De honderdste sportspeeltuin gaat van start!
Sportspeeltuin

De honderdste sportspeeltuin gaat van start!

Gepubliceerd op 24 oktober 2024

Marlous Duursma, initiatiefnemer van de Sportspeeltuin bij volleybalvereniging Dalen, heeft het project twee tot drie jaar geleden bij haar vereniging opgezet. "We dachten: het zou zo leuk zijn om iets voor deze jonge doelgroep te doen," vertelt ze. "We wilden graag iets starten, maar in een klein dorp vissen we allemaal in dezelfde vijver, dus het was belangrijk om goed samen te werken met andere sportverenigingen." Uiteindelijk vond VV Dalen medestanders in de plaatselijke gymnastiekvereniging en werd besloten de handen ineen te slaan.

Groot succes
Na enkele proeflessen in juni, waaraan maar liefst 20-25 kinderen meededen, bleek het programma een groot succes. "We merkten al snel dat de winterperiode ideaal is om te starten," zegt Marlous. "Kinderen zijn dan toch meer binnen, dus na de herfstvakantie tot de meivakantie is een mooie tijd om ze spelenderwijs kennis te laten maken met sporten."

Het opzetten van de Sportspeeltuin was niet alleen gericht op het stimuleren van bewegen, maar ook op het werven van nieuwe leden. "We wilden graag de drempel naar volleybal verlagen door de Sportspeeltuin op dezelfde dag als de trainingen voor 6-12 jaar te plannen, in dezelfde sporthal," legt Marlous uit. "Zo krijgen kinderen en ouders een goed beeld van de sport en is de stap naar volleybal straks makkelijker."

Gemeente en lokale buurtsportcoaches waren ook nauw betrokken bij het opzetten van de Sportspeeltuin. Marlous: "We hebben veel gehad aan de samenwerking met de Nevobo en het handboek van de Sportspeeltuin. Dat gaf ons een leidraad om het echt goed aan te pakken. En nu staan we te popelen om van start te gaan!"

Wat is een Sportspeeltuin?
De Sportspeeltuin is een beweegprogramma voor kinderen van 4 tot 6 jaar, waar spelenderwijs de grondvormen van bewegen centraal staan. Kinderen leren tijdens de lessen verschillende grondvormen van bewegen, zoals rollen, balanceren, gooien/vangen en springen. 

De focus van de Sportspeeltuin ligt op brede motorische ontwikkeling, zonder dat er direct op één sport wordt ingegaan. Hoewel de lessen vaak in een volleybalomgeving plaatsvinden, draait het vooral om veelzijdig bewegen. De Sportspeeltuin is door Kenniscentrum Sport & Bewegen aangemerkt als ‘Voorlopig Goed Onderbouwde Interventie' en zal naar verwachting begin 2025 de definitieve status krijgen.

Van Volleybalspeeltuin naar Sportspeeltuin
Het programma begon als de Volleybalspeeltuin, gericht op de jongste jeugd binnen de volleybalverenigingen. In 2022 werd de naam aangepast naar Sportspeeltuin om beter aan te sluiten op de brede focus van het programma. De lessen zijn een perfecte basis om kinderen spelenderwijs te laten ontdekken wat bewegen zo leuk maakt. Veel kinderen stromen later door naar jeugdvolleybal, en blijven daardoor betrokken bij de sportvereniging. Zo biedt de Sportspeeltuin een waardevolle aanwas van jonge leden.