Matchfixing en gokken
We horen steeds vaker over matchfixing en gokken in de media. Op deze pagina vind je meer informatie hoe jij je hiertegen kunt wapenen.
Matchfixing en gokken
Matchfixing en gokken zijn belangrijke thema’s in de sport. We horen er steeds vaker over in de media. Het lijkt misschien iets dat ver van je af staat. Toch kun jij er ook mee te maken krijgen. Met de komst van de livestreaming voor de Eredivisie, een overeenkomst met Genius Sports (een data- en technologiebedrijf dat sport, betting en media verbindt) en de openstelling van de gokmarkt in Nederland vinden we het heel belangrijk om alle direct betrokkenen op en rond het veld bij de Eredivisiewedstrijden bewust te maken hoe je jezelf en je sport kunt beschermen. Dit geldt niet alleen voor de Eredivisie, maar ook voor de andere niveaus in de nationale competitie. Zeker in geval van livestreaming.
Je kunt de volgende dingen doen om je club, je medesporters en jezelf te wapenen tegen matchfixing en onrechtmatig gokken:
Ken zelf de regels en wijs elkaar op de regels
Matchfixing en onrechtmatig gokken worden in de sport niet geaccepteerd. Zorg daarom met elkaar dat alle betrokkenen bij het volleybalspel (sporters, coaches/ andere stafleden, arbitrage, betrokken kaderleden, bestuurders etc.) in ieder geval de volgende regels kennen:
- Wees oprecht: doe altijd je best, doe nooit mee in het fixen van een evenement
- Wees veilig: wed nooit op je concurrentie, wed nooit op je eigen sport
- Wees voorzichtig: stel nooit informatie beschikbaar die kan worden gebruikt voor het plaatsen van weddenschappen
- Wees open: wanneer je wordt benaderd om vals te spelen, meld dit!
Volg de e-learning Matchfixing
Het is van belang deze regels over matchfixing en gokken goed te kennen om te voorkomen dat je zelf of anderen betrokken raakt bij dergelijk grensoverschrijdend gedrag. Om te helpen deze regels beter in een context te kunnen plaatsen is er een e-learning ontwikkeld waar o.a. aan de hand van filmpjes deze regels verder worden uitgelegd.
De e-learning bestaat uit een introductie en 5 modules. Vervolgens kun je de toets maken (‘de quiz’) en ontvang je een bewijs van deelname.
Twijfel je ergens over of is het mis? Neem contact op met het Centrum Veilige Sport voor advies
Praat er over als je vermoedt dat er sprake is van matchfixing of onrechtmatig gokken in jouw sportclub. Direct bespreken kan voorkomen dat het erger wordt. Dat kan via het gratis telefoonnummer 0900-2025590 (werkdagen 08.30 - 17.30 uur). Of stuur een mail naar centrumveiligesport@nocnsf.nl.
Je kunt ook contact opnemen met Janine Pleizier, integriteitsmanager van de Nevobo. Je kunt haar bereiken via mail of bel 06 4631 7335. Wil je liever anoniem iets melden? Anoniem een melding doen kan hier.
Meer informatie
Wil je meer weten over o.a. regelgeving, monitoring en handhaving, klik op onderstaande button verder over te lezen op de website van NOC*NSF. Nevobo is voor het tuchtreglement matchfixing aangesloten bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR).