (club)besturen
Iets meer dan een kwart van de clubbestuurders (28%) is vrouw; onder bestuurders van sportbonden ligt dit aandeel iets lager. Een kwart tot een derde van de bondsbesturen (28%) en verenigingsbesturen (30%) bestaat alleen uit mannen. Vrouwen zijn het sterkst ondervertegenwoordigd als hoofdtrainer bij sportclubs en als bondstrainer.
Clubbesturen vergrijzen verder
Bijna een op de drie clubbestuurders (30%) is momenteel 65-plus; vijftien jaar geleden was dat iets meer dan een op de tien (13%). Mannelijke bondsbestuurders zijn gemiddeld ouder dan vrouwelijke: de helft van de vrouwen en drie kwart van de mannen is 50-plus.
Weinig mensen met een beperking of migratieachtergrond in kader
Bijna een kwart van de verenigingen heeft kaderleden met een migratieachtergrond (22%) en/of met een beperking/chronische ziekte (24%). Bij bonden zijn mensen met een migratieachtergrond (8%) en met een beperking (2%) het minst vaak vertegenwoordigd in een beleids-/managementfunctie.
Actiepunten voor verandering
Belangrijke actiepunten voor verandering zijn:
- het probleem onderkennen;
- wervings- en selectieprocedures inclusiever maken;
- vooroordelen en stereotypen tegengaan;
- rolmodellen ondersteunen en inzetten.
Peilingen bij sportverenigingen en sportbonden
In 2021 is een tweede brede inventarisatie van de sociale diversiteit in kaderfuncties op verenigings- en bondsniveau uitgevoerd. De eerste was in 2018. Hiervoor zijn online peilingen gehouden bij sportverenigingen (via het verenigingspanel van het Mulier Instituut) en bij sportbonden.
Code Goed Sportbestuur
In de Code Goed Sportbestuur staat diversiteit als belangrijke waarde genoemd. Hier gaat het niet alleen om sportparticipatie maar ook om het belang van diversiteit in het sportkader. De code biedt hulp bij het besturen van een sportvereniging, bond of andere organisatie. Een divers bestuur zorgt bijvoorbeeld voor een andere cultuur en is zich meer bewust van de veranderende omgeving. Bekijk de Code Goed Sportbestuur hier: Code Goed Sportbestuur - NOCNSF.
Verschil maken met verschillen
Nieuwe ideeën, verhelderende inzichten, aansluiting bij maatschappelijke ontwikkelingen, ze zijn vaak het product van een divers bestuur waarin de kracht zit in de verschillen. Wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing waarin diversiteit een centraal uitgangspunt is? Klik hier voor de toolkit: Bestuurlijke vernieuwing - Clubbase (sport.nl). Uiteraard kun je ook contact opnemen met de accountmanagers van de Nevobo, zij helpen graag.
Lees de volledige bevindingen in de rapportage ‘Diversiteit in kaderfuncties sportbonden en clubs’.
Zie ook de rapportage over diversiteit in kaderfuncties uit 2018.