Het liberoshirt: hoe gaan we ermee om?

Het liberoshirt: hoe gaan we ermee om?

Het nieuwe seizoen is begonnen, en daarmee ook een update rondom de regels voor het libero-shirt. Hoewel er geen daadwerkelijke wijziging is, is de regel duidelijker gemaakt.

Spelregel 19.2:
De libero’s moeten een tenue dragen (of een hesje voor de vervanger van de libero) dat qua hoofdkleur afwijkt van de rest van het team. Het tenue moet volledig een andere kleur hebben dan dat van de andere teamleden. De tenues van beide libero’s mogen onderling verschillen en afwijken van de rest van het team. Het tenue van de libero’s moet voorzien zijn van een nummer, net zoals de andere teamleden.
(Juni 2024 - Officiële spelregels volleybal 2024-2025)

Uitleg:
Het is niet toegestaan om liberoshirts te gebruiken die qua lay-out hetzelfde zijn als de reguliere shirts, zelfs als de kleuren omgedraaid zijn. Het advies is om bijvoorbeeld een rood liberoshirt te dragen als de rest van het team in wit speelt. Voor meer informatie zie Spelregels 2024-2025. We begrijpen dat het tijd kost voordat deze verduidelijking volledig bekend is bij alle teams, verenigingen en scheidsrechters.

Waarom deze verduidelijking?
Er kwamen steeds vaker meldingen dat liberoshirts niet onderscheidend genoeg waren, wat het voor scheidsrechters lastiger maakt om correct te beoordelen. De bedoeling is dat de libero duidelijk herkenbaar is voor publiek, spelers en officials, bijvoorbeeld bij tv-uitzendingen. Idealiter zouden verenigingen twee totaal verschillende tenues ontwerpen, maar vaak worden de shirts in soortgelijke stijl ontworpen, mede vanwege sponsors.

Hoewel we hier begrip voor hebben, blijft het belangrijk dat de libero goed herkenbaar is. We willen voorkomen dat verenigingen buiten de Eredivisie onnodig extra kosten moeten maken. Toch moeten clubs beseffen dat een afwijkend shirt nodig is en dat een scheidsrechter kan verzoeken om een ander shirt of hesje. Bekende leveranciers zullen ook worden geïnformeerd over deze verduidelijking. Als een vereniging alsnog kiest voor een shirt dat niet aan de spelregel voldoet, is dit voor eigen risico.

Hoe te handelen als scheidsrechter?
Scheidsrechters zijn er niet om als politieagent op te treden. Als het liberoshirt onvoldoende afwijkt, meld dit dan op het wedstrijdformulier en geef het door aan het team. Zorg ervoor dat de libero tijdens de wedstrijd een ander shirt of hesje draagt, zodat het verschil duidelijk zichtbaar is.

Wat je vooral niet moet doen: constateren dat het shirt niet genoeg afwijkt en vervolgens toestaan dat de libero zonder verandering meespeelt. Als een shirt voldoende onderscheidend is, ook al voldoet het niet volledig aan de regels, kan dit wel toegestaan worden zonder melding op het wedstrijdformulier. De beoordeling hiervan ligt bij jou als scheidsrechter.

Voorbeelden van situaties

1. Dit tenue voldoet niet aan de letter van de regels, maar is voldoende onderscheidend.

2. Ook dit shirt wijkt volgens de regels niet genoeg af, maar is toch duidelijk genoeg.

3. Dit tenue is niet afwijkend genoeg, en wordt daarom afgekeurd.

4. Hier zijn de kleuren te veel hetzelfde, ondanks een andere lay-out; daarom afgekeurd.

Kortom, deze voorbeelden zijn bedoeld als richtlijn voor hoe om te gaan met liberoshirts. Houd er rekening mee dat het voor verenigingen even kan duren voordat zij volledig aan de regels voldoen. Wees pragmatisch en probeer samen tot een oplossing te komen.

Bijgewerkt op