Op sportplezier.nl vind je tips, tricks en inspirerende praktijkverhalen om de sportplezier-beleving binnen de club te vergroten. De positieve invloed van bestuurders, trainers, coaches, scheidsrechters, juryleden, arbiters, commissieleden, ouders en zelfs barmedewerkers wordt benadrukt. Iedereen draagt bij aan sportiviteit, respect en sportplezier binnen de vereniging. Want ‘Sportplezier kun je maken!’ Om dit binnen de club verder vorm te geven, bieden we bijeenkomsten en scholingen aan voor verschillende doelgroepen.

Bestuurders

Back to basics 
Bestuurders spelen een cruciale rol in het creëren van een sportieve, positieve volleybalcultuur. Zij sturen de club aan en moeten zich bewust zijn van hun invloed. Zij dragen met elkaar de zorg voor het opzetten van een structuur waarin positief gedrag wordt gestimuleerd en excessen worden aangepakt. Dit wordt geïllustreerd in onderstaande video's.

Module Besturen met een Visie 
Er wordt steeds meer van de club én van bestuurders gevraagd. Als bond helpen we je graag bij het ontwikkelen van een visie die handvatten biedt voor het reilen en zeilen van de club. De module ‘Besturen met een Visie’ kan je club ondersteunen bij het scherper stellen van doelen, het vormen van een duidelijke visie en de implementatie daarvan.

Belangrijk onderdeel van de workshop is het delen van waardevolle ervaringen met collega-bestuurders uit de regio. Klik hier voor meer informatie. Wanneer je de module samen met andere clubs wilt volgen, vul dan het inschrijfformulier in. De accountmanagers bundelen de aanvragen per gebied, zodat er een gezamenlijk traject kan worden gestart. De kosten worden verdeeld over de deelnemende verenigingen, tenzij een gemeente of andere partij de kosten op zich neemt.

Workshop Sportief Besturen 
In het heetst van de strijd is het niet gemakkelijk om je bewust te blijven van je rol als bestuurder, laat staan om daarnaar te handelen. De gratis workshop 'Sportief Besturen' richt zich op de rollen van jou en je medebestuurders. Je krijgt handvatten om deze verschillende rollen te leren herkennen. Wanneer je de module samen met andere clubs wilt volgen, vul dan het inschrijfformulier in. De accountmanagers bundelen de aanvragen per gebied, zodat de workshop gezamenlijk kan worden gevolgd. 

E-learnings voor een eerlijke en veilige sport
We streven naar een eerlijke en veilige sport. Ter ondersteuning biedt het Centrum Veilige Sport Nederland gratis e-learnings aan voor bestuurders, trainers, coaches en sporters. De gratis e-learnings zijn verdeeld over verschillende onderwerpen en kunnen afzonderlijk worden gevolgd. Je kunt kiezen uit modules over pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, doping, matchfixing en financiële integriteit.

Trainers/ coaches

Module Sportief Coachen
Trainers en coaches hebben niet alleen sporttechnische vaardigheden nodig, maar juist ook opvoedkundige kwaliteiten. Juist dat helpt ze een veilig sportklimaat creëren, waarin sporters zich op hun gemak voelen en op een sociale manier met elkaar omgaan. Het traject ‘Sportief coachen’ heeft als doel trainers, coaches en begeleiders gezamenlijk te leren om binnen de club invulling te geven aan deze pedagogische rol. Voor meer informatie, kosten en aanmelden, neem je contact op met een volleybalondernemer in jouw regio.

Module Coach de coach
Elke trainer daagt sporters uit tot sportieve prestaties. Maar hoe pakt hij/zij dat aan? Zeker jeugdtrainers hebben een grote invloed op de persoonlijke en sociale ontwikkeling van jonge sporters. Goede trainers zijn dus essentieel voor een plezierig en veilig leerklimaat!

Bij Coach de coach leiden we binnen je club trainerscoaches op die met hun begeleiding het beste uit jullie trainers en coaches weten te halen. Klik hier om te zien wat goede trainersbegeleiding voor jouw club kan doen. Voor meer informatie, kosten en aanmelden, neem je contact op met een volleybalondernemer in jouw regio.

