Wat doet jouw vereniging op 11 oktober tijdens Coming Out Day?

Wat doet jouw vereniging op 11 oktober tijdens Coming Out Day?

Gepubliceerd op 24 september 2024

Op vrijdag 11 oktober is het Coming Out Day, een dag waarop we extra aandacht besteden aan het openlijk uitkomen voor je seksuele geaardheid of genderidentiteit. Het is een belangrijk moment om stil te staan bij het creëren van een veilige en inclusieve omgeving binnen je vereniging. Vind jij het belangrijk dat iedereen, ongeacht geaardheid of gender, zichzelf kan zijn binnen de sport? Hijs de (digitale) regenboogvlag en laat zien dat jouw vereniging de lhbtiq+ gemeenschap steunt!

Jaarlijks wordt wereldwijd aandacht besteed aan Coming Out Day, en ook binnen sportverenigingen kunnen we samen een krachtig statement maken. Door je solidariteit te tonen, draag je bij aan een cultuur waarin iedereen zich welkom voelt. Benieuwd wat jouw vereniging kan doen om deze boodschap uit te dragen? Hieronder vind je een lijstje met handige tips en inspirerende initiatieven van verenigingen van vorig jaar. Van het organiseren van speciale evenementen tot het delen van persoonlijke verhalen – er zijn talloze manieren om bij te dragen aan een inclusieve sportcultuur. Doe mee en maak het verschil!

Tips om binnen de vereniging aandacht te geven aan Coming Out Day:

  1. Zet inclusiviteit centraal op je communicatiekanalen
    Besteed aandacht aan het belang van jezelf kunnen zijn op je website, social media en in je nieuwsbrief. Gebruik ons template in Clubdesigns, dat je eenvoudig kunt aanpassen. Naast de tekst "Welkom in onze sport" kun je ook de volgende boodschappen overbrengen:
    - Wees trots op wie je bent
    - Bij [naam vereniging] mag je jezelf zijn
    - Volleyballen doen we samen
  2. Bestel regenboogmaterialen* om je support te tonen
    Zorg voor een regenboogvlag, beachflag, vlaggenlijn en/of roll-up banner om zichtbaar te maken dat jullie de LHBTIQ+ gemeenschap steunen. Gebruik deze materialen in de week van Coming Out Day of geef ze een vaste plek binnen de vereniging. Je kunt de materialen hier bestellen.
  3. Plaats online een regenboogvlag
    Doe mee met het initiatief Regenboogvlaggen voor Nederland en plant digitaal een vlag om je support online te delen. Dit geeft een sterk signaal van verbondenheid.
  4. Organiseer een regenboogthemafeest
    Plan een feest met een regenboogthema in de week van Coming Out Day. Heb je al een evenement gepland? Geef het een kleurrijke draai! 
  5. Bestel clubkleding met een regenbooglogo
    Laat inspeelshirts of clubkleding ontwerpen met een regenbooglogo om je support zichtbaar te maken, zowel binnen als buiten de vereniging. Dit versterkt het gevoel van inclusiviteit op elk moment.
  6. Pas je logo (tijdelijk) aan met regenboogkleuren
    Laat het logo van je vereniging op je website en social media tijdelijk in regenboogkleuren zien om een duidelijk statement te maken. Zo laat je zien dat jouw vereniging staat voor diversiteit en inclusiviteit.
  7. Gebruik #ComingOutDay op social media
    Vergeet niet om op je social media gebruik te maken van de hashtag #ComingOutDay. Zo sluit je je aan bij een groter geheel en laat je zien dat jouw vereniging bijdraagt aan een inclusieve sportomgeving.

 * Tegenwoordig wordt meestal de Progress (Pride) Vlag gebruikt (bovenste afbeelding). Ook de Progress vlag met aandacht voor de Intersekse gemeenschap zie je steeds vaker (onderste afbeelding). 

 

Bekijk hieronder enkelen voorbeelden van berichten op social media. Deze zijn vorig jaar tijdens Coming Out Day gepost door verschillende clubs.