Trainersbeleid & -begeleiding
Inspiratie voor trainers! Wil je ervaringen delen met andere trainers, nieuws volgen, nieuwe ontwikkelingen als eerste doorvoeren in je vereniging? Hieronder staat informatie over de trainersvereniging (NVVO), de mogelijkheden om informatie te verzamelen en verschillende trajecten die jou als trainer in de vereniging kunnen helpen.
Trainersbeleid
Heeft jouw club een trainers(beleids)plan? In zo’n document staat meestal omschreven waar trainers aan moeten voldoen om aangesteld te worden en hoe ze door de club worden ondersteund, begeleid, gewaardeerd en geëvalueerd. Waardering kan worden uitgedrukt in geld, maar bijvoorbeeld ook in bijscholing. De Beleidskaart gekwalificeerde trainers helpt jou en het clubbestuur op weg!
De trainer als professional
Veel trainers krijgen, terecht, een vergoeding voor de tijd en energie die zij in teams steken. Er zijn echter wel regels waar de club zich aan moet houden als het gaat om het betalen van trainers.
Is de vergoeding onder de vrijgestelde vrijwilligersbijdrage? Dan moet de trainer dit zelf aangeven bij de belastingdienst en wordt er van de club geen extra inspanning verwacht.
Is het bedrag hoger, dan moet de club dit aangeven bij de belastingdienst en dient deze loonbelasting te betalen; de vereniging is dan de werkgever van de trainer. Hoe je als club een goede werkgever bent, lees je op de Beleidskaart vereniging als werkgever.
Trainers
Natuurlijk is het eind seizoen ideaal als duidelijk is dat alle clubtrainers ook volgend seizoen actief blijven. De praktijk laat echter zien dat dat zelden gebeurt. Hoe komt de club dan aan nieuwe trainers? Allereerst is het raadzaam om al tijdens het seizoen in kaart te brengen welke trainers willen stoppen en wie interesse heeft training te gaan geven. Heb je alles inzichtelijk, dan kun je op tijd aan de slag. Spelers die wel trainer willen worden, maar het niet alleen aandurven omdat ze het nog nooit gedaan hebben, kunnen alvast meelopen met ervaren trainers of als duo een groep trainen. Er zijn tegenwoordig ook veel hulpmiddelen om het trainingsprogramma voor een maand of zelfs het hele seizoen vooraf op te bouwen en uit de denken.
Lukt het niet alle posities binnen de eigen club te vervullen, dan is het een idee trainers die actief zijn bij andere verenigingen te polsen of ze ook bij jouw club aan de slag zouden willen. Doe een oproepje via je leden, via social media of zoek contact met de gemeente om te kijken of het mogelijk is een betaalde trainer aan te stellen.
Trainersnieuwsbrief
Drie keer per jaar word je via onze trainersnieuwsbrief op de hoogte gehouden van voor jou relevante ontwikkelingen. Alle aangemelde trainers via de teamopgave krijgen de trainersmailing automatisch. Ontvang je de mailing nog niet? Geef dan zelf via je nevobo.nl account aan dat je trainer bent of laat je via de ledenadministratie bij het team in de teamopgave toevoegen als trainer of coach.
Via Twitter en Facebook houden we je graag op de hoogte van het allerlaatste nieuws. Blijf bij door @Nevobo te volgen.
Trainersverenigingen
Er zijn twee trainer/coachverenigingen waar je als volleybaltrainer lid van kunt worden: de Nederlandse Vereniging van Volleybaloefenmeesters (NVVO) en NLCoach. Veel van de bijscholingen die deze organisaties bieden, leveren je licentiepunten op.
NVVO
De NVVO ondersteunt volleybaltrainers op een zo breed mogelijk gebied om zo de deskundigheid en kwaliteitsverbetering te bevorderen. NVVO-leden krijgen onder andere korting op workshops en 4x per jaar het vakblad VolleyTechno in de bus. Daarnaast ben je als trainer (met licentie of in opleiding) automatisch verzekerd. Meer informatie en aanmelden op NVVO.
NLcoach
NLcoach is een organisatie voor alle coaches, ongeacht tak van sport of het niveau waarop de trainer/coach sporters begeleidt. NLcoach zet zich in voor de professionalisering van de trainer/coach in Nederland. Coachen is een vak en NLcoach tilt dat naar een hoger plan door te inspireren, te steunen en te organiseren. Meer informatie en aanmelden op NLcoach