Bijscholingen NOC*NSF voor trainers/coaches
NOC*NSF biedt op verschillende locaties in het land de volgende bijscholingen aan die deelnemende trainers licentiepunten opleveren. Haal je zo’n bijscholing naar jouw vereniging, dan betaal je slechts de kostprijs. Hieronder de bijscholingen op een rijtje. Voor meer informatie, kosten en aanmelden, neem je contact op met een volleybalondernemer in jouw regio.

Onderstaande bijscholingen leveren licentiepunten op:

- Trainen en coachen van 6-12 jarigen (10 licentiepunten)
- Er is meer te winnen: coachen op sociaal gedrag (10 licentiepunten)
- Trainen en coachen van pubers (10 licentiepunten)
- Trainen en coachen van kinderen met autisme (3 licentiepunten)
- Mentale weerbaarheid voor trainers en coaches (5 licentiepunten)
- Herkennen en voorkomen van seksuele intimidatie (3 licentiepunten)

Volleybalmasterz
Handig voor trainers en coaches, maar ook voor spelers en begeleidende/rijdende ouders is Volleybalmasterz.nl. Op de site krijgen zij uitleg over hoe volleybal nu precies in elkaar zit en kunnen ze hun spelregelkennis oefenen. Dit alles op een leuke, interactieve én makkelijke manier, ondersteund met foto’s en video. Lees hier meer over Volleybalmasterz.

E-learnings voor een eerlijke en veilige sport
We willen een eerlijke en veilige sport. Om daarin te ondersteunen heeft Centrum Veilige Sport Nederland speciaal voor bestuurders, trainers, coaches en sporters gratis e-learnings beschikbaar gesteld.

De gratis e-learnings zijn opgedeeld in verschillende onderwerpen en zijn afzonderlijk van elkaar te volgen. Zo kun je de e-learning pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, doping, matchfixing en financiële integriteit volgen. Door het volgen van een of meerdere e-learnings word je bewust van wat jij kunt doen in verschillende situaties en leer je herkennen wat er in je eigen sportomgeving gebeurt.

Scheidsrechters

Workshop Weerbaarheid arbitrage
Tijdens de workshop Weerbaarheid arbitrage worden scheidsrechters bewust gemaakt van beïnvloedingsfactoren en uitgedaagd zich hierop voor te bereiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan druk van toeschouwers of sporters die tegen beslissingen ageren. Deelnemers krijgen handvatten aangereikt, waarmee zij beter in staat zullen zijn met negatieve omstandigheden om te gaan en daarmee hun weerbaarheid te vergroten. Iets voor de officials van jouw vereniging? Vul hier je aanvraag in.

Workshop 'Fijne wedstrijd'
'Fijne wedstrijd!', zeg je als scheidsrechter vaak bij aanvang van de wedstrijd tegen de coaches en aanvoerders. En terecht; sport is vooral bedoeld om plezier te hebben. Als speler, maar ook als trainer, coach, toeschouwer of official. Bij een wedstrijd zorgen de scheidsrechter en andere officials ervoor dat spelers veilig kunnen sporten én dat de regels correct worden toegepast. Om dat op een zo plezierig mogelijke manier te doen, werd voor officials het traject 'Fijne Wedstrijd' ontwikkeld. Tijdens ‘Fijne Wedstrijd’ lerenr officials (en coaches) hoe zij kunnen bijdragen aan het plezier van alle betrokkenen bij de wedstrijd.  Het traject bestaat uit 2 workshops en is toegankelijk voor alle officials en coaches.

Meer weten of het traject voor jullie clubscheidsrechters aanvragen? De Nevobo arbitragemedewerker helpt je graag verder!

Ouders

Thema-avond Lang leve de sportouder
Als kinderen ergens voor gaan tijdens het sporten, is het speelplezier. Ook ouders kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan dat plezier; van hun kind én dat van zijn of haar teamgenootjes.

Hoe stimuleer je als club nu de positieve rol van ouders langs de lijn en binnen de vereniging? De thema-avond Lang leve de sportouder zit boordevol tips & tricks voor ouders, maar is zeker ook voor trainers, coaches en bestuurders interessant. Een waardevolle toevoeging voor een positieve start van het nieuwe seizoen. Voor meer informatie, kosten en aanmelden, neem je contact op met een volleybalondernemer in jouw regio.

Wil je meer weten?
Neem dan contact op met onze collega’s van de afdeling

Sportontwikkeling

Bijgewerkt op