Beachvolleybal prominent op de Rotterdamse kaart
WK 2015 en EK 2018 geven sport in regio Rotterdam grote impuls.
De droom van voormalig beach international Richard de Kogel en William Klaver begon in 2013, na de bekendmaking dat het WK Beachvolleybal in 2015 naar Nederland zou komen. “Rotterdam was één van de speelsteden, maar zelf beachvolleybaltrainingen volgen of wedstrijden spelen kon nog niet in onze stad. Met een aantal andere beachfanaten besloten we daar wat aan te gaan doen en zo die droom van een eigen Rotterdamse beachvolleybalvereniging na te jagen”, vertelt Klaver.
En zo geschiedde… In 2014 opende Beach Club Rotterdam (BCR) haar eerste velden en inmiddels telt de vereniging ruim 200 leden. “We hebben aanbod voor alle niveaus en leeftijden, maar zeker richting de jeugd kunnen we nog stappen maken,” vertelt Martijn Kroonen van BCR.
Tot nu toe bestaat de menukaart van BCR uit trainingen, clinics, veldhuur of huur van de hele accommodatie. Voor verenigingen en volleyballers, maar ook een bedrijfsuitje of kinderfeestje kan bij BCR. “Als iemand hier binnenkomt, willen we vooral een mooie beleving van de sport bieden. Mensen moeten gewoon plezier hebben en ervaren wat een prachtsport beachvolleybal is.”
Gezamenlijke ambities
Ook Rotterdam Sportsupport zag de kansen die de komst van het WK en het EK van vorig jaar boden. Met het organiseren van clinics maakte ze de stad vorig jaar warm voor het EK. “Samen met Beach Club Rotterdam en een aantal volleybalclubs in onze stad ontwikkelden we uiteindelijk een beachvolleybalvisie, waarin we onze ambities voor de sport in Rotterdam vastlegden”, licht combinatiefunctionaris Frederik Netten toe. Vanuit Rotterdam Sportsupport ondersteunt hij daarin op het gebied van beleid en vrijwilligers en zet hij zich in om de clubs met elkaar te verbinden. “BCR, als beachspecialist, fungeert hierbij als ondersteunende partij.”
Lokale overheid
De beachvelden die er inmiddels liggen, ontstonden na uitgebreid overleg tussen de gemeentelijke partijen Rotterdam Topsport, Rotterdam Sportsupport en Stadsontwikkeling. Tegenwoordig is Sportbedrijf Rotterdam een belangrijke sparringpartner voor wat betreft de locatie. “Niet alleen voor het onderhoud, maar bijvoorbeeld ook om samen op weg te gaan naar een rookvrije generatie. Ook sponsoren zijn belangrijk geweest voor de opstart en werden betrokken bij het inrichten van de locatie,” licht Kroonen toe.
Gedeelde beachvelden
Eén van de voorbeelden van de uitgebreide samenwerking is het veld op de campus van de universiteit, dat niet alleen wordt gebruikt door de volleyballers van Erasmus, maar ook door die van Libanon. Twee van de beachvelden die vorig jaar werden aangelegd op sportpark Olympia, heeft Netten kunnen koppelen aan weer een andere vereniging, Volley Zuid. “Sportbedrijf Rotterdam gaat uiteindelijk over de locaties en eventuele nieuwbouw. Samen met de Nevobo zorgen wij er voor dat de beachvolleybalvisie bij hen bekend is, zodat ze er rekening mee kunnen houden bij nieuwbouw of herinrichting van een gebied”, legt Netten uit. Er wordt gekeken naar de spreiding, maar ook naar de doelgroep die in het gebied woont. “Ons doel is dat de beachvisie op de agenda blijft staan en verenigingen het belang daarvan blijven uitdragen. Zo wordt er nu bij Erasmus nieuw gebouwd en ook daar komen beachvolleybalfaciliteiten.”
72 beachvolleyballers bij Hou Stand
André Westeneng van Hou Stand vertelt dat hij en zijn mede-beachcommissieleden bijna alle sportactiviteiten op de beachvelden bij Sporthal West regelt. “Ons overleg met het sportbedrijf gaat vooral over de veldhuur en voorzieningen.” Inmiddels beachvolleyballen zo’n 72 mensen op de 3 velden. “Ongeveer 50 van hen zijn leden van Hou Stand zelf. Via beachclinics, beachcompetities en -toernooien vindt een aantal van hen de weg naar onze vereniging. Maar mond-tot-mondreclame, de locatie en de website dragen ook substantieel bij aan de groei van het aantal beachers.”
Bijna de hele zomer zal er, 5 avonden per week, gebeacht worden. “Onze ervaring is dat we sommige beachvolleyballers die nog geen lid zijn van Hou Stand, na de zomer terugzien in de zaal.“ Vorig jaar en dit jaar volgt een aantal trainers van de club bovendien de beginnerscursus beachvolleybaltrainer bij BCR. “We zijn met betrekking tot het trainen zelf en het zoeken van nieuwe trainers nog aan het nadenken over intensievere samenwerking met BCR; ook daar kunnen we elkaar versterken.”
Ledenwerving en -behoud
Naast het realiseren van accommodaties, is ook werving en behoud van leden een belangrijk doel van de beachvolleybalvisie die alle partijen samen opstelden. Zo promoot BCR bijvoorbeeld haar aanbod bij de omliggende verenigingen en probeert daarin met die clubs op te trekken. De Beach Club betrekt ook de buurt waarin ze opereert en staat open voor goede ideeën vanuit die omgeving. Kroonen: “Deze winter hebben we in samenwerking met Sportstroom en diverse fondsen verlichting weten te realiseren. Dit stelt ons in staat om nog meer beachvolleyballers van dienst te kunnen zijn maar ook om andere beachsporten, zoals beachtennis en beachkorfbal, te gaan promoten.”
Nesse-Beach, de locatie van BCR is inmiddels zo goed als af. “We willen met elkaar zoveel mogelijk Rotterdammers aan het beachvolleyballen krijgen, uiteindelijk is het niet zo belangrijk bij welke vereniging dat gebeurt. Met elkaar de sport promoten, dat is het doel. De WK en EK in onze stad hebben daar substantieel aan bijgedragen”, besluit Kroonen.
Beachvolleybalaanbod bij jouw club?
Ook meeliften op de spin off van grote (beach)volleybalevenementen in jouw regio en/of starten met beach-aanbod bij jouw club? De Nevobo accountmanager in jouw regio helpt je graag op weg!