Canal Parade 2024: "Pride is niet alleen een feest, maar ook een protest."
Sociale veiligheid

Canal Parade 2024: "Pride is niet alleen een feest, maar ook een protest."

Gepubliceerd op 11 augustus 2024

Vorige week hulde Amsterdam zich in regenboogkleuren voor de jaarlijkse Canal Parade. De Nevobo, samen met NOC*NSF en 15 andere sportbonden, nam ook dit jaar deel om te benadrukken dat sport voor iedereen is. Namens de Nevobo voer onder andere Jeffrey Klok mee: "Het is een van de mooiste ervaringen van mijn leven. Dit is een dag waarop je voelt dat je er mag zijn."

De toekomst van inclusiviteit in de sport

De dag begon met de sessie 'De toekomst van inclusiviteit in de sport', geleid door Querijn Hensen. Hier deelden sportambassadeurs Rudolf Kloppenberg, Renske van Beek, Martin Falkenberg en Beau de Leeuw hun persoonlijke ervaringen en deelden hun toekomstvisie over hoe we de sportwereld inclusiever kunnen maken. Ex-voetballer Wout Brama las voor uit zijn kinderboek "Wout & Maud: Het Geheim van de Trainer", dat hij samen met Maud Roetgering schreef. Het boek, bedoeld voor kinderen van 7 tot 13 jaar, behandelt verschillende thema’s, waaronder de acceptatie van homoseksualiteit. 

Jeffrey Klok: "Pride is niet alleen een feest, maar ook een protest."

Namens de Nevobo stond onder andere Jeffrey Klok, libero van de Lange Mannen en Nova Tech Lycurgus, op de boot, die samen voer mee met zijn verloofde Hanjo. Klok vertelt over de dag: "Het is een van de mooiste ervaringen in mijn leven. Het is gewoon heel mooi om een dag mee te maken waarbij je identiteit, in mijn geval mijn seksualiteit, gevierd wordt door een heel breed en groot publiek. Als homoseksueel persoon ben ik door veel fases gegaan waarin ik mezelf nog niet geaccepteerd had of me niet geaccepteerd voelde door anderen. Dit is een dag waarop je voelt dat je er mag zijn en dat vieren heel veel mensen met je mee, dat voelt heel fijn."

Hij benadrukt ook het belang van zichtbaarheid in de sportwereld: "In de sport is het nog niet vanzelfsprekend dat homoseksuele spelers uit de kast komen, vooral in mannensporten. Daarom vind ik het belangrijk om op zo'n moment zichtbaar te zijn om te laten zien dat wij er zijn en dat het oké is."

Klok begrijpt heel goed dat sommige mensen die verder van deze kwestie af staan denken: Waarom is dit nodig? Waarom is er een dag speciaal voor LHBTQI+ personen en niet voor hetero's? Klok: "Het makkelijke antwoord is dat heel veel mensen dan zeggen dat het 364 dagen per jaar Pride is voor hetero's en één dag voor de LHBTQI+ gemeenschap. Je wil eigenlijk naar een situatie waarin dit niet meer nodig is en iedereen onder één noemer valt: mens. Als laatste letter voeg je dan nog een H van hetero toe, en daarmee is iedereen gelijk. Maar op dit moment is dat nog niet zo, en daarom is het onderscheid nog steeds nodig. Pride is namelijk niet alleen een feest, maar ook een protest. En daarom vind ik het belangrijk om mee te varen."

De Nederlandse Sportboot

De sport zet zich in voor een sportomgeving waarin iedereen in Nederland op een fijne en veilige manier plezier kan beleven aan sport. Dat is belangrijk, want helaas is de volledige acceptatie van LHBTIQ+ in de sport nog niet bereikt. Door deel te nemen aan de Canal Parade, willen we laten zien dat we hard werken aan dit onderwerp. We ondersteunen sportclubs, bieden een podium aan mensen die zich inzetten voor LHBTIQ+ en vestigen de aandacht op inclusiviteit in de sport. De Canal Parade is een uitgelezen moment om onze gezamenlijke boodschap voor inclusie en acceptatie luid en duidelijk te laten horen.

Zet inclusiviteit op de agenda!

Is inclusiviteit binnen jouw vereniging een thema waar over gesproken wordt? Via deze weg roepen we iedereen op om het thema voor de agenda van het bestuur binnen jouw club aan te dragen. Doe de inclusiecheck en test hoe inclusief jouw club al is. Heb je hulp of ondersteuning nodig? Wij helpen je graag! Je kunt hiervoor contact opnemen met Janine Plezier, integriteitsmanager van de Nevobo via e-mail of bel 06-46317335.