Grensoverschrijdend gedrag
Onder grensoverschrijdend gedrag vallen alle vormen van gedrag waarbij iemand de grenzen van een ander niet respecteert. Denk bijvoorbeeld aan pesten, discriminatie, intimidatie en (seksueel) misbruik.
De definities en sportspecifieke signalen per onderwerp vind je op de website van Centrum Veilige Sport Nederland.
Gedragsregels
In de sport hebben we gezamenlijk gedragsregels, gedragscodes en tuchtreglementen opgesteld. Deze formele afspraken vertalen we op een vereniging naar de dagelijkse praktijk door hoe we met elkaar omgaan. Gedrag is een belangrijke bepalende factor voor de cultuur in je sport. Een sociaal veilige sportomgeving is op zijn beurt weer afhankelijk van die cultuur.
Hoe doen we dat nu samen? In het High 5! stappenplan worden verenigingen meegenomen in hoe ze beleid en regels kunnen opzetten en praktisch kunnen toepassen.
Meldplicht
Bestuurders en begeleiders van sportverenigingen zijn verplicht vermoedens van seksuele intimidatie te melden aan hun sportbond of het Instituut Sport Rechtspraak (ISR). Voor advies en ondersteuning kunnen zij terecht bij het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN). De meldplicht houdt, kort gezegd, het volgende in:
Zodra iemand uit het bestuur van een vereniging of bond vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is/is geweest van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij of zij verplicht dit bij de bond te melden. Wanneer begeleiders iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het clubbestuur.
‘Gewone’ leden hebben een meldverantwoordelijkheid. Dat houdt in dat als er een vermoeden is van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, er melding aan het bestuur moet worden gedaan, tenzij dit niet verwacht kan worden van iemand.
Het doel is dat we als sport niet wegkijken, het incident serieus nemen en altijd opvolging geven aan een vermoeden of een melding. De Nevobo onderstreept het belang van deze meldplicht. Graag wijzen wij op deze infographic waarin handvatten zijn opgenomen over het melden en hoe dat proces in zijn werk gaat. Het melden van een incident door de bestuurder ontslaat hen niet van correct afhandelen van het incident. De melding wordt in het landelijk Case Management Systeem van de sport opgeslagen.
Er kan onrust ontstaan door geruchten. Het is aan het bestuur en de VCP van de club om dit in goede banen te leiden en verstandig met communicatie om te gaan. Bespreek het incident met de Integriteitsmanager van de Nevobo of met het Centrum Veilige Sport om zo de juiste stappen te ondernemen.
Melding maken
Wil je een melding maken? Klik op onderstaande button voor meer informatie en kies de manier die je het prettigst vindt.
Vertrouwenscontactpersoon clubs
Nevobo adviseert clubs dringend om als onderdeel van de 4V’s voor veiligheid een vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan te stellen. Een VCP biedt een laagdrempelige manier om grensoverschrijdend gedrag te bespreken. De VCP is toegankelijk voor iedereen binnen de club, biedt een luisterend oor, denkt mee, en kan melders uitleggen welke vervolgstappen mogelijk zijn. Gesprekken met de VCP zijn vertrouwelijk, maar garanderen geen volledige geheimhouding. Een professionele vertrouwenspersoon kan daarentegen wel een groot deel van het werk onder geheimhouding uitvoeren.
Let op: de vertrouwenscontactpersoon is géén hulpverlener en deze functie kan niet gecombineerd worden met een bestuurs- of kaderfunctie binnen de club.
Nieuwsbrief VCP
Klik hier om de laatst verschenen nieuwsbrief specifiek voor vertrouwenscontactpersonen (VCP’s) bij volleybalclubs te bekijken. Deze nieuwsbrief verschijnt twee keer per jaar en wordt rechtstreeks verzonden naar de in Sportlink geregistreerde VCP’s. Via deze nieuwsbrief houdt de Nevobo vertrouwenscontactpersonen bij clubs op de hoogte van relevant nieuws en ontwikkelingen en bouwen we een netwerk waarin we elkaar weten te vinden. Zorg dus dat je VCP in Sportlink geregistreerd staat met deze functie!
Integriteitsmanager Nevobo
Naast de VCP’s bij de clubs is er ook een Integriteitsmanager bij de Nevobo en zijn er casemanagers bij het Centrum Veilige Sport Nederland. Als je iets ziet of meemaakt dat niet kan of je twijfelt daarover: praat erover of meld het. Op deze pagina vind je verschillende manieren om in gesprek te gaan en wordt uitgelegd hoe je een melding kunt doen. Het is aan jou om te beslissen welke manier het beste bij je past. Elke optie is goed, aangezien al deze partijen een netwerk hebben opgezet om optimale ondersteuning te bieden en zo nodig door te verwijzen.
Rechtspraak seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag
Wanneer er op de club sprake is van seksueel getinte opmerkingen, ongewenste aanrakingen, aanranding, verkrachting of seksueel misbruik dan heeft dit enorme impact. Het is mogelijk om in zo’n geval binnen de sport aangifte te doen. Een tuchtrechtelijk traject binnen de volleybalsport verloopt via Instituut Sportrechtspraak (ISR). Hoe dat in zijn werk gaat zie je in deze animatie.
Het ISR opereert als onafhankelijke rechtspraak binnen de sport. Een melding bij het ISR is niet hetzelfde als een aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM). Door het ISR in te schakelen, kun je ervoor zorgen dat iemand een straf krijgt opgelegd binnen de sport. Dit kan betekenen dat een persoon tijdelijk of helemaal nooit meer op het volleybal- of sportveld mag komen. Je kan ervoor kiezen om zowel aangifte te doen bij het ISR als het OM.
Lees hier alles over hoe een melding bij het ISR in zijn werk gaat. De integriteitsmanager van Nevobo kan je er ook alles over vertellen. De meeste meldingen bij het ISR worden eerst besproken met de integriteitsmanager van Nevobo of een casemanager van het Centrum Veilige Sport. Dit is echter niet verplicht; elk Nevobo-lid kan direct een melding doen bij het ISR.
Nevobo is aangesloten bij ISR voor seksuele grensoverschrijdend gedrag, matchfixing en doping. Andere vormen van grensoverschrijdend gedrag zijn tuchtrechtelijk opgenomen in het reglement strafzaken. Dit reglement vind je terug op deze pagina (statuten en reglementen 4 en 4a).
Beleid sociale veiligheid binnen de vereniging
Nevobo doet een dringend appel aan clubs om vanaf 1 januari 2025 te voldoen aan de 4 V’s voor veiligheid. We streven met elkaar naar een veilige en plezierige sportomgeving voor iedereen in Nederland. Clubs spelen hier een grote en belangrijke rol in. Als verenigingsbestuur ben je verantwoordelijk om zorg te dragen voor een sociaal veilige sportomgeving. Door te voldoen aan de 4 v's - de basiseisen sociale veiligheid - zet een club waardevolle stappen in het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en het bevorderen van sociale veiligheid.
Verenigingsondersteuning
Verenigingen kunnen (kosteloos) een beroep doen op de expertpoule. Clubbestuurders worden gemiddeld 15 uur bijgestaan bij het opzetten en implementeren van preventief beleid grensoverschrijdend gedrag en bij het aanvragen en implementeren van de gratis VOG regeling. Het traject helpt je de kans op grensoverschrijdend gedrag te verkleinen en adequaat te handelen bij incidenten.
Meer informatie & downloads
- Op de website van het Centrum Veilige Sport is aanvullende informatie beschikbaar
- Informatie over Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
- Model VOG-beleid voor volleybalclubs
- Opleidingen en cursussen die verenigingen, bestuurders en trainers ondersteunen in hun rol rondom sociale veiligheid
- Voorbeeld Beleidsplan 'Sociaal en veilige sportomgeving CITO
- Voorbeeld gedragsregels VV Utrecht