Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het trainen of coachen van minderjarigen.
De VOG is eigenlijk een bewijs van goed gedrag. Door als club een VOG te verlangen van iedereen die een functie vervuld waarbij we in de sport een hoger risico op integriteitsschendingen zien, laat je zien dat je veiligheid van je leden en/of deelnemers aan (club)activiteiten serieus neemt.
Relevante criteria zijn in lijn met het Nevobo beleid: beleidsbepalend, in aanraking met topsport en/ of jeugd, machts- en/of afhankelijkheidsrelatie, financiën en integriteit.
De VOG is een van de maatregelen die een club kan nemen om de kans op seksuele intimidatie en ander grensoverschrijdend gedrag binnen de club te verkleinen. Het geeft meer zekerheid over het verleden en vermindert de kans dat personen die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij de vereniging kunnen uitoefenen. Het vragen van VOG’s maakt onderdeel uit van de 4V’s, de basiseisen voor sociale veiligheid voor sportclubs.
VOG verplicht bij trainersopleidingen en licentieverlenging bij Nevobo
Alle trainers/coaches moeten een actuele VOG hebben voordat zij een trainersdiploma, dan wel licentieverlenging krijgen vanuit Nevobo. Deze VOG dien je als trainer/coach aan te vragen via de vereniging/organisatie waarvoor je actief bent. De vereniging registreert de VOG in nevobo.nl waarmee dit automatisch zichtbaar is voor Nevobo.
Model VOG-beleid
De Nevobo en NOC*NSF hebben een model VOG-beleid ontwikkeld om je te ondersteunen bij het opstellen van een passend beleid voor jouw vereniging. Een goed VOG-beleid wordt steeds belangrijker voor sportverenigingen. Het model biedt duidelijke richtlijnen en bevat alle noodzakelijke voorwaarden voor het aanvragen van VOG's. Je kunt gebruik maken van het Model VOG-beleid, zodat je club voldoet aan de normen.
Wat te doen als een vrijwilliger geen VOG kan tonen, omdat deze geweigerd is?
Wanneer iemand geen VOG (meer) kan of wil tonen, wordt de samenwerking niet aangegaan. Ook is het uitgangspunt dat een lopende samenwerking wordt beëindigd. Het kan ook leiden tot aanpassing van de beoogde functie en/of activiteiten. Lees hier meer over wat te doen als dit het geval is.
Voor vrijwilligers van sportorganisaties is de VOG gratis. Elke vrijwilliger die met mensen in een afhankelijkheidssituatie werkt kan een gratis VOG aanvragen. Lees meer over de gratis VOG en de wijze van aanvragen op de website van Centrum Veilige Sport Nederland